SON BAŞVURU TARİHİ 5 HAZİRAN
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Başkanı Nazmi Ilıcalı, organik tarımla ilgilenen çiftçilere, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ek süre tanındığını söyledi. Bakanlığın, topraklarında organik tarım faaliyeti yürüten çiftçilere, dekar başına 18 TL ödeneceğini açıkladığını hatırlatan Nazmi Ilıcalı, 1 Haziran’da son bulması gereken başvuru süresinin, 5 Haziran tarihine kadar uzatıldığını bildirdi. Erzurum’da söz konusu teşvikten faydalanabilmek için yoğun bir başvuru trafiğinin yaşandığını anlatan Ilıcalı, uygulamadan, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne dahil olan çiftçilerin istifade edebileceklerini belirtti.
KAYITLAR DEVAM EDİYOR
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Ilıcalı, 2009 yılına ait ödemeler için kayıtların devam ettiğini söyleyerek, Erzurum’daki başvuruların 300’ü aştığını kaydetti. Organik tarım desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerde ÇKS şartının arandığına dikkati çeken Ilıcalı, söz konusu sistemde kayıtlı bulunmayan üreticilerin, bu faaliyetin dışında kalacaklarını vurguladı. Çeşitli nedenlerden dolayı başvurusunu henüz yapamamış olan çiftçilerin, 5 Haziran Cuma günü mesai bitimine kadar sürelerinin bulunduğunu aktaran Nazmi Ilıcalı, söz konusu teşviklerin, Erzurum’da zaten zor durumda bulunan çiftçiler için büyük bir avantaj olduğunu ifade etti.
TOPRAK ANALİZİ SORUNU GİDERİLDİ
Öte yandan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, bu yıl mazot ve kimyevi gübre desteği almak isteyen çiftçiler için ‘toprak analizi’ şartı getirmesine değinen Ilıcalı, Erzurum’da yetkili laboratuar sıkıntısı yaşanacağına işaret ederek, DATÜBB olarak bu konuda da bir çalışma yaptıklarını bildirdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Ankara’daki bir laboratuarla anlaşma yaptıklarını dile getiren Başkan ılıcalı, dileyen çiftçilerin bu imkandan faydalanabileceklerini açıkladı. Teşvik ödemeleri için şart koşulan toprak analizinin, anlaşma yapılan bu laboratuar sayesinde ekonomik fiyatlardan yapılacağını vurgulayan Ilıcalı, “Esasen bu analizleri birliğimizde yapmayı planlıyorduk, ancak resmi prosedürleri yetiştiremedik. Fakat anlaştığımız bir laboratuar sayesinde, çiftçimizin bu ihtiyacını da ortadan kaldırıyoruz. Çünkü Erzurum’da kamuya ait bir laboratuarla bu iş yürümeyecek. Topraklarını analiz ettirmek isteyen çiftçilerimiz, birliğimize başvuruda bulunabilirler” ifadelerini kullandı.