ERZURUM (İHA) - Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Kadın Girişimciler Kurulu’nun, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle düzenlediği programda, kadınların temel hak ve özgürlükleri ve kadının ruh sağlığı anlatıldı.
ETSO Konferans Salonu’nda, gerçekleştirilen programa, AK Parti Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal, Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Çetinkaya, Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Ayrancı, ETSO Genel Sekreter Av. Harun Delibaş, kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda kadın katılımcı iştirak etti. Heykeltraş - ressam Tülay Çakır’ın “Ve Kadın” isimli heykel ve resim sergisinin açılışıyla başlayan program, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Programın açış konuşmasını ETSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Demet Erkmen yaptı. Konuşmasında kurulun kurulma amacını anlatan Erkmen, yaptıkları çalışmalarla ilgili katılımcılara bilgi verdi. Erkmen’in ardından ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal bir konuşma yaptı. Kadınların hayatın her aşamasında önemli bir yeri olduğunu ifade eden Başkan Vekili Akal, “Kadın, hem anne, hem eş, hem kardeş, hem evlat olarak dünyamızı renklendiriyor, çoğu zaman kararlarımızda belirleyici olarak rol alıyorlar. Bu sebeple, bugünün anısına ailedeki, toplumdaki rolüne sadakatinden ve emeklerinden dolayı tüm kadınlara teşekkür etmek istiyorum” dedi.
Konuşmasında kadının iş hayatındaki rolüne de değinen Akal, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, son 7 yılda kadın istihdamı erkeklere göre iki buçuk kat hızlı arttığını belirterek, 2005-2012 arasında kadın istihdamının yüzde 43.1 (2.2 milyon) artarken, aynı dönemde erkek istihdamı yüzde 17.1 (2.5 milyon) arttığını dile getirdi. Kadın istihdamındaki bu yüksek artış aynı dönemde kadınlardaki işsizlik oranını 1.1 puan aşağı çektiğini kaydeden Akal şöyle devam etti; “Erkeğin istihdam artışına paralel kadının işgücüne katılımında da yüksek artışlar oldu. Verilere göre, kadın istihdam artışının yüzde 84’ü hizmet sektöründe gerçekleşti. 2005-2012 arasında 1 milyon 271 bin artan kent kadın istihdamının yüzde 80’e yakın bölümü, “Toptan ve perakende ticaret”, “İdari ve destek hizmeti faaliyetleri”, “Eğitim”, “İnsan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri”, “Konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri” gibi beş alt sektörden kaynaklandı.
Kent kadın istihdamındaki artışın yaklaşık yarısı (725 bin) yükseköğretim mezunlarındaki artıştan kaynaklandı. Bu alandaki artış oranı yüzde 96.5 olarak gerçekleşirken, lise düzeyi eğitime sahip kadın istihdamı yüzde 33.7’lik artışla 912 bine çıktı. Lise altı eğitim düzeyine sahip olanların istihdamı ise yedi yıllık dönemde yüzde 44.2’lik artışla 1 milyon 804 bine çıktı”
ETSO’nun, kadının ekonomik ve ticari hayata katılımını artırmak amacıyla 2009 yılında ETSO Kadın Girişimciler Kurulu’nu kurarak kadınlarımızın ekonomiye kazandırılması ve inisiyatiflerinin güçlendirilmesine yönelik adım attıklarını kaydeden ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal, programı düzenleyen Kadın Girişimciler Kurulu’na teşekkür etti.
ETSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Arzu Bayrak’ın Can Yücel’in “Kadın” isimli şiirini okuduğu programda daha sonra Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Dr.Nilgün Özdemir’in hazırladığı “Kadın” belgesinin ardından, ressam-heykeltraş Tülay Çakır başarı hikayesini anlattı.
Programın ikinci bölümünde ise moderatörlüğünü ETSO İş ve Endüstri İlişkiler Uzmanı Mehtap Yarbaşı’nın yaptığı, panale geçildi. Panelde Avukat Tuba Yılmaz, “Temel Kadın Hak ve Özgürlükleri”, Psikiyatrist Uz. Dr. Doğan Gültekin ise “Kadınların Ruh Sağlığı” konusunda bir konferans verdi. Konferansın ardından konuşmacılar katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Panelin son bölümünde ise AK Parti Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, Avukat Tuba Yılmaz, Uz.Dr.Doğan Gültekin, Dr. Nilgün Özdemir, ressam-heykeltraş Tülay Çakır’a katılımlarından dolayı plaket verildi.
Programda katılımcılara ETSO Kadın Girişimciler Kurulu adına karanfil dağıtıldı.