ERZURUM (İHA) - Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘dört kapılı şehir’ dediği Erzurum’un en önemli tarihi özelliklere sahip İstanbul Kapı eseri, artık ilgisizlik kurbanı olmayacak. İstanbul Kapı ile ilgili kurtarma operasyonunu başlatan Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, böylesine tarih zengini bir şehirde eserlerin yok olmaya terk etmeyeceklerini ifade etti. Korkut, “İstanbul Kapı Projemize ilk kazmayı vurduk. Seneye Erzurum halkı farklı bir İstanbul Kapı’ya kavuşmuş olacak” dedi.
Erzurum’un tarihi değerleri ve eserlerini kurtarmaya talipli olduğunu söyleyen Ali Korkut, 1877 yılında yapılan İstanbul Kapı için geliştirdikleri projeye ilk kazmayı vurduklarını söyledi. Eski çağlarda ve Ortaçağ ile Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Erzurum'u düşman işgaline karşı koruyan surlar toprak tabyalar ile şehre 4 ana yönden giriş ve çıkışları sağlayan kapılar, tarih boyunca düşman yağmasından korunmasına rağmen, çarpık yapılaşmadan kendisini kurtaramadığının altını çizen Ali Korkut, “Biz tarihi değerlerimizin, kültür geçmişimizin yok olup gitmesine göz yummayacağız. Önceki örneklerinde olduğu gibi İstanbul Kapı’yı da insanla buluşturup, geleceğe taşıyacağız. Maalesef burası yıllarca ilgisizliğin kurbanı olmuş. Eserde ciddi anlamda tahribat yaşanmış. Proje ile eserde restorasyon (yenileme) çalışması yapılacak. Eseri tahrip eden olumsuz etkenlerden arındırma yapacağız. Bunun yanı sıra eserin çevresinde peyzaj çalışmaları gerçekleştireceğiz ve nihayetinde eser ve çevresi aynı zamanda ekonomik kaynağa dönüşecek. Erzurum insanına aş ve iş sağlayan bir yapıya dönüşecek” şeklinde konuştu.
İstanbul Kapı Projesi ihalesini alan firma yetkilileriyle yer teslimi dolayısıyla alanda inceleme yapan Ali Korkut, özellikle restorasyon (yenileme), konusunda özel hassasiyet istedi. Atılan her adımın kendisiyle irtibatlı olarak yapılmasını isteyen Korkut, aşırı özen gösterilmediği taktirde bazı alanların kaybedilme riski olduğunu anlattı. Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1876-1877 yıllarında, şehrin güvenliği amacıyla yaptırılan kapının Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda sembolik bir önem taşıdığını da anımsatan Ali Korkut, “İstanbul Kapı, Mustafa Kemal Paşa’nın şehre giriş yaptığı kapıdır. Bu kapı bir anlamda Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolun ilk kapısı, ülkenin düşmanlardan temizlenmesini sağlayan muhteşem hareketin de başlangıç noktasıdır. Taşıdığı tarihi değerler, tarihi eser olmasının yanında günümüzde de Erzurum’a sağlayacağı ekonomik yararlar düşünüldüğünde çalışmanın şehir ekonomisi açısından da önemi bulunmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
Eş finansmanla 1 milyonu aşan İstanbul Kapı Projesi, yapım sürecinde de Erzurum’a ekonomik katkı sağlayacak gibi görünüyor.