TURAN İŞLER
ERZURUM (İHA) - Erzurum’un Hınıs İlçesi’nde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Özel İdaresi’nin öncülüğünde “Süt Toplama, Soğutma ve Pazarlama Projesi” hazırlandı.
İlçede hayvancılık en önemli sektör olmasına rağmen üreticinin sütünü pazarlayacağı herhangi bir süt işleme tesisi veya toplama merkezi bulunmaması nedeniyle üreticinin elde ettiği sütü pazarlayamamasından dolayı mağduriyet yaşadığını dile getiren İlçe Ğıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yöneticileri, “Tekniğine göre üretilmiş, depolanmış ve soğutulmuş güvenli/sağlıklı çiğ sütün ise alıcısının olacağı aşikardır. Bu nedenle elde edilen depolanmış ve soğutulmuş kaliteli çiğ süt artı 4 dereceye kadar soğutulmuş süt, izolasyonlu taşıma tanklarıyla 8-10 saatlik mesafedeki işletmelere kadar bozulmadan gideceğinden pazarlama sorunu yaşanmayacaktır. Projenin faydaları ise; Hınıs ilçesinde üretilen sütün toplanarak soğutulmasını sağlayarak elde edilen sütün daha uzak yerlere, daha yüksek fiyatla pazarlanmasının sağlanması, böylece üreticilerin sütünü pazarlayarak hayvancılıktan daha yüksek gelir elde etmesinin sağlanması; Üreticinin aile ekonomisine doğrudan katkının yanında, ülke ekonomisine katkı sağlanması, Üreticinin sütten gelir elde etmesiyle daha fazla süt veren ırkların yetiştiriciliğine önem verileceğinden suni tohumlama vs.. faaliyetlere gereken özen ve önem gösterilmesi böylece hayvanların ırkının ıslahının sağlanması; Süt sığırlarının beslenmesinde kesif yem verilmesi zorunlu olduğundan yem üreticileri, nakliyeciler ve makinalı sağım üreten ve satan kişi/kuruluşların da dolaylı olarak kazançlı çıkması olarak özetlenebilir. Projeyle yıllık 1440 ton sütün pazarlanması hedeflenmektedir” dedi.
Öte yandan İlçe tarım müdürlüğünce uygulanan projelerle ilçe tarımında önemli çalışmalara imza atılıyor.
"KADIN ÇİFTÇİLER KABUĞUNU ÇATLATIYOR" PROJESİ.
Erzurum ili Hınıs İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Kadın Çiftçiler Kabuğunu Çatlatıyor" adlı proje Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi. "Kadın Çiftçiler Kabuğunu Çatlatıyor" adlı proje Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından 2010 yılı Tarım-Turizm-Sanayi Mali Destek Programı kapsamındaki başarılı projeler arasında yer alarak kabul edildi. Proje 2011 yılında uygulamaya konulmuş, proje kapsamında 8 köyde 200 kadın çiftçiye 2011 yılı ağustos ayı sonuna kadar muhtelif gıda, tarım ve hayvancılık konularında eğitim verildi.
MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ EĞİTİM VE UYGULAMA BAHÇESİ.
Erzurum ili Hınıs İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve S.S. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle Meyve Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma Projesi Eğitim ve Uygulama Bahçesi Hınıs ilçe merkezinde yaklaşık 2 dekarlık bir alanda kuruldu. Bahçe 2010 yılı güz döneminde kurulmuş olup, dikilen fidanların tamamı tuttu. Bahçede elma, armut, kayısı, erik, kiraz, ceviz ve badem meyve türleri bulunuyor. Meyve bahçesinin kurulmasıyla yöre çiftçilerine meyvecilik konusunda örnek bir bahçe tesisinin gösterimi yanında çiftçilere meyvecilik konusunda uygulamalı olarak eğitim verilmesi amaçlanıyor.
KAPAMA MEYVE BAHÇECİLİĞİNİ GELİŞTİRME VE YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ
Erzurum ili Hınıs İlçe GıdaTarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Hınıs Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği işbirliğiyle uygulamaya konulan "Kapama Meyve Bahçeciliğini Geliştirme ve Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında Birlik tarafından karşılanan 1000 adet yarı bodur elma fidanı 10 çiftçiye 100'er fidan olmak üzere Hınıs Kaymakamı Hakan Özarsalan'ın da katılımıyla dağıtıldı. Projeyle 10 adet kapama meyve bahçesi kurulması, bu meyve bahçelerinin örnek kapama meyve bahçesi (kapama meyve bahçesi : tek çeşitten oluşan ve etrafı çitle çevrili bahçe) olması ve meyveciliğin gelişmesinde önemli rol oynaması planlanıyor. Kurulan 16 dekarlık meyve bahçelerinin örnek bahçe olması ilçe meyveciliğine öncülük etmesi amaçlanma olup bahçe kontrolleri ilçe müdürlüğü teknik elemanlarınca düzenli olarak yapılıyor.
400 ÖĞRENCİYE 400 MEYVE FİDANI PROJESİ
Erzurum ili Hınıs İlçe GıdaTarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Hınıs İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Yatılı İlköğretim Bölge işbirliğiyle "400 Öğrenciye 400 Meyve Fidanı Projesi" gerçekleştirildi. Proje kapsamında yarıbodur 200 vişne, 100 armut ve 100 elma fidanı YİBO uygulama bahçesine dikildi. Projeyle öğrencilere meyvecilik konusunda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce eğitim verilmesinin yanı sıra çocuklara ağaç sevgisinin aşılanması amaçlanıyor.
MEYVECİLİĞİ GELİŞTİRME VE YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ.
Erzurum ili Hınıs İlçe GıdaTarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Erzurum İl Özel İdare Müdürlüğü & İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle uygulamaya konulan "Meyveciliği Geliştirme ve Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında İl Özel İdaresi tarafından karşılanan 1580 elma, 255 armut, 225 vişne, 305 kiraz ve 645 erik fidanı 9 çiftçiye dağıtılmış olup toplam 72 dekarlık meyve bahçesi tesis edildi.
SÜT SIĞIRI EDİNDİRME PROJESİ.
Erzurum ili Hınıs İlçe GıdaTarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Hınıs Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı işbirliğiyle 7 vatandaşa 14 montofon ırkı gebe düve dağıtıldı. Kura çekiminde Hınıs Kaymakamı Hakan Özarslan'da bulundu.
MEYVECİLİK ATILIM PROJESİ
Erzurum ili Hınıs İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilçe çiftçilerine meyveciliği geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla muhtelif çeşitlerde 930 adet meyve fidanı dağıtıldı. Elma, armut, vişne, kiraz ve erik meyve çeşitlerinden oluşan fidanlar ile yaklaşık 58 dekarlık bir alanda meyve bahçesi kuruldu. Bahçe tesisi İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları gözetiminde tekniğine uygun olarak yapıldı.
SİLAJLIK MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİNİ GELİŞTİRME PROJESİ
Erzurum Hınıs İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 190 dekarlık alanda silajlık mısır yetiştirilmesi için çiftçilere 570 kilogram silajlık mısır tohumu dağıtıldı. Projeyle hayvan yetiştiricilerinin kışın kaba yem sıkıntısı yaşamasının önüne geçmek için ilçede silajlık mısır üretimini yaygınlaştırarak silajı alternatif kaba yem kaynağı olarak kullanımını yaygınlaştırmak amaçlanmaktadır. 190 dekarlık bir alanda silajlık mısır yetiştirilmesiyle ortalama 950 ton silaj yapılacak.