ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Arıkan, hastaneye kaldırıldı
Arıkan, hastaneye kaldırıldı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 2 - Sakaryaspor: 3
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 2 - Sakaryaspor: 3
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Boluspor: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Boluspor: 1
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 4 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 4 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - İstanbulspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - İstanbulspor: 1
HABERLER>EKONOMİ
4 Ağustos 2014 Pazartesi - 05:41

İhracatta ramazan bereketi

MAHMUT AKDAĞ-Temmuz ayında Erzurum’dan yapılan ihracat değeri payı Doğu Anadolu Bölgesi toplamında yüzde 1.65’ten yüzde 2.1’e yükseldi.

İhracatta ramazan bereketi

Temmuz ayında Erzurum’dan yapılan ihracat değeri payı Doğu Anadolu Bölgesi toplamında yüzde 1.65’ten yüzde 2.1’e yükseldi.

TİM AÇIKLADI

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Temmuz ayı ihracat rakamlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın Temmuz ayında 2.4 milyon dolar, ocak-temmuz ayları döneminde de 23,7 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği bildirildi. Erzurum’dan temmuz ayında yapılan ihracat haziran ayına göre yüzde 5.8 oranında artış gösterdi.

AYLIK VE ALTI AYLIK DEĞİŞİM

Erzurum’dan bu yılın temmuz ayında yapılan ihracat değeri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,60 oranında azalırken, ocak-temmuz ayları arasında kaydedilen ihracat değeri ise 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 19,94 oranında arttı. Erzurum’da 2013 temmuz ayında 2,9 milyon, ocak-temmuz ayları arasında ise 19,7 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.

YEDİ AYLIK DAĞILIM

TİM verilerine göre Erzurum’da bu yılın 7 ayında en fazla tutarda ihracatın gerçekleştiği dönem 4.7 milyon dolarla mayıs ayı olarak kaydedildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) verilerine göre Erzurum’da ocak’ta 4.6 milyon, şubat ayında 2.6 milyon, mart ayında 3.5 milyon, nisan ayında 3.2 milyon, mayıs ayında 4.7 milyon, haziran ayında 2.3, temmuz ayında da 2.4 dolarlık ihracat yapıldı.

BÖLGESEL VERİLER 2014 TEMMUZ

Temmuz ayında Erzurum’dan 2.4 milyon, KUDAKA Bölgesinden 3.0 milyon, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinden 22,1 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden 112,5 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ocak-Temmuz ayları arasında ise Erzurum’dan 23,7 milyon, KUDAKA’dan 27,9 milyon, Kuzeydoğu Anadolu’dan 147,8 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 828,7 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

ERZURUM’UN PAYI

Erzurum’un temmuz ayı ihracat değeri KUDAKA sorumluluk Bölgesinde yüzde 81,32, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 11.12, Doğu Anadolu Bölgesinde 2.18 oranında pay gösterdi. Erzurum’un ocak-temmuz aylarını kapsayan yedi aylık dönemdeki payı ise KUDAKA’da yüzde 85, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 16, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 2,86 olarak kaydedildi.

TEMMUZ AYI BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Erzurum bölge illeri ihracat değeri sıralamasında temmuz ayında 7 ve yedi aylık dönemde ise altıncı olarak açıklandı. Bu yılın temmuz ayında Hakkari’den 56,0, Malatya’dan 19,2, Elazığ’dan 8,9, Iğdır’dan 10,8, Ağrı’dan 8,0, Erzurum’dan 2.4, Van’dan 5,1 milyon, Bingöl’den 278, Muş’tan 473, Erzincan’dan 389, Bitlis’ten 467, Kars’tan 100, Ardahan’dan 68, Tunceli’den 2 bin TL tutarında ihracat kaydedildi.

BÖLGE İLLERİ OCAK-TEMMUZ DÖNEMİ

2014’ün ocak-temmuz ayları arasında Hakkari’den 287,4, Malatya’dan 219,1, Elazığ’dan 143,9, Iğdır’dan 65,5,  Ağrı’dan 52,9, Erzurum’dan 23,7, Van’dan 17.7, Bingöl’den 5.4, Muş’tan 4.2, Erzincan’dan 3.7, Bitlis’ten 2.7 milyon dolar, Kars’tan 831, Ardahan’dan 641, Tunceli’den 55 bin TL tutarında ihracat yapıldı.

İHRACAT TEMMUZ AYINDA DEĞİŞMEDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Temmuz ayı ihracat verilerini açıkladı. TİM, Temmuz ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre değişmeyerek 12 milyar 539 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.

 BÜYÜKEKŞİ’NİN AÇIKLAMASI

2014 Temmuz ayı mal ihracat gerçekleşmeleri ve verilerine dair bir basın açıklaması gerçekleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, bayram tatilinin geçen seneden farklı olarak Temmuz ayına kaymasının etkisiyle 3 işgücünün eksik olmasıyla birlikte Temmuz ayında Türkiye'nin ihracatının geçen senenin Temmuz ayı ile aynı seviyede kaldığını ve 12 milyar 539 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, ilk 7 aylık ihracatın ise yüzde 5,7 artışla 92 milyar 711 milyon dolara, son 12 aylık ihracatın ise yüzde 2,2 artarak 156 milyar 319 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

 TİM Başkanı Büyükekşi, geçen senenin Temmuz ayında işgünü bazında ihracat 465 milyon dolar iken, bu senenin Temmuz ayında günlük bazda ihracatın yüzde 12 artarak 522 milyon dolara yükseldiğini, ancak bayram etkisi ve Irak'a ihracatta Temmuz'da yaşanan gerileme nedeniyle Temmuz ayı ihracatının geçen sene ile aynı seviyede kaldığını ifade etti. Büyükekşi, işgünü kaybının aylık ihracattaki artış temposunu aylık bazda 12,4 puan, Irak'a ihracatta yaşanan kaybın ise 3,9 puan, toplamda 16,3 puan aşağı çektiğini belirtti.

DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

 TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin Dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ile Temmuz ayı ihracat verilerine ilişkin şunları söyledi: "Dünya ekonomisinde geçen yılın son çeyreğinden itibaren genel bir iyimserlik havası hakim. Küresel mali piyasalarda ciddi bir iyileşme oluşmaya başladı. Dünya ekonomisi geçen yılın üzerinde büyüyor, yılın ikinci yarısında da bu trendin devam etmesi bekleniyor. ABD ile ilgili olumlu veriler gelmeye devam ediyor.

 Euro Bölgesi türbülanslı dönemi geride bıraktı ve düşük büyümeli bir aşamaya geçti. Avrupa Merkez Bankası'nın attığı adımlar küresel likidite koşullarının iyileşmesine katkı yaptı. Yeni parasal genişleme önlemleri etkilerinin yılın ikinci yarısında daha belirgin olması bekleniyor.Türkiye ihracatı gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan büyümeden yararlanıyor. İthalatı gerileyen AB'ye ihracatımızı ilk 7 ayda yüzde 14 artırmayı başardık. Bölgesel pazarlardaki tüm olumsuzlukları Avrupa pazarındaki talebe cevap verebilen ihracatçılarımız sırtlıyorlar. Yılın ilk 7 ayında en önemli 5 ihracat pazarımızdan 4'ü Avrupa'dan; Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa. Bu 4 pazarda yılın ilk 7 ayında ortalama yüzde 14 ihracat artışı yakalamayı başardık.Orta Doğu'da ve Karadeniz'in kuzeyinde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Rusya-Ukraynagerilimi bölgedeki barış ve istikrar umutlarını zedeliyor. Maalesef bu gelişmeler, hem ülkemiz için hem de tüm dünya için önemli bir risk teşkil etmeye başladı. Yaşanan bu gelişmenin ardından AB'nin Rusya'ya ilave yaptırımlar uygulaması gündeme geldi.

 Diğer taraftan İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliam ve Orta Doğu'da yaşanan sıkıntılar tüm bölge dinamiklerini ve ekonomilerini etkiliyor.Jeopolitik riskler barındıran, yakın coğrafyamızdaki 6 ülke ilk 7 ayda ihracatımızı negatif etkiledi. Libya, Mısır, Rusya ve Ukrayna'da belirgin düşüşler yaşandı. Komşularımızda barış ve huzur ortamı hem onlar hem de bizim için gerekli. 60 bin ihracatçının temsilcisi Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, bu sorunların beraberinde getirdiği risk ve belirsizliklerin bir an önce sona ermesini temenni ediyoruz. Gazze'de yaşanan acı gelişmeler, masum insanların katledilmesi buruk bir Ramazan geçirmemize sebep oldu ve hepimizin kederini daha da artırdı. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya ülkelerini, devam eden saldırıların durdurulabilmesi için göreve çağırıyoruz. Akan kan ve gözyaşının bir an önce durdurulmasını ve barış ve kardeşlik ortamının kalıcı olarak yeşertilmesini temenni ediyoruz. Bizler de ihracatçıların temsilcisi ve işadamları olarak, barış elçisi olmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzun bir kez daha altını çizmek istiyoruz.

 Türkiye ekonomisi ihracat desteğiyle büyümeye devam ederken, sanayi üretiminde yukarı yönlü hareketlenmenin sürmesi hem de cari açıkta yaşanan pozitif gelişmeler, ileriki dönem beklentilerinin de pozitife dönmesini sağlıyor.

BEKLENTİLER

 Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3'le beklentilerin üzerinde büyüme göstermesi, yabancı finans kuruşların tahminlerini bir bir revize etmesine neden oldu. Son olarak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye için 2014 büyüme beklentisini yüzde 2,8'den 3,3'e yükseltti. Dünya Bankası ve Citigroup da kısa süre önce tahminlerinde yukarı yönlü değişikliğe gitmiş, Dünya Bankası büyüme öngörüsünü yüzde 2,4'ten yüzde 3,5'e revize ederken, Citigroup da beklentisini yüzde 2,2'den 3,5'e yükseltmişti.

 Türkiye ekonomisi, ihracatın da katkı vermesiyle dengeli ve nitelikli bir büyüme patikasına girmiş bulunuyor. İthalatta bir miktar yavaşlama buna karşılık ihracatta ciddi bir artış ve azalan cari işlemler açığı ile doğru yolda ilerliyoruz. Sanayimizi dönüştürebilir ve ihracatımızın artışını daha fazla teknoloji ve katma değer ile artırabilirsek hedeflerimize ulaşırız.

TEMMUZ AYI

 Temmuz ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre aynı seviyede kalarak 12 milyar 539 milyon dolar oldu. Eğer bayramda işgünü farkı olmasaydı artış rakamı 12,4 puan, Irak'a ihracatımız geçen seneki seviyesinde devam etseydi artış rakamı ek 3,9 puan daha fazla olacaktı. Ancak bizler Irak'ta yaşanan sıkıntıların geçici olduğuna ve gerek Avrupa Birliği'ne ihracatımızdaki güçlü artış ile gerekse yeni hedef pazarlarımızdaki performanslarımızla, Irak gibi önemli bir pazarımızda yaşanan gelişmelerin etkisini en az şekilde hissedeceğimize ve bu sıkıntıların bizi yavaşlatsa bile hedeflerimiz yolunda asla durduramayacağına inanıyoruz. Bayram sebebiyle işgünü eksiği haricinde düşünüldüğünde, iş günü bazında ihracat yüzde 12 arttı. Zira bayram etkisi hissedilmeden önceki son Cumartesi akşamına kadar günlük ihracat artışı yüzde 12.4 mertebesindeydi.

İlk 7 ayda ihracatımız yüzde 5,7 artışla 92 milyar 711 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 2,2 artışla 156 milyar 319 milyon dolara yükseldi. Temmuz ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 994 milyon dolarla Otomotiv sektörümüz yaparken, Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörümüz, 1 milyar 727 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, Kimyevi Maddeler sektörümüz ise 1 milyar dolar 581 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

Temmuz ayında en fazla ihracat artışını yüzde 76 ile Savunma ve Havacılık Sanayi sektörümüz yakaladı. Bu sektörü fındık ve su ürünleri-hayvansal mamuller sektörleri izledi.

 Temmuz ayında en fazla ihracat yaptığımız 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Irak oldu. Irak aylık ihracat sıralamasında 5. ülke konumuna geriledi. Almanya'ya ihracatımız yüzde 14 artarken, İngiltere'ye ihracatımız yüzde 16, İtalya'ya ihracatımız yüzde 2, Fransa'ya ihracatımız yüzde 7 arttı. Irak'a ihracatımız ise yüzde 46 azaldı. En fazla ihracat yaptığımız 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 64 ile Suriye'ye gerçekleşti.

 Temmuz ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu; Temmuz ayında Peru'ya ihracatımız yüzde 314, Malezya'ya yüzde 123, Norveç'e yüzde 110, Angola'ya yüzde 99, Gana'ya yüzde 86, İrlanda'ya yüzde 85, Kuveyt'e yüzde 83 arttı.

Temmuz ayında AB'ye ihracatımız yüzde 11 artarken, Kuzey Amerika'ya yüzde 12 ve Uzakdoğu'ya yüzde 10 ihracat artışı yakaladık. Temmuz ayında Ortadoğu'ya ihracatımız yüzde 18, Afrika'ya yüzde 10 geriledi.

 En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında Temmuz ayında ihracatını en fazla artıran ilimiz yüzde 33 artışla Hatay oldu. Hatay'ı yüzde 16 artışla Sakarya, yüzde 4 artışla İstanbul ve yüzde 1 artışla Manisa takip etti. Ankara'nın ve Kocaeli'nin ihracatı yüzde 1, Denizli'nin yüzde 2, İzmir'in yüzde 5, Bursa'nın yüzde 7, Gaziantep'in ihracatı yüzde 18 düşüş kaydetti."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
İhracatın sektörel ‘en’leri açıklandı
 
Erzurum’da Temmuz'a damga vuran 10 olay
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracatın sektörel ‘en’leri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’dan temmuz ayında gerçekleştirilen ihracatta sektörel ...
İhracat demek, Azerbaycan demek
MAHMUT AKDAĞ-TİM temmuz ayı iller İhracatçı Firmaların Kanuni Merkezleri ...
Kredi kullanımı mayısta tavan yaptı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da bu yılın ilk beş ayında nakdi kredi kullanım tutarının ...
 
Hazine arazilerinde yeni süreç
İhsan KUMRU-Hazineye ait Tarım arazilerinin satışı ile ilgili yasa yürürlüğe ...
Erzurum online alışverişte 12’inci sırada
En çok online ürün alınan iller İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, ...
Erzurum’da 6 ayda 75 şirket kuruldu
MAHMUT AKDAĞ-TOBB Ocak-Haziran dönemi birikimli kurulan ve kapanan şirket verilerini paylaştı.
 
Vergide Erzurum'un en'leri
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı Haziran bülteni yayımlandı.
Erzurum'un payı yüzde 10'u aştı
MAHMUT AKDAĞ-Doğu Anadolu Bölgesinde, bu yılın altı ayında 742 şirket ...
Erzurum Kuzeydoğu’da öncü il
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde ekonomik bazda öncü ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva