AÇIKLAMA PERŞEMBE GÜNÜ
Başbakan Erdoğan, ''Birinci bölge, ikinci bölge, üçüncü ve dördüncü bölge olarak tüm illeri bu teşvik kapsamına dahil edeceğiz. Bunun ayrıntılarını da Perşembe günü yapacağımız geniş kapsamlı toplantıda bildireceğiz'' açıklamasını yaptı.
YENİ BİR ATILIM
Global krizin tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkilediğini ancak krize rağmen Türkiye'nin ekonomisindeki ilerlemenin devam ettiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, Nisan ayı başından itibaren tablonun yeniden olumlu hale gelmeye başladığını belirtti. Erdoğan, ''Krizin bitmesinin ardından Türkiye eskisinden çok daha hızlı bir atılım gerçekleştirecek'' dedi.
BÖLGESEL VE SEKTÖREL VURGU
Başbakan Erdoğan tarafından Perşembe günü açıklanacağı bildirilen Yeni Teşvik Sistemi Erzurum’da da merakla bekleniyor. Güncelleştirilen yeni sistem oluşumu sürecinde teknik detayların verilmemesi, ildeki ekonomik çevrelerde değişik yorumlara yol açtı. Bir kesim, yeni teşvik’in büyük yatırımlara yönelik olacağı ve Erzurum’a yatırım akışı sağlamayacağı düşüncesini taşırken, diğer bir kesim de yeni sistem içinde bölgesel ve sektörel vurguların önemli olduğu görüşünü taşıyor.
ERZURUM BEKLEMEDE
Erzurum’un iki kez uygulamaya sokulan teşvik uygulamalarından yatırım alanında beklenen yararları göremediğini, özellikle istihdam sorununa çare üretilmediğini savunan iş çevreleri, yeni sistemin Türkiye genelinde uygulanacak olmasının, İl’e yatırım cazibesi noktasında sorun yaşatabileceği, bölgesel kalkınma farklılıklarının giderilmesi sürecinde de yatırımların yine batı bölgelerine kayabileceği endişesini taşıyor.
YENİ BİR HÜSRAN YAŞANMASIN
Yeni Teşvik yapılandırılması sürecinde, il bazında sivil toplum kuruluşları ve iş adamlarının detaylı görüşlerinin alınmadığı, beklentilerinin yeterince tespit edilemediğini öne süren bazı iş çevreleri ise, kırılgan bir yapıya sahip olan Doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum ekonomisinin yeni bir teşvik hüsranının kaldıramayacağı görüşünde birleşiyorlar. Bu çevrelere göre, yeni teşvik kalıcı bir yatırım sinerjisi oluşturmak zorunda.
POZİTİF AYIRIMCILIK BEKLENTİSİ
Yeni teşvik sisteminin özellikle Doğu Anadolu Bölgesi illerinde pozitif ayırımcılık gözetimi vurgusunu taşıması gerektiğinde birleşen Erzurum halkı da, özellikle eğitimli iş gücünü atıl durumdan kurtaracak, ekonomik kaynakları katma değere dönüştürecek bir teşvik sistemi beklediklerini ifade ediyorlar.
ETB’DEN DEĞERLENDİRME
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İ. H.Hınıslıoğlu, yeni sistemin açıklanmasını beklediklerini kaydederek, beklentilerini üç yıllık süreçte kamuoyuyla paylaştıklarını kaydetti. Hınıslıoğlu, “umudumuz yeni teşvik sisteminin eskiyi aratmamasıdır. Hep beraber Perşembe gününü bekleyeceğiz” diye konuştu.
DOSİAD’IN GÖRÜŞÜ
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir, teşvikle ilgili çekince ve beklentilerini rapor halinde yetkili mercilere ilettiklerini, sistemin sektörel ve bölgesel olması konusunda Türkiye’de ilk uyarıyı yapan ekonomik sivil örgütler içinde bulunduklarını belirtti. Aydemir, “umarız, yeni sistem il ve bölge bazında önceliklerimizi ve potansiyelimizi değerlendirme imkanı sunar. Ümitliyiz” dedi.