Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Aras, 19. yüzyılın başlarında Puşkin'in Erzurum'u ziyaret ettiğini anlatarak şairin üç hafta içinde bölgeyi gezdiğini söyledi. Puşkin'in Erzurum'da gezdiği yerlerde araştırma yaptıklarını kaydeden Aras, "Şair şark dünyasıyla, özellikle Türkiye'ye ilgi duyuyordu. Biz Puşkin'in, ayrıca Rus general Paskeviç'in ve başka ünlü Rus yetkililerin içtikleri maden suyunun kaynağını bile bulduk. Çok kolay oldu: Konu Ilıca ve Dumlu su kaynaklarından gidiyor. Puşkin'in Erzurum'a 25 kilometre yakınlığında bulunan Hasankale Kalesi'ni ziyaret ettiğinden de eminim" diye konuştu.
//RUSLARLA SPORTİF İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ
Erzurum'da kış sporun geliştirilmesi için çalışmalara başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Mevlüt Aras, bölgeye fazla Rus turistin gelmesi için turizmin yanı sıra kültürel çalışmaların yapılması gerektiğini de savundu.
Aras, "Erzurum'daki Rus turizmini canlandırmak için kültürel faaliyet ve çalışmalarda da bulunmak lazım. Erzurum ve çevresinde Puşkin seyahat ve gezi güzergahını oluşturmak gerekir. Örneğin kentin eski semtinde yerleşen ve halkın nitelendirdiği 'Puşkin' sokağında geçenlerde bulunduk. Burada bir zamanlar Rus konsolosluğu da faaliyet gösteriyordu. Kent makamları orada büyük restorasyon çalışmaları planlıyor. Bence yakın gelecekte burada Puşkin'in anıtı da inşa edilir, ayrıca kültür merkezi de kurulur.
Bunun dışında Moskova ve Erzurum arasında hava yolu da açılabilir" şeklinde konuştu.
//ERZURUM’UN HAFIZASI
"Erzurum Türk-Ermeni ilişkilerindeki bazı trajik olaylara tanık oldu. Bu da iki halkın hafızasında kötü bir iz bıraktı" diyen Prof. Dr. Aras, "Erzurum'u birkaç kere alan Ruslara yönelik yerel halk bu duyguları taşımıyor. Erzurumlular Ruslardan miras kalma bazı alışkanlıklara sahip: Çayı kıtlama ile içiyorlar, bardağa Rusça olduğu gibi "stakan" diyorlar. Erzurumlular semaverin nereden geldiğini de iyi biliyor. Tabii ki Ermenistan'la ilişkilerin düzelmesine itirazım yok, oradan da buraya turistler gelsin.
Ama ben politikacı değilim, bu konu onların işi" ifadelerini kullandı.
Palandöken Kayak Merkezi'ne yoğun ilgi gösteren Rus turistlerin yerel yönetimler tarafından oluşturularak Puşkin sokağı gezdirilerek kültürel bir turizm faaliyeti de sağlanabileceğini kaydeden Prof. Dr. Aras, Erzurum'da Tahtacılarn semtinde bulunan karanlık kümbetin bulunduğu alanın bu sokak için çok uygun bir yer olacağını dile getirdi.
"Rus şiir dünyasının güneşi" olarak değerlendirilen Puşkin'in 1829 yılında Erzurum'a bir posta at arabasıyla giderek oradaki Rus ordu karargahı dahil bölgeyi gezmiş ve daha sonra izlenimlerini "Erzurum'a yolculuk" adlı kitabında yayınlamıştı.