ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
4 kişiye umut oldu
4 kişiye umut oldu
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
 Oltu hayvan pazarı yeniden açıldı
 Oltu hayvan pazarı yeniden açıldı
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - Ümraniyespor: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - Ümraniyespor: 1
HABERLER>EĞİTİM
5 Mart 2015 Perşembe - 01:26

Edebiyat Fakültesi vizyon büyütüyor

M.COŞKUN-Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne çağın gerekli ihtiyaçları gereği 2 Bölüm daha açılacak.

Edebiyat Fakültesi vizyon büyütüyor

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Osmanlıca ve Çin Dili ve Edebiyatı Bölümlerine yönelik çalışmalar yaparak YÖK’e dosya sundu. YÖK’ten onay gelmesi durumunda ilk dönemde açılması planlanan bölümlerle Erzurum’un ve ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak amaçlanıyor. 
Açılacak Bölümler hakkında bilgi veren Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Baydemir, Osmanlıca Bölümü’nün Türkiye’de ilk ve tek olacağını, Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün ise Doğu Anadolu’da tek Türkiye’de de çok az bölümlerden biri olacağını belirtti.
TARİHİMİZİ EL YAZMASI OSMANLICA ESERLERİNDEN OKUMALIYIZ
Ülkenin en büyük sorunlarından biri olan el yazması Osmanlıca eserlerin okunamaması olduğunu belirten Baydemir, “Bildiğiniz gibi Yaklaşık 2–3 ay kadar önce Türkiye’de Osmanlıca ile ilgili bazı tartışmalar yaşandı. Fakültemizde de belli bölümler ve dekanlık düzeyinde bir toplantı yapıtlı. Fakültemizde Osmanlı Paleografisi ismiyle bir bölümün açılması uygun görüldü. Dosya hazırlanarak, yakın bir tarihte de Yüksek Öğretim Kurumu’na sunuldu. Şuanda da YÖK’ten haber bekliyoruz. Daha önceden Osmanlı dersleri Üniversitenin Edebiyat Fakültesi’nde, tarih bölümlerinde, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde gibi bazı bölümlerde ders olarak okutuluyordu. Ama takdir edersiniz ki, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde bütün yıllarda veya bütün dönemlerde Osmanlıca dersi verilmez. Temel Osmanlıca düzeyinde dersler anlatılır ve o bölümlerden mezun olanlar günümüz Türkçesi ile matbaa yazılı Osmanlıca yazıları okuyabilirler. Ancak Tarihi belgeleri, el yazmalı belgeleri okumak uzmanlık isteyen bir meseledir. Diğer bölümlerde de durum aynı. Yani 4 yıllık lisans mezunundan ders almış bir öğrencimiz en fazla 19 ve 20’inci yüzyıl metinlerini, ancak o metinlerde matbu ise okuyabilirler. Osmanlıcanın gündeme oturması tartışılması böyle bir profesyonel bölüm açılması için hayırlı olacaktır. Sonuçta Osmanlıca alanında uzmanların yetişmesine ihtiyaç kesinlikle ülke olarak ihtiyaç var. Dekanlığımızın koordinatörlüğünde böyle bir çalışma yapıldı dosya gönderildi. Belki de YÖK Başkanımız değişmemiş olsaydı şimdiye kadar cevap bile gelirdi.” dedi.
ERZURUM EKONOMİSİNE ÇİN DİLİ BÖLÜMÜYLE DESTEK
Özellikle Erzurum’un Çin ile doğrudan ticaret yaptığını ve bu ticarette iletişimin  büyük önem taşıdığını vurgulayan Baydemir, “Yine bu yıl Rektörlüğümüzden gelen bir talep üzerine Edebiyat Fakültesi’nde Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü açılmasıyla ilgili bir çalışma yapıldı. Yine Dosyasını yaklaşık 3 ay önce Ben hazırladım ve içeriğini hazırlayarak Fakültemiz kurulunda onaylandı. Bildiğimiz kadarıyla dosyamız şuanda yine YÖK’te onay bekliyor. Çin Dili ve Edebiyatı Bölüm’de Fakültemizde yakında açılabilir. Biz Edebiyat Fakültesi’ni yeniden yapılandırırken, bölümler Dünya’daki konjonktürel gelişmeler ekseninde yapılandırma yönündeyiz. Çin Dili ve Edebiyatı neden Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde diye bir soru olursa eğer; ülkemizde Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü çok fazla değil. Yani ihtiyacın çok altında bu bir. İkincisi, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü yok. Çin artık 20–30 yıl öncesinin Çin’i değil, Çinliler Dünya’ya açılmasını bildiler ve Dünya’nın en büyük ekonomilerinden biri haline geldiler. Türkiye’nin de dış ticaretinde en büyük partnerlerinden birisi Çin’dir. İthalat ve ihracat konusunda, özellikle ithalatımızın büyük bir kısmı Çin’den yapılıyor. Dolayısı ile Erzurum’da da Çin’den doğrudan ithalat yapan firmalarımız var. Erzurum’da bazı sektörlerde, doğrudan hiç aracısız Çin’le çalışıyorlar. Bu ekonomik ilişkilerin rayında ve zemininde olabilmesi için iletişime ihtiyaç duyuluyor. Erzurumlu esnafında bu bölüm kurulduğunda teveccüh edeceğini düşünüyoruz. Bu bölüm bölgemize hatta ülkemize hizmet edecektir. Diğer bir gerekçemizde, Çin ile bizim tarihi bağlarımız var. Tarihi kaynaklarımızın büyük bir kısmı Çince kaydedilmiştir. Çin’de bulunan arşivlerdeki tarihimiz ile bilgileri araştırabilmemiz için uzmanlara ihtiyacımız var. Sağlıklı bir bilgi için bu bölümler bunun alt yapısını oluşturacaktır.” şeklinde konuştu.
SAĞLIK SEKTÖRÜNE PSİKOLOJİ BÖLÜMÜYLE DESTEK
Geçen yıl açılan psikoloji bölümüyle ilgili de değerlendirmede bulunan Baydemir, “Geçen yıl Edebiyat Fakültesi Bünyesinde Psikoloji Bölümü açıldı. Türkiye’de sayısı çok fazla olmayan bir bölüm ve gerçekten sağlık sektöründe ihtiyaç olan, ayrıca da mezunlarının kolaylıkla iş bulabildiği bir bölüm. Türkiye Psikolojik alanda sektörel yetersizlikle var. Buna karşı fakültemiz bünyesinde böyle bir bölüm açılmıştır.” diye konuştu.

 

 
Gözler Büyükşehir’e çevrildi
 
Büyükşehir’de Yeşilay gündemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sekmen’den eğitim açılımı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni kurulan, Palandöken, Oltu, ...
ATAÜNİ’de 'Birlik ve Beraberlik' Yürüyüşü
Erzurum’da bulunan Atatürk Üniversitesi'nde son günlerde yaşanan olaylara ...
AFAD öğrencileri eğitti
Erzurum İl Afet ve Acil Durum (AFAD) ekipleri tarafından 1-7 Mart Deprem ...
 
Organik tarım eğitimleri devam ediyor
Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından "Organik Tarım ...
Halk Eğitimi 2015 planlaması yapıldı
İl Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyonu toplantısı ...
Final’de yeni süreç
Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelerin liselere dönüşme programı sürecinde ...
 
Kuran Kurs’u öğrencilerine kent turu ödülü
Çat Belediyesi, kültür hizmetlerinin 4’üncü etabı kapsamında ilçede bulunan ...
Okullar badmintonda yarıştı
Erzurum’da düzenlenen Okullararası badminton il birinciliği karşılaşmaları yapıldı.
Aziziye Belediyesi Zeka Oyunları 23 Nisan’da
Aziziye Belediyesi örnek bir proje daha gerçekleştirerek ilçedeki okullarda ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva