Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şu ana kadar dik durmuştur, dikleşmemiştir'' dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında görüşmenin çok verimli ve faydalı geçtiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, ''Kimse bizden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı'nın muhatabı olmayı beklemesin. Hiçbir zaman biz orayı muhatap alarak masaya oturmayız. O günden bugüne bizler heyecanımızdan hiçbir şey kaybetmiş değiliz. 61. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak, ilk ziyareti KKTC'ye yapmak suretiyle herhalde ne ifade ettiğimizi tekraren ortaya koymuş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreçte de değişen hiçbir şey olmayacaktır. Bu böyle bilinmeli. Ama bugüne kadar birçok görüşmeler yapıldı. Her zaman KKTC olumlu tavırlar sergilerken, ne yazık ki Güney Kıbrıs tarafı olumlu tavır sergilememiştir. Sadece bu iki taraf arasında mı böyle oldu? Hayır. Aslında böyle olmasını teşvik eden sebepler, nedenler de olmuştur. Bildiğiniz gibi 2004 yılı bu noktada çok anlamlı bir yıldır. Bu süreç içerisinde hep Kuzey Kıbrıs'tan istenen şu olmuştu; referanduma 'evet' densin. Referandum noktasında Kuzey Kıbrıs, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bu noktadaki talebine yüzde 65 ile -o zaman tabii Annan Planı'ydı- 'evet' demiştir. Güney Kıbrıs, yüzde 75 ile 'hayır' demiştir. Ve o zaman Avrupa Birliği üyesi ülkeler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ağırlıklı 'evet' demesi halinde 'bizler bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz' demelerine rağmen AB müktesebatına ters bir karar vermişlerdir. Ve bakın hala Annan'ın hazırladığı rapor -Mayıs
2004- açıklanmamıştır. Bu da düşündürücüdür. Niye açıklamıyorlar? Neden açıklamıyorlar? Bu da ilginçtir. Bütün bunlara rağmen gerek Sayın Talat, gerek Sayın Eroğlu sabırla bu süreci devam ettirmişlerdir. Temenni ederiz ki, bu 19 görüşmede o beklenen sona ulaşılır. Bizim de garantör ülke Türkiye olarak temennimiz bu. Ve aynı temenniyi garantör ülke Yunanistan'dan da bekliyoruz. Hatta yine garantör ülke İngiltere'den de bekliyoruz" dedi.
KKTC DİK DURDU
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin şu ana kadar dik durduğunu ancak dikleşmediğini söyleyen Erdoğan, "Şunu çok açık, net olarak ortaya koymamız gerekir. Kimse bizden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı'nın muhatabı olmayı beklemesin. Hiçbir zaman biz orayı muhatap alarak masaya oturmayız. Yunanistan, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olarak oturalım. Hatta bana zaman zaman 'Boğaz'da bir balık yiyelim' diye Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden teklifler gelmiştir. Ama bu balığıdörtlü olarak yiyebileceğimizi kendilerine söyledik. Hatta gerekirse beşli de bunu yaparız dedik. Tabii şu ana kadar buna yanaşamadılar, yanaşmak da istemiyorlar. Biz dik duracağız, dikleşmeyeceğiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şu ana kadar dik durmuştur, dikleşmemiştir. Bizler burada et, tırnak anlayışı içerisinde sürecimizi koruyacak ve devam ettireceğiz. Bundan sonraki süreçte de yine aynı anlayışla bunu sürdüreceğiz" diye konuştu.
OYUNA GELMEYİN
Kuzey Kıbrıslılardan marjinal grupların oyununa hiçbir zaman gelmemelerini isteyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok samimi olarak bir düşüncemi ifade etmek istiyorum, Kuzey Kıbrıs'taki kardeşlerimizi ifsad etmeye çalışan bazı marjinal gruplar çıkabilir. Bu marjinal grupların oyununa hiçbir zaman benim Kuzey Kıbrıs'taki kardeşlerim gelmemelidir. Çünkü sizin birliğiniz, sizin beraberliğiniz, sizin tek yürek oluşunuz asıl gücünüz olacaktır. Bu gücünüzü koruduğunuz sürece de bilesiniz ki kimse, ama kimse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerinde herhangi bir spekülasyon yapamaz, oynayamaz. Ve tabii ki bütün bu adımların varacağı da bir nokta var. Yani bıçak kemiğe dayanmamalı ve dayanmadan da bu iş çözülmeli diye düşünüyoruz. Onlar haklı değil. Onlar şu anda hakları olmayan bir avantajı yakaladıklarını zannediyorlar, ki bu da Avrupa Birliği üyesi ülkelerin günahıdır. Nitekim bazı liderlerin 'Onları almanız hatalı olmuştur' demelerinin altında yatan gerçek de budur."
EROĞLU’NUN DEĞERLENDİRMESİ
Cumhurbaşkanı Eroğlu ise, Türkiye Başbakanı'nın 20 Temmuz'un 37. yıldönümünde aralarında bulunmasından mutlu olduklarını belirterek, kendisine ve ekibine teşekkür etti. KKTC halkının anavatanı Türkiye'ye yürekten bağlı bir halk olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Bizler nereden nereye nasıl ve kimlerle geldiğimizi bilen bir halkız" diye konuştu. 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı olmasaydı bugün nerelerde olunacağını tahmin bile etmekte zorlanacaklarını, Filistin'den beter olunacağını belirten Eroğlu, Filistin misal gösterildiği zaman "Çok şükür ki anavatanımız var. Yoksa Filistin halkının başına gelen Kıbrıs Türk halkının başına gelecekti" dediğini anımsattı. Bugün 1974 Mutlu Barış Harekatı'nın yarattığı coğrafya üzerinde Türkiye'yle birlikte kurdukları devleti Türkiye'yle birlikte yaşatmakta olduklarını vurgulayan Eroğlu, müzakere masasında Kıbrıs'ta yaşayabilir, kalıcı bir anlaşmaya varabilmek için uğraş verdiklerini kaydetti.
1974 öncesine dönmemek için varılacak anlaşmanın 1974 öncesi yaşananları ve bugünkü gerçekleri dikkate alarak hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Bu kararlılık içinde müzakereleri sürdürüyoruz. Anlaşma arayışı içerisindeyiz ve samimiyetle bu müzakereleri sürdürüyoruz. Bir anlaşma niyeti taşıyoruz. Karşı taraf da bu niyeti taşırsa elbette bir anlaşmaya varılabilir. Çünkü uzun yıllardan beri tartışılan Kıbrıs konusu herhalde daha fazla tartışılmaya gerek duyulmaz.Tartışılmayan tarafı kalmamış bir konudur çünkü" şeklinde konuştu.