Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Erzurum Kalkınma Vakfı Kadın Komisyonu tarafından, 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlara yönelik kişisel gelişim semineri düzenlendi.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda düzenlenen seminere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğulları, il Müdür Yardımcısı Şermin Zil, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, Yakutiye Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Seher Ergüney, Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Nuran Çelenk ,kadın sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve kadınlar katıldı.
Abdulhakimoğulları, burada yapığı konuşmada, 8 Mart Dünya kadınlar gününün önemine değinerek, kadına yönelik şiddetin sıkça konuşulduğu şu günlerde Dünya Kadınlar gününün daha da fazla önem kazandığını ifade etti.
Abdulhakimoğulları, şunları söyledi:‘’Birleşmiş Milletlerin 16 Aralık 1977 tarihinde her yılın 8 Mart gününü “Kadın Hakları İçin Birleşmiş Milletler Günü” olarak kabul etmesi ile başlayıp süren çabaların sonucu olarak her yıl 8 Mart günü Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkelerde “Uluslararası Kadın Günü” olarak kutlanmaya başlamıştır. “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” ülkemizde de her geçen yıl gerek kamu gerekse sivil toplum kuruluşlarının katkı ve katılımları ile daha anlamlı ve amaca hizmet eder şekilde kutlanmaktadır. Kadınlara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi, ayrımcılığın sona erdirilmesi, kadınların maruz kaldıkları ekonomik haksızlıkların giderilmesi, çalışma koşullarının düzeltilmesi hepimizin temennisidir.’’
KADIN AİLENİN TEMEL YAPI TAŞIDIR
Kadınların ailenin temel yapı taşı olduğunu belirten Abdulhakimoğullaru, ‘’Özellikle kadına yönelik şiddetin sıkça konuşulduğu şu günlerde 8 Mart daha da fazla önem kazanmıştır.
Hem bir anne, hem de iş yaşamında yer alması nedeniyle kadınlarımız ailenin temel taşı konumundadır. Kadınımızı kendi hakları ve bu hakların kazanımı konusunda desteklemek, kadınlarımızın ve analarımızın hak ettikleri değere sahip olmalarını sağlamak yalnızca kadınlarımızın sorumluluğuna bırakılamayacak kadar önemlidir. Bu konu toplumsal bir sorumluluktur ve toplumun her kesiminin çıkarınadır. Bu bilinçle toplumsal duyarlılığımızın artarak devam edeceğine olan inancımız sonsuzdur. Türk gelenek örf ve adetlerinde hak ettiği yeri almış olmasına karşın zamanla yıpratılıp değiştirilerek kadını ikinci plana atan anlayışla mücadele, toplumsal refah, huzur ve barışın bir gereğidir’’ dedi.
Kadınların eğitim almasının önemine değinen Abdulhakimoğulları, ‘’Türk Medeni Kanunu, Ailenin Korunmasına Dair Kanun gibi yasal açıdan da kadının toplumsal yaşam standardını arttırmaya yönelik hukuki düzenlemeler yapılmış olmasına karşın bu hukuki düzenlemelerin uygulanması da önemli bir konudur.
Bu açıdan kadınımızın eğitimli, bilinçli, talepçi bireyler olması önem kazanmaktadır. Kurumumuzda kadınlara yönelik önemli çalışmalara imza atılmaktadır.
Kadın Konukevimizde aile içi şiddete maruz kalan ya da barınma ihtiyacıyla kurumumuza gelen her kadının daha bilinçli bir şekilde kendi hayatını idame edebilmesine yardımcı olunmaktadır. Kadın konuk evimizde, 2011 ile 2015 yılları arasında 872 kayıtlı kadın bulunmaktadır, yine bu tarihler arasında aile içi iletişim nedeniyle 453 kadına hizmet verilmiştir.Kadın sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisindeyiz. Kadının sorunu, toplumun sorunudur noktasından hareketle, kadın ve erkek ayırımı gözetilmeyen bir birlikle hakça paylaşılmış mutlu yarınlar dilerek, 8 Mart Dünya kadınlar gününü kutluyorum’’ diye konuştu.
Konuşmaların ardından Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Okanlı ve Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Derya Tellan tarafından kişisel gelişim semineri verildi.