İşyeri kurmak isteyenlere yeni düzenleme
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş yeri kurmak isteyenlerden işyeri kurma izni ve işletme belgesi isteyecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın "İşyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yayımlanan yönetmeliğe göre, sanayi, ticaret, tarım ve orman işlerinden sayılan işlere ilişkin yönetmelikte belirtilen sanayiden sayılan işlerde 10 ve daha fazla kişinin çalıştığı işyerleri, çalışan sayısına bakılmaksızın, kimyasal maddelerle çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemleri hakkında yönetmeliğin 4 üncü maddesinde tanımlanan tehlikeli kimyasal maddelerin üretildiği, kullanıldığı ve depolandığı işyerleri, inşaat ve maden işyerleri ile taş ocaklarının sabit tesislerinden işyeri kurma izni ve işletme belgesi istenecek.
İŞLETME BELGESİ TALEPLERİ 30 GÜNDE DEĞERLENDİRİLECEK
Kurma izni almadan açılmış olan işyerleri işletme belgesi için talepte bulundukları takdirde kurma iznine esas belgeler, işletme belgesi incelemesinde hazır bulundurularak işyerinin söz konusu belgelere ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine uygun kurulduğu ve iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği bakımından noksanlık bulunmadığı tespit edildiği takdirde işyerine kurma izni ve işletme belgesi verilecek.
İşletme belgesi talepleri 30 gün içerisinde incelenerek sonuçlandırılacak
Yönetmeliğe göre, işyerinin başka bir adrese taşınması halinde işyerine ait kurma izni ve işletme belgesi geçersiz hale gelecek. İşyerinde üretim konusunun veya üretim yönteminin değişmesi ve çalışanların sağlık ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek yeni risklerin ortaya çıkması halinde, işletme belgesi geçersiz sayılacak.
UNVAN DEĞİŞİKLİKLERİ TESPİT EDİLECEK
İşyerinde işveren veya ünvan değişikliğinin tesbiti veya işverence bölge müdürlüğüne bildirilmesi durumunda, işyerinde iş müfettişlerince inceleme yapılarak, iş müfettişinin raporu doğrultusunda, mevcut kurma izni veya işletme belgesinde işveren veya ünvan değişikliği yapılacak.
Yönetmeliğin geçici maddesine göre ise, yönetmeliğin yayımı tarihinden önce, işyeri kurma izni almadan açılmış olan işyerlerinden kurma izni aranmayacak. İşyerinin söz konusu belgelere, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine uygun kurulduğu ve işyerinde iş sağlığı ve güvenliği bakımından noksanlık bulunmadığı tespit edildiği takdirde işyerine işletme belgesi verilecek.