İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı Ünal Kıraç, “İlimizdeki inşaat sektörünü, 2011 Kış Oyunları için yapılan tesisler kurtardı” dedi. 2011 Kış Oyunları için yapılan tesisler ve bu yıl inşaat malzeme fiyatlarının geçen seneye oranla düşük olmasının, Erzurum’da global krizi hissettirmediği bildirildi.
2008 DURGUNLUĞU YENİDEN YAŞNAMALI
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Ünal Kıraç, İnşaat sektörünün resmi ve özel olarak iki alanda faaliyet gösterdiğini belirterek, 2008’de inşaat malzemelerinin fiyatlarının yüksek olduğunu, bu yüzden geçen senenin çok durgun geçtiğini söyledi. Kıraç, “Özel işlerde demir ve çimento fiyatları yüksekti. İnşaat firmalarının ayırdığı paraların üstüne, bir de maliyet binince sektör düşüşe girdi.” Diye konuştu.
GİRDİ MALİYETİ DÜŞTÜ, İNŞAAT SEKTÖRÜ CANLANDI
Bu yıl planlanan işlerin yapılacağını düşünen Kıraç, “İnşaat girdileri normal seyrinde. Malzeme fiyatları bu yıl daha ucuzladı. Örneğin geçen sene demirin fiyatı 2 TL iken, bu yıl 1 TL’ye düştü. Bunun gibi akaryakıt ve çimento da ucuzladı. Haliyle sektörde de gelişmeler oldu. İnşaat sektörünün bu yıl çok iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. Kaldı ki, 2011 Kış Oyunları’nın fiziki anlamdaki altyapı hazırlıkları, sektöre taze kan pompalanmasıyla aynı anlamı taşıyor. 2011’in inşaat sektörünü kurtardığını rahatlıkla söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
KIRAÇ’TAN YABANCI MÜTEAHHİT TEPKİSİ
Resmi kurumların ihalelerinin önemine dikkat çeken Kıraç, Karayolları, DSİ ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan ihalelerinin sektörü canlı tuttuğunun altını çizdi. Resmi kurumların ihalelerinin büyük kısmını dışardan gelen müteahhitlerin aldığını ifade eden Kıraç, “Yüksek maliyetli ihaleleri Erzurumlu firmalar alamıyor, ihracat yapan bir tek inşaat firması bile yok. Örneğin 2011 Kış Oyunları için yapılan atlama kulesi 60 milyon TL civarında. Bu rakamı karşılayacak bir tek Erzurum firması yok. Hal böyle olunca ihale dışarı gidiyor.” diye konuştu.
İNŞAAT FİRMALARINA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Erzurum’daki inşaat firmalarının gerekirse bir araya gelip bir güç oluşturması gerektiğini ve ancak bu şekilde dışarı açılacaklarını ifade eden Kıraç, “Aslında ciddi anlamda tarihi fırsatlar var, ancak kent olarak üretimi yönlendirebilen ve kendini geliştirip köklü firmalar haline gelmemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.
DEVLET İNŞAAT YAPMAMALI
Her şeyi özelleştirip küçülmeye giden devletin inşaat yapmasını doğru bulmadığını dile getiren Kıraç, “Devletin yap-sat politikası biz inşaatçıları olumsuz etkiliyor. Erzurum’da kendini pek hissettirmeyen TOKİ faaliyetleri, büyükşehirlerde özel sektörü olumsuz etkiliyor.” dedi