Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’nın desteklediği ve Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yürütülen, ‘Erzurum’daki Doğal Su Kaynaklarından İzole Edilebilen Mikroalglerden Biodizel Üretimi Projesi’ kapsamında ilk Biodizel üretildi.
Yaklaşık 9 aydan beri devam eden çalışmalar kapsamında, alglerin üretimi ve bilimsel çalışma için üniversite yerleşkesine 135 metrekare polikarbon sera kurularak, özel üretim sistemi oluşturuldu. Öğretim üyeleri tarafından Tortum Gölü’nden toplanan mikroalgler, laboratuvar ortamında bazı işlemlerden geçirilerek, adaptasyonu sağlandı. Ardından seraya alınarak, ısısı, beslenmesi ve bakımı yapılan alglerin burada çoğalması ve büyümesi sağlandı. Seranın camlarının mercek özelliği sayesinde az enerjiyle yüksek sıcaklık elde edilen alanda, mikroalglerin üretiminde başarılı olundu. Mikroalglerin laboratuar ortamında yağı alınarak, çevreye çok daha az zarar veren Biyodizel üretildi.
FAKIOĞLU’NUN AÇIKLAMASI
Konuyla ilgili açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Yrd. Doç. Özden Fakıoğlu, Projeyle sadece turizm amaçlı kullanılan Tortum Gölü’nden hem akaryakıt üretilerek ekonomiye kazandırılması sağlanacak hem de ağır tonajlı araçlarda kullanılan 10 numaralı yakıtların sucul canlılara verdiği zararlar önlenecek. Fakıoğlu, “KUDAKA’nın desteği ile ‘Erzurum’daki Doğal Su Kaynaklarından İzole Edilebilen Mikroalglerden Biodizel Üretimi Projesi’nin son aşaması olan Biodizel üretimini yapmış bulunmaktayız. Şimdi ki hedefimiz, Makine Bölümü ile ortak çalışarak ürettiğimiz Biodizel’in makinedeki çalışmasını deneyebilmek. Bu Biodizel doğaya daha az zarar veren bir yakıttır. Gelecekte Biodizel’e geçiş yolunda ilerliyoruz.” dedi.