Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Başkanı Mustafa Yıldız, Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonu ile 150 ülkeden 2 bin işadamı ile 3 bin Türk işadamını bir araya getirip, hem krizden çıkışı hızlandırmak, hem de kriz sonrası dünyada ne yapılabilir düşüncesini geliştirmek istediklerini söyledi.
YILDIZ’DAN ZİRVE DEĞERLENDİRMESİ
Haziran 2009’da düzenlenecek “Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü” organizasyonunu anlatan Yıldız, 150 ülkeden 2 bin işadamını 3 bin Türk işadamı ile bir araya getireceklerini belirtti. Bu organizasyonlara 2006 yılında Afrika ile başladıklarını ve her yıl tekrarladıklarını hatırlatan Yıldız, ilk programa 500, ikincisine 800, üçüncüsüne de bin Afrikalı işadamını getirdiklerini vurguladı. Programda, belki adı bile duyulmamış ülkelerin de toplantısı olduğuna dikkat çeken Yıldız, son organizasyonda katılım sayısının yüksek olacağını dile getirdi.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ İÇİN YENİ BİR FIRSAT
Mustafa Yıldız, “2-5 Haziran tarihleri arasında 150 ülkeden 2 bin işadamı, 50 ticaret bakanı, yabancı gazeteciler, bürokratlar, ticaret ve sanayi odası başkanları gelecek. 2 bin işadamı ile 3 bin Türk işadamını karşı karşıya getireceğiz. Bin tercüman görev yapacak ve 5 dilde çevirici yapılacak. Dünyada benzeri olmayan bir organizasyon olacak. Bunun amacı, özellikle kriz döneminde Türkiye'nin açılımına, hem krizden çıkışımızı hızlandırmak, hem de kriz sonrası dünyada ne yapabiliriz düşüncesini geliştirmektir. Bu herkese açık bir programdır. Sadece DASİDEF üyesi olmak gibi şartımız yok. Doğu Anadolu’nun dört bir yanından işadamlarımızı bu programa bekliyoruz. Önemli olan Türkiye'nin dış ticaretine katkı sağlamaktır.” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN YÜKSELEN İMAJINDANYARARLANMA SÜRECİ”
Türkiye'nin dünyadaki imajının giderek arttığına vurgu yapan Yıldız, özellikle az gelişmiş ve gelişmiş ülkelerde bu imajın çok daha fazla arttığını kaydetti. Türkiye'nin imajının artmasıyla birlikte Türk firmalarının da prestij kazandıklarını aktaran Yıldız, “Bu imajı artırmaya devam etmemiz gerekiyor. Türk işadamları sadece ürün satmak değil, o ülkelerde yatırımı da düşünmeye başladı. Çünkü biz o ülkelere yatırım yapmazsak Çin, Hindistan veya başka ülkelerin firmaları yapacak. Oradaki karlara da ortak olmamız lazım. Oradaki hizmet sektörü başta olmak üzere her sektöre girmemiz lazım.” dedi.
KÜRESEL KRİZ
Küresel ekonomik krize de değinen Mustafa Yıldız, dünyada yaşanan krizi reddetmenin mümkün olmadığını söyledi. Krizin, önce ABD merkezli finansal kriz olarak başladığını, sonra da reel sektöre sıçradığını kaydeden yıldız, Türkiye'deki krizin finansal olmadığını belirtti. Bunun sevindirici olduğunu da ifade eden Mustafa Yıldız, şöyle devam etti: “Kriz eğer finansal olsaydı batan bankaları görürdük. Bu çok önemli diye düşünüyorum. Son bir aydan bu yana biraz düzelmeler de var. Gerek borsa gerek faizlerdeki iniş rakamları olsun hükümetin aldığı paket programları ile beraber biraz daha moral bulduk. Bu moralimizin devam etmesi lazım. Krizin psikolojik olmasını şuna bağlıyoruz: Yüzde 50 reel kriz varsa, yüzde 50’si de psikolojik diye düşünüyoruz. Reel krizi zaten ihracatımızdan görüyoruz. Bizdeki genç nesil, işadamlarımızdaki yüksek manevra kabiliyeti ve yaşadığımız krizle ilgili tecrübeler Türkiye'nin bu krizden çıkışını daha da kolaylaştıracak diye düşünüyorum.”