KUŞ GRİBİNDEN KORUNMA YOLLARI
Uzmanlar, Türkiye'de 4 kişinin ölümüne neden olan kuş gribinden korunma ve tedavide en etkili yolun "ozonlama" olduğu görüşünde.
Türkiye'de kuş gribinden ölümlerin artmasından endişe eden uzmanlar, ekonomik zararın da büyüklüğüne dikkat çekiyor. Sadece sektörün bugün itibariyle zararının 1.5 milyar dolar olduğu belirtilirken, kümes hayvancılığı kuş gribinden ağır darbe aldı. Uzmanlar, kuş gribinin dünya çapında 2 ila 150 milyon arasında kişiyi öldürebileceğinden endişe ediyor.
Kümeslerde alınabilecek önlemler olduğunu vurgulayan uzmanlar, "Yaban kuşlarının, kümes hayvanlarının bulunduğu yerlere girmesi engelleniyor. Buna ek olarak göçmen kuşların uçuş güzergahları bilindiğinden bu yol üstünde tavukçulukla uğraşanların daha dikkatli olmaları gerekiyor, örneğin bazı ülkeler tavuk üreticilerinden hayvanlarını dışarıya çıkarmamalarını istiyor. Enfekte çiftliklerin karantina altına alınması ve enfekte ihtimali olan sürülerin imha edilmesi, hastalığın diğer çiftliklerde ve ülkenin kümes hayvanı popülasyonunda yayılımı ve yerleşmesini engellemek için alınan standart kontrol önlemleridir. Yüksek derecede bulaşıcı olmasının yanı sıra, kuş gribi virüsleri bir çiftlikten diğerine kontamine (bulaşmış) aletler, araçlar, besin maddeleri, kafesler veya giysiler yoluyla da çok kolay bir şekilde sıçrayabilir. Yüksek derecede patojen virüsler dış ortamlarda, özellikle de düşük ısı derecelerinde, uzun süre yaşayabilirler" diyor.
Uzmanlar, bununla birlikte çiftliklerde alınacak sıkı sağlık önlemlerinin bir dereceye kadar koruma sağlayabileceğini belirterek, "Epidemiler (salgınlar) yıllarca devam edebilir. Kuş gribi virüsü normalde kuş ve domuzlar dışındaki türleri enfekte etmez. Bu salgınla ilgili yapılan kapsamlı bir araştırma, canlı enfekte kümes hayvanlarıyla yakın temasın, insanlardaki bu enfeksiyonun kaynağı olduğunu ortaya koymuştur. Sağlık çalışanlarına sınırlı da olsa bulaşma gerçekleşmiş, ancak ciddi hastalığa yol açmamıştır" uyarısında bulunuyor.
"KUŞ GRİBİ MEDİKAL OZON İLE TEDAVİ EDİLMELİDİR"
Uzmanlar, Türkiye'de 4 kişinin ölümüne neden olan kuş gribinden korunma ve tedavide en etkili yolun "ozonlama" olduğunu ifade ediyor.
Uzmanlar, ozonu şu şekilde açıklıyor:
"Ozon üç oksijen atomundan oluşan bir kimyasal bileşiktir (O3). İki atomlu normal atmosferik oksijenin (O2) çok yüksek enerji taşıyan bir şeklidir. Çok güçlü okside etme ve çok etkili dezenfekte etme özelliği sayesinde, dünya çapında içme suyu sağlayan arıtma tesislerinde mikrop öldürücü olarak kullanılır. Medikal ozonun iyi bilinen bactericidal (bakteri öldürücü), fungicidal (mantar öldürücü) ve virostatic (virüs çoğalmasını önleyici) özelliği sebebiyle, enfekte olmuş yaraların dezenfeksiyonunda ayrıca bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılır.
- Düşük dozlarda kullanıldığında, vücudun direncini arttırır. Diğer bir deyişle ozon bağışıklık sistemini aktive eder. Ozon sayesinde oluşan bu aktivasyona cevap olarak, vücudun bağışıklık hücreleri cytokin (interferones ya da interleukins gibi önemli aracıları içeren) adı verilen özel habercileri (mesaj taşıyıcıları) üretir. Bunlar hastalıklara direnmek için uyarılan bütün bağışıklık sistemi boyunca zincirleme bir şekilde pozitif değişiklikler yaratarak diğer bağışıklık hücrelerini haberdar ederler.
- Ozonun virüs öldürücü etkisi, virüsün zarf veya kapsülünü yıkmasıyla ortaya çıkar, bu da virüslerin hedef hücrelere bağlanmasını engeller ve RNA'nın bir zincirini ikiye bölerek üreme reaksiyonunun temelini yok etmiş olur. Kapsüllü virüsler, kapsüllü olmayanlara göre ozona daha duyarlıdır. Kuş gribi virüsü kapsüllü bir virüstür.
- Ozon, halen kullanılmakta olan "Tamiflu" benzeri ilaçlardan daha etkilidir, daha ucuzdur ve hiçbir yan etkiye sahip değildir.
"OZONLAMA, KUŞ GRİBİNİN BULAŞMASINI VE YAYILMASINI ENGELLER"
- Ozonlama, kuş gribinin bulaşmasını ve yayılmasını engeller.
- İtlaf yerine ozon ile dezenfeksiyon yapılmalıdır.
- Ozon gazı düşük sıcaklıkta daha yüksek konsantrasyonlara ulaştığından ve virüs düşük sıcaklıkta yaşadığından, kuş gribi virüsünü öldürmede en etkili yoldur.
- Tavuk çiftlikleri ile tesislerine ozon jeneratörleri kurularak, ozonlama ile dezenfeksiyon yapılması halinde hastalığın bulaşma ve yayılması yüzde 100'e yakın bir oranda önlenebilir.
- Bu gaz, "ozon jeneratörü" adı verilen cihazlarla elde edilir ve bu maliyeti oldukça düşük, ama etkili bir yöntemdir.
- İnsanlar ve hayvanlar üzerinde ise, zararlı etkisi hemen hiç yoktur.
- Ozon, oksidasyon gücü yüksek bir gaz olması nedeniyle, dezenfeksiyon amacıyla özellikle son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Doğal bir dezenfektan oluşu, hızla yaygınlaşmasına ve güvenle kullanılmasına neden olmuştur.
- Yüksek oksidasyon kuvveti, ozonun bakterilerin tahribatında son derece etkin bir rol oynamasına sebep olur. Ozon gazının dezenfeksiyon etkisi, aynı şartlar altında klorunkinden 3 bin 125 defa daha fazladır. Spor, kist ve virüslere karşı klordan daha etkilidir.Ayrıca ozon, havada bulunan oksijenin parçalanması yoluyla elde edildiği için kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon görevini tamamladıktan sonra daima hammaddesi olan oksijene dönüşür. Ozon gazının dezenfeksiyon sonrasında artık ve kalıntı bırakmayan tek dezenfektan oluşu, özellikle gıda sanayiinde kullanımını, diğer dezenfektanlara göre onu avantajlı kılmaktadır. Hammaddesi oksijen olan ozon gazı, doğal tek dezenfektandır.
- Ozon gazının işletme maliyeti yüksek değildir. Diğer dezenfektanlara nazaran işletme maliyeti yok denecek kadar azdır.