ERZURUM(GHA) – Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği, ‘Enerji Kimlik Belgesi’ eğitimlerine başladı. Erzurum’daki meslek mensuplarının katıldığı eğitim programı kapsamında mühendislere Bina Enerji Performansı (BEP) ve binalara Enerji Kimlik Belgesi verilebilmesi için gerekli olan koşullar anlatıldı.
Makina Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilciliği, meslek mensuplarına yönelik eğitim seminerlerine bir yenisini daha ekledi. Erzurum’daki makina mühendislerinin katılımıyla gerçekleştirilen “Enerji Kimlik Belgesi” eğitimlerine başlanırken, MMO İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Bahadır Yalçın, seminerle ilgili olarak bilgiler aktardı. Yalçın, 5 Aralık 2008 tarihli ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin, yeni ve bin metrekareden büyük mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almasını yasal olarak zorunlu kıldığını belirterek, bir binaya Enerji Kimlik Belgesi verilebilmesi için öncelikle o binanın Bina Enerji Performansının (BEP) hesaplanması gerektiğini kaydetti. Enerji Kimlik Belgesi hakkında bilgiler veren Yalçın, “Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Bu sürenin sonunda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) hazırlanılacak bir rapor doğrultusunda yeniden düzenlenir. Enerji Kimlik Belgesi, enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanır ve ilgili idarece onaylanır. Bu belge, bin metrekare ve üzerinde olan yeni binalar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bin metrekare ve üzerinde olan mevcut binalar için ise, 2017 yılına kadar alınması zorunludur.” diye konuştu.
YALÇIN, EKB’NİN HAZIRLANIŞ SÜRECİNİ ANLATTI…
Enerji Kimlik Belgesi’nin, binanın tamamı için hazırlanabileceği gibi, isteğe bağlı olarak, kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı düzenlenebileceğini belirten Yalçın, “Hesaplarda kullanılan yüzey alanlarının elde edilme yöntemi, enerji dönüşüm katsayıları, nihai enerjilerin birincil enerjiye dönüştürülmesi ve enerji tüketimleri ölçeği, nihai enerji tüketimleri, sera gazı emisyonlarına dönüştürme katsayıları ve karbondioksit emisyonu, Enerji Kimlik Belgesinin ekleri olarak proje kapsamında hazırlanır.
Yönetmelik kapsamında, enerji kimlik belgesi düzenleyebilmek için EKB uzmanı yetiştirme eğitimlerine katılmak, sınavlarda başarılı olmak ve yetki belgesi almak gerekmektedir. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununda Makine Mühendisleri Odası Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek için eğitim vermeye yetkili kuruluşlar arasında tanımlanmıştır. Söz konusu eğitimi almak isteyen üyelerimiz için Temsilciliğimiz 15 Haziran 2011 tarihi itibariyle bu eğitimlere başlamıştır. Eğitim almak isteyen mühendis ve mimarlar; İçinde bulunan yıl için onaylı Serbest Mimarlık Hizmetleri Büro Tescil Belgesi ile birlikte Temsilciliğimize müracaat edebilirler.” dedi.
MMO İl Temsilciliği konferans salonunda başlayan eğitimler, meslek mensuplarından büyük ilgi görürken, eğitimlerin devam edeceği bilgisini veren Yürütme Kurulu Sekreteri Bahadır Yalçın, söz konusu eğitim programına mutlaka katılım sağlanması çağrısında bulundu.