ERZURUM/CİHAN
Kars'ın en önemli ürünlerinden kaşar peyniri, ihracat için sınır kapılarının açılmasını bekliyor. Kafkas Sanayici ve İş Adamları Derneği (KARSİAD) Başkanı Sultan Murat Dereci, Aktaş ve Doğu sınır kapılarının açılması halinde kaşar üreticisinin eskiden olduğu gibi ihracata başlayacağını söyledi.
Kars'ın yöresel lezzetlerinden kaşar peyniri, ilde istihdama önemli katkı sağlıyor. İldeki 4 büyük fabrikada yılda yaklaşık 2 bin tondan fazla kaşar üretiliyor. Kars Kaşar Peyniri, gravyer ve vakumlu olmak üzere farklı çeşit ve kalitede üretiliyor. Kaşar peynirinin daha kalitelisi olan, saf inek sütünden yapılan ve hiçbir hile kabul etmeyen gravyer peynirinin kilosu 30 lira civarında. En az 70 kilogramlık büyüklüklerde üretilen gravyer peyniri, 1960'lı yıllarda İstanbul'a, oradan da yurt dışına ihraç edilirken, şu anda ihracatı yapılmıyor.
İhracat kapısının yeniden aralanması halinde kaşar peyniri üretiminin bölge ekonomisine büyük katkılar sağlayacağına işaret eden KARSİAD Başkanı Sultan Murat Dereci, "İhracatın başlaması için başta Aktaş ve Doğu sınır kapılarının açılması gerekiyor." dedi.
Karslı kaşar peyniri üreticisi Selçuk Atalay da köylerde geleneksel yöntemlerle elde edilen kaşar peyniri miktarının yıllık bin tonu bulduğunu söyledi. Atalay, “Bu miktarlar büyük işletmeler ve sanayi kuruluşları için belki önemsiz görülebilir ama ülkemizin doğusunda, üstelik halk kesimine yayılan bir sektör için önemli rakamlar.” ifadesini kullandı.
Üreticilere destek çıkılması halinde şu anki süt potansiyelinin 4 ile 5 kat artacağını belirten Atalay, “Bölgedeki kaşar sektörünün değerlendirilmesi için devletin ciddi projeler yapması gerekiyor. Mera ıslahı, hayvancılığı geliştirme ve sübvansiyon gibi projelerin hayata geçirilmesi halinde büyük bir ekonomik canlılık gelecektir.” diye konuştu.