Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalar kapsamında 60 ev ve işyerini yıkarak kamulaştırdığı bölgede kale surları gün yüzüne çıkmaya başladı.
KALE’YE ÖZEL AYDINLATMA
Halen Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları nezaretinde restore çalışmalarının tamamlanmasının ardından tarihi kalenin bulunduğu alanda yeniden bir çevre düzenlemesi ve ışıklandırma çalışması yapılacak.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum’da yıllardan beridir ihmal edilen tarihi Erzurum kalesini restore ve çevre düzenlemesi çalışmalarında nihayet sona geldiklerini söyledi. Erzurum kalesinin adeta yeniden Erzurum’a kazandırıldığını anlatan Başkan Küçükler, “Erzurum kalesinden baktığınız zaman 3 kümbetleri görebileceksiniz. Bu benim için büyük bir hayaldi”dedi.
ERZURUM KALESİ’NİN TARİHİ
İlk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen Erzurum Kalesi’nin M.S. 5.yüzyılın ilk yarısında Bizanslar tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Tarih boyunca Asurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar ve Bizanslılar arasında sık sık el değiştiren Erzurum Kalesi, 11. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. İç Kale’de Erzurum’daki ilk Türk-İslam eserlerinden Saltuk Oğulları dönemine ait Kale Mescidi ve Tepsi Minare bulunmaktadır.
Erzurum Kalesi bulunduğu tepenin üzerinde bir iç kale ile, bunu çevreleyen dış kaleden meydana gelmiştir. Bugün iç kale sağlam kalmış olmasına rağmen, şehri çevreleyen dış kale surlarından hiç bir eser kalmamıştır. Surların dört kapı ile dışa açıldıkları, bugün yerlerinde bulunmayan bu kapıların Tebriz Kapı, Erzincan Kapı, Gürcü Kapı ve Harput Kapısı adlarını taşıdıkları bilinmektedir. Günümüze ulaşan iç kalenin duvar kalınlıkları 2-2,5 metre arasında değişmekte olup, halen sekiz burcu ayakta durmaktadır.