SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenen “Erzurum’da Yem Bitkileri Tohumluk Üretiminin Geliştirilmesi” adlı proje kapsamında yürütülen eğitim seminerleri sona erdi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği Müdürlüğü’nce hazırlanan projeyle çoğunluğu üretici olmak üzere toplam 654 kişiye eğitim verilirken, katılımcılar için belge töreni düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ndeki törene, Dekan Prof. Dr. Mustafa Canbolat, Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ömer Efe ve KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan’ın yanı sıra, belge almaya hak kazanan teknik personeller de katıldı.
//BELGE TÖRENİ
“Erzurum’da Yem Bitkileri Tohumluk Üretiminin Geliştirilmesi” adlı proje kapsamında eğitime tabi tutulan teknik personeller için bugün belge töreni düzenlendi. Törenin açılış konuşmasını, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve aynı zamanda Proje Yürütücü olan Prof. Dr. Dr. Mustafa Tan yaptı. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın destek verdiği “Erzurum’da Yem Bitkileri Tohumluk Üretiminin Geliştirilmesi” projesi hakkında bilgiler veren Tan, 12 Ekim’de uygulanmasına başlanan ve bugüne kadar 16 değişik merkezde eğitim seminerleri düzenlenen proje kapsamındaki faaliyetleri anlattı.
İlçelerde düzenlenen eğitim seminerlerine 459 üretici, 112 teknik personel ve 87 öğrencinin katıldığını kaydeden Tan, seminerlere ek olarak yürütülen diğer çalışmalar hakkında bilgiler de aktardı. Tan, “Eğitim seminerleri dışında proje kapsamında 2 bin 500 broşür, bin 500 çiftçi el kitabı, 500 afiş ve 500 takvim bastırılarak, ilgili kitlelere dağıtılmıştır. Ayrıca yerel basında da, bu projeyle ilgili olarak birçok haber neşredilmiştir.” dedi.
//PROJENİN İÇERİĞİ
Eğitim odaklı olan ve Erzurum’da 3 ay süreyle uygulanan projenin, KUDAKA tarafından ‘doğrudan faaliyet’ kapsamında desteklendiğini hatırlatan Tan, projenin amaçlarını da anlattı. Yem bitkilerinde tohumluk üretimi için gerekli olan şartların; düşük nispi nem, serin ve yağışlı ilkbahar, kurak sıcak ve bol güneşli yaz ayları ile yoğun böcek popülasyonu olduğunu belirten Prof. Dr. Tan, “Doğu Anadolu Bölgesi bu ekolojik şartlar açısından yem bitkileri tohumluk üretimine son derece uygundur. Ancak bölgemizde tohumluk üretimi yaygın olarak yapılmamakta ve ihtiyaç duyulan tohumlar diğer bölgelerden tedarik edilmektedir. Oysa yem bitkileri tarımın en fazla yapıldığı bu bölge dışından tohum alan değil, dışarıya tohum satan bir bölge olmalıdır. Bu proje ile bölgemizin ve ilimizin yem bitkileri tohumluk üretimindeki avantajlarına dikkat çekilmek istenmiş ve üreticilerin tohumluk üretimine özendirilmesi hedeflenmiştir.” diye konuştu.
Öte yandan açılış konuşmasının ardından belge törenine geçildi. Proje kapsamında düzenlenen eğitim seminerlerine katılan 112 teknik personele, belgeleri protokol üyeleri tarafından verilirken, katılımcılar tören sonunda hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.