ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kaçakçılık operasyonu: 5 gözaltı
Kaçakçılık operasyonu: 5 gözaltı
ATAUNİ’de 4 bölüm daha akredite edildi
ATAUNİ’de 4 bölüm daha akredite edildi
Uygun: Erzurumspor gibi güzel şehir takımlarımız var
Uygun: Erzurumspor gibi güzel şehir takımlarımız var
Kırmızı Peri Bacaları Diyarı keşfedilmeyi bekliyor
Kırmızı Peri Bacaları Diyarı keşfedilmeyi bekliyor
Zulmün izleri hala canlı
Zulmün izleri hala canlı
HABERLER>EKONOMİ
5 Ağustos 2014 Salı - 04:41

İşte Erzurum’un Temmuz TÜFE’si

Mahmut AKDAĞ-TÜİK Temmuz 2014 TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, Temmuz ayında fiyatlar Haziran ayına göre yüzde 0.68 oranında arttı.

İşte Erzurum’un Temmuz TÜFE’si

TÜİK Temmuz 2014 TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, Temmuz ayında fiyatlar Haziran ayına göre yüzde 0.68 oranında arttı. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 9,17 olarak kaydedildiği Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2013 aralık ayına göre de yüzde 6,48 oranında artarken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 8,69 olarak belirlendi.

TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM

TÜFE verileri bazında, Türkiye ortalamasına göre, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, aylık bazda yüzde 0.23, 8 aylık bazda yüzde 0.30, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında yüzde 0.34 oranında yüksek çıktı. Erzurum Bölgesi yıllık TÜFE oranı ise ülke ortalamasının yüzde 0.15 oranında altında kaldı.

AĞRI BÖLGESİ TÜFE’Sİ

TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 0,60 oranında artış gösterdi. Bu bölgede yıllık fiyat artış oranı yüzde 8,96, 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 7,84 olarak kaydedildi. Ağrı Bölgesinde fiyatlar Aralık 2013’e göre de yüzde 6,19 oranında artış kaydetti.

MALATYA BÖLGESİ TÜFESİ

Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda haziran ayına göre yüzde 0,10 oranında düşüş gösterdi. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 8 aylık bazda yüzde 5,85, yıllık bazda yüzde 9,42 oranında fiyat artışı gözlendi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 8,58 olarak belirlendi.

VAN BÖLGESİ TÜFESİ

TÜİK verilerine göre, Temmuz 2014 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,53 oranında yükseldi. Van bölgesinde 2013 aralık ayına göre enflasyon yüzde 6,25, yıllık enflasyon yüzde 8,79 ölçeğinde belirlenirken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranını ise yüzde 8.12 düzeyinde oldu.

TEMMUZ AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ

Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede haziran ayı bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 0,68 ile Erzurum Bölgesi, 2013 yılı aralık ayına göre yüzde 6,48 ile Erzurum bölgesi, Yıllıkta yüzde 9,42  ile Malatya Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 8,69 ile Erzurum bölgesi oldu.

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Temmuzda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,45, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,73 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,32, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,46 oldu.

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayına ilişkin TÜFE ve Yİ-ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,45 arttı.

TÜFE’de (2003=100) 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,45, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,18, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,32 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,35 artış gerçekleşti.

 Aylık en yüksek artış yüzde 2,97 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1,99, haberleşmede yüzde 1,90, lokanta ve otellerde yüzde 1,05, ulaştırmada yüzde 0,71 artış gerçekleşti.

 Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 3,28 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan sadece giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 3,28 oranında düşüş gerçekleşti.

 Yıllık en fazla artış yüzde 13,74 ile lokanta ve oteller grubunda oldu. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 12,56), ulaştırma (yüzde 10,29), giyim ve ayakkabı (yüzde 10,11), sağlık (yüzde 9,32) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

 Aylık en yüksek artış yüzde 1,11 ile Zonguldak, Karabük, Bartın’da oldu. İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) Düzey 2’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 6,99 ile Ankara bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 10,57 ile İzmir bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,34 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis bölgesinde gerçekleşti.

 Temmuz 2014’te endekste kapsanan 432 maddeden; 62 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 234 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 136 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

 Yİ-ÜFE YÜZDE 0,73 ARTTI

 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,89, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,46 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,26 artış gösterdi.

 Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,82 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,67 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,88 artış ve su sektöründe yüzde 0,39 artış olarak gerçekleşti.

 En yüksek aylık artış diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünlerinde gerçekleşti. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri yüzde 3,52, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) yüzde 2,76, ham petrol ve doğal gaz yüzde 1,84 alt sektörleridir. Buna karşılık kağıt ve kağıt ürünleri yüzde 2,16, basım ve kayıt hizmetleri yüzde 2,10, ve deri ve ilgili ürünler yüzde 0,71 ile bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.

 Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Temmuz ayında en yüksek aylık ve en yüksek yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.

 

 

 
Sosyal Güvenlikte temmuz rekoru
 
Erzincan yolunda uyuşturucu operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sosyal Güvenlikte temmuz rekoru
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da sosyal güvenlik kapsamında bulunan kişi sayısı ...
10 ilçede artış, 8 ilçede düşüş var
MAHMUT AKDAĞ-Vergi Dairesi Başkanlığı 2014 temmuz dönemi Erzurum faal ...
Tasarımda Erzurum'un rakibi yok
Mahmut AKDAĞ-Erzurum Endüstriyel tasarım başvuru ve tescilinde Doğu anadolu ...
 
Biçerdöverle hasat kontrolleri devam ediyor
Akar, il sınırları içerisinde hasat yapan biçerdöverlerin Bakanlığın ilgili ...
Erzurum’da Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi Başladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 'Tarım Bilgi Sistemi' içerisinde yer ...
Oltu’da Or-Köy süreci devam ediyor
Oltu Orman İşletme Müdürü Cemal Evrin, 2014 yılı için 4 köyde Ekonomik ...
 
İhracatta ramazan bereketi
MAHMUT AKDAĞ-Temmuz ayında Erzurum’dan yapılan ihracat değeri payı Doğu ...
İhracatın sektörel ‘en’leri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’dan temmuz ayında gerçekleştirilen ihracatta sektörel ...
İhracat demek, Azerbaycan demek
MAHMUT AKDAĞ-TİM temmuz ayı iller İhracatçı Firmaların Kanuni Merkezleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva