Çocuklarında işitme kaybı olduğunu düşünen ebeveynleri uyaran KBB uzmanları, bir takım basit testler ya da belirtilerle çocuklarda işitme kaybı olup olmadığının anlaşabileceğini ifade ettiler. Annenin hamilelik sırasında kızamıkcık, viral bir enfeksiyon ve grip geçirmiş olması veya anne adayının hamilelikte alkollü içecek tüketmesinin çocuklarda işitme kaybına yol açabileceğine dikkat çeken uzmanlar, işitme kaybı şüphesi olan çocukların her hangi bir yaşta veya doğumdan hemen sonra kulak muayenesi ve işitme testinin yapılmasını önerdiler. Uzmanlar, işitme kaybının belirtilerini ise, şöyle sıraladılar:
//UZMANLAR, ÇOCUKLARDAKİ İŞİTME KAYBININ BELİRTİLERİNİ SIRALADI…
1-Annenin hamilelik sırasında kızamıkcık, viral bir enfeksiyon ve grip geçirmiş olması ve annenin hamilelikte alkollü içecek tüketmesi.
2-Yeni doğan döneminde, bebeğin doğumdaki kilosunun bin 600 gramdan düşük olması, yüz ve kollarının görüntüsünün farklı olması, doğumda bebekte sarılık görülmesi ve kan değişimi uygulaması, yeni doğan yoğun bakım ünitesinde 5 günden fazla kalması, damardan iğne ile antibiyotik alması (gentamisin, streptomisin, amikasin vs.) ve bebeğin menenjit geçirmesi
3-Çocuk da nörolojik bir bozukluğun olması.
4-Çocuğun kafatası kırığı olan ciddi bir yaralanma geçirmesi.
5-3 Aydan fazla süren, kulakta sıvının olduğu tekrarlayan kulak enfeksiyonlarının varlığının olması.
6-Doğumdan 6 aya kadar olan dönemde bebeğin beklenmedik yüksek ateşle gürültüde irkilmesi, hareket etmemesi veya ağlamaması.
7-Bebeğin yüksek sesli ve gürültülerde uyanmaması.
8-Bebeğin başını gelen ses yönüne doğru çevirmemesi.
9-13 ay ile 2 yaş arasındaki dönemde çocuğa hafif bir sesle ilk seslenişte doğru yöne dönmemesi, çevreden gelen seslere duyarsız kalması, ilk seslenişte cevap vermemesi, sesin nereden geldiğini anlamaması, benzeri yaştaki çocuklar gibi ses çıkarmaması ve konuşmaması, normal ses yüksekliğinde televizyon seyretmemesi.
//ÇOCUKLARDAKİ İŞİTME KAYBI KARŞISINDA YAPILMASI GEREKENLER…
Tüm bunların çocukta işitme kaybının göstergeleri olabileceğini anlatan uzmanlar, bu belirtilerin, bir veya daha fazlasının tespit edilmesi halinde çocukta işitme kaybı olabileceğini vurguladılar. Uzmanlar, bu tür belirtiler karşısında ebeveynlerin izlemeleri gereken yolları ise şöyle sıraladılar:
1-Çocuğunuzda bu belirtilerin bir veya daha fazlası varsa, çocuğunun kulak muayenesine ve işitme testine götürülmesi gerekmektedir. Bu herhangi bir yaşta doğumdan sonra hemen sonra bile yapılabilir.
2-İşitme kaybı olmasa bile testin ona bir zararı olmaz. Ne var ki; Çocuğunuzda işitme kaybı varsa geç teşhis konuşmada lisan gelişimini etkileyebilir.
3-Bebeğinizin duyması profesyonel olarak, herhangi bir yaşta test edilebilir. Bilgisayarlı işitme testleri yeni doğanları taramayı mümkün kılar.
4-Okullar başlamadan tüm çocuklara işitme testi yapılmalıdır. Bu anne baba veya çocuğun fark edemediği hafif işitme kayıplarını ortaya koyabilir. Tek kulaktaki bir kayıp bu yolla saptana bilir. Böyle bir kayıp belirgin olmasa da konuşma ve lisanı etkileye bilir.
5-İşitme kaybı kulak kiri veya kulakta sıvı birikiminden bile kaynaklanılabilir. Bu tipte geçici işitme kaybı olan birçok çocuğun ilaç tedavisi veya küçük bir cerrahiyle işitmesi düzeltilebilir.
6-Geçici işitme kaybının tersine bazı çocukların kalıcı olan sinir kaynaklı sağırlığı vardır. Bu çocukların çoğunluğunun bir miktar kullanılabilir işitmesi olur. Çok azı tamamen sağırdır. Erken teşhis, erken işitme cihazı uygulaması ve özel eğitim programına erken başlamak, çocuğunuzun mevcut işitmesini en yüksek seviyeye getirmeye yardımcı olabilir.