ANKARA (İHA) - TBMM, kabul ettiği yeni kanunla deprem bilgilerini kamuoyuna resmi olarak sunacak yetkili kurum olarak belirlenen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) vatandaşların doğru ve güncel deprem verilerine erişmesinin sağlanacağını açıkladı.
AFAD'tan yapılan açıklamada, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme ile deprem verilerini kamuoyuna resmi olarak açıklamaya Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) yetkilendirildiği hatırlatılarak vatandaşların, 45 yıllık geçmişe sahip olan ve AFAD bünyesinde faaliyet gösteren Deprem Dairesi Başkanlığı’nın Türkiye genelindeki 683 deprem gözlem istasyonundan elde ettiği anlık verilere dayanan doğru deprem bilgilerine tek elden ulaşabileceği vurgulandı.
Uzmanlık alanı başta deprem olmak üzere afet ve acil durum yönetimi olan AFAD’ın resmi açıklama yetkisi, oluşabilecek belirsizlikleri ortadan kaldıracağı kaydedilerek " Ayrıca, sigortacılık gibi farklı sektörlerde resmi veri eksikliği sebebiyle yaşanan hukuki ihtilafların da giderilmesine yardım edecek. Deprem verilerinin tek bir merkezde toplanması ve kamuoyuna tek bir yetkili kurum tarafından resmi olarak duyurulması uygulamasına, ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere dünya genelinde sıklıkla rastlanıyor" denildi.
AFAD bünyesindeki Deprem Dairesi Başkanlığı'nın, 1969’da Deprem Araştırma Enstitüsü adıyla kurulduğu ifade edilerek şöyle devam edildi:
" Deprem Dairesi, yaklaşık 45 yıldır deprem gözlem ve araştırma faaliyetlerini bilimsel olarak yürütüyor. AFAD Deprem Dairesi, 683 deprem gözlem istasyonu ile tüm Türkiye’nin sismik hareketliliğini yıllardır anlık olarak takip ediyor ve vatandaşları bilgilendiriyor. AFAD Deprem Dairesi’nde 35 kişilik jeofizik, jeoloji, inşaat mühendisi ve yüksek mühendisinden oluşan uzman ekip 7 gün 24 saat gözlem yapıyor. Ülkemizdeki her 4 deprem gözlem istasyonundan 3’ünü kurup işleten AFAD, Türkiye’deki en geniş deprem gözlem istasyon ağına sahip. 2014 yılında yapacağı yatırımlarla deprem gözlem istasyonlarının sayısını 750’ye çıkaracak olan AFAD, Doğu Akdeniz’deki ve bölge ülkelerdeki depremleri de ölçüyor. Yapılan yatırımlar ve geliştirilen teknolojilerle birlikte Başbakanlık AFAD kamuoyunu depremler konusunda hassas, doğru ve hızlı bir şekilde bilgilendirmeye devam edecek."
Depremlerin ölçülmesi ve deprem olgusunun bilimsel olarak daha iyi anlaşılabilmesi için AFAD'ın, birçok bilim kurumu ve üniversite ile işbirliği yaptığı kaydedilerek " Son olarak AFAD, 2013 Aralık ayında bilim dünyası ile gerçekleştirdiği işbirlikleri kapsamında TÜBİTAK, ULAKBİM ve 7 üniversite ile birlikte “Türkiye Deprem Veri Merkezi” projesini hayata geçirdi. Bu sayede ülkemizde deprem verileri araştırmacılar, akademisyenler ve kamuoyu ile tek bir veri merkezi üzerinden paylaşılabilir hale geldi" ifadesi kullanıldı.
Yeni düzenleme ile birlikte deprem bilgilerini açıklama konusunda tek yetkili kurum olarak AFAD'ın, daha önceden de olduğu gibi deprem alanında yetkinlikleri ile öne çıkan tüm kurum, kuruluş ve araştırmacılarla işbirliği içerisinde çalışmaya devam edeceği belirtildi.