Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, Türkiye’nin turizm liginde 10’uncu sıraya kadar yükseldiğini söyledi.
“İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcıları Hizmet İçi Eğitim Programı”na katılmak üzere Erzurum’da bulunan Genel Müdür Evkuran, Türkiye’nin turizm serüvenini anlattı. Evkuran, Türkiye’nin, turizme çok geç başlamasına rağmen, kısa sürede büyük mesafeler kat ettiğini belirterek, Turizm Bakanlığı’nın rakamlarına bakıldığında ibret verici sonuçlarla karşılaşıldığını ifade etti.
TURİZMDE ATILIM DÖNEMİ
Genel Müdür Evkuran, “Ülke olarak 1982-1983 yıllarında turizmi bir kalkınma aracı olarak görmeye karar vermeden önce, Yunanistan’ın Rodos adasındaki nitelikli yatak sayısından daha az yatağa sahiptik. Şimdi yılda 21 milyar 500 milyon dolar döviz geliri olan bir konuma geldik. Bu miktarın yüzde 90’ı Türkiye’de kalmaktadır. Bu şaşkınlık vericidir.” dedi.
TURİZM ÖNCELİKLİ SEKTÖR
Türkiye’nin dört bir yanının, kendine has özellikleriyle adeta birer turizm cenneti olduğunu vurgulayan Genel Müdür Evkuran, Akdeniz ve Ege’de kum ve denizin altın değeri taşırken, bir Palandöken, bir Uludağ ve bir Kartalkaya’nın da, kar ve kayakla bir serveti ifade ettiğini dile getirdi. Türkiye’nin, turizmde kendi imkanlarıyla elde ettiği başarının, her dönemde kıskanıldığını anlatarak, turizmde diğer dünya ülkelerindeki büyüme oranı yüzde 3 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 7 olduğunu söyledi.
TURİZMDE DÜNYA ONUNCUSUYUZ
Savaşların ve gerilimlerin hem de hiç eksik olmadığı bir bölgede bulunan Türkiye’nin, büyük bir sıçrama yaparak turizmde 10’unculuğa yükselmesinin, kıskandırıcı bir başarı olduğunu vurgulayan Evkuran, “Türkiye’de 3.5 milyon insan turizm sektöründen ekmek yemektedir. Bakanlığımızın, doğrudan ya da dolaylı olarak etkilediği sektör sayısı 50’ye yaklaşmıştır. Ayrıca Anadolu’daki kültür, sanat ve turizm potansiyelleriyle doğru bir işbirliğiyle yöresel kalkınmayı fazlasıyla elde edebiliriz. Bunun için merkez teşkilatının yapacağı şeyler sınırlıdır. Yerel sahiplenme ve yönlendirme bu yüzden çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.
“TURİZMDE KALKINMAYI MÜMKÜN KILABİLMEK İÇİN YEREL SAHİPLENME”
Türkiye’nin eşi bulunmaz bir turizm potansiyeli olduğunu, bu nedenle sadece kıyı ve deniz turizminde değil diğer alanlarla ilgili çalışmaların hız kazandığını ifade eden Evkuran, “Bakanlığımız, turizm sezonunu tüm yıla ve Anadolu’ya yaymak için ‘Turizm Stratejisi Planı’ hazırladı. Bu amaçla turizm olgusunu Anadolu’ya yaymak amacıyla tarih, kültür ve doğa turizmine ağırlık verdik. Burada yerel sahiplenme gerekmektedir. Bu anlamda ne kadar sahip çıkılırsa turizm o kadar gelişir. Tarihi, çevresel ve doğal duyarlılığı artırmak gerekmektedir.” dedi.
ANADOLU DÜNYA’YA AÇILDI
Anadolu’nun tarihi ve doğal güzelliklerini artık tüm dünyanın gözleri önüne sermenin zamanının geldiğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, bu yönde atılacak her adımın, aynı zamanda ekonomik bir direnç kazanımı anlamına geleceğini bildirdi. Türkiye’nin, özellikle de turizm alanında krizden en az etkilenen ülke olduğuna dikkati çeken Evkuran, “Bunu rahatlıkla ifade edebiliyor olmamız, sahip olduğumuz turizm potansiyelleriyle ilişkilidir.” ifadesini kullandı.