DİLUCUNDA SINIR TİCARET MERKEZİ KURULACAK
Sınır ticaretini canlandırmayı amaçlayan hükümetin aldığı yeni kararlar doğrultusunda Iğdır Dilucu'nda sınır ticaret merkezi kurulacak. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ekonomik canlanmayı sağlaması beklenen düzenlemeler kapsamında sınır illerinde en az iki yıl yerleşik olarak faaliyet gösteren esnaf, valiliklere başvurarak sınır ticaret belgesi alabilecek. Bu belgenin geçerlilik süresi 1 yıl olacak ve hiçbir şekilde başkasına devredilemeyecek. Petrol ve petrol ürünleri sınır ticareti kapsamıdışında olacak. Düzenlemeyle sınır ticaret merkezleri kurulacak.
SINIR TİCARET MAĞAZALARI KURULACAK
Bu merkezlerin kurulması valiliklerin talebi üzerine ilgili Bakanlığın izniyle gerçekleşecek. Merkezlerde sınır ticaret mağazaları bulunacak. Sınır ticaret belgesine sahip esnaf sınır ticaret merkezi mağazası aracılığıyla ayda toplam 50 bin dolar karşılığı Türk Lirası'na kadar eşya ithal edebilecek. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk sınır ticaret merkezi Iğdır Dilucu'nda kurulacak.
BÖLGESEL İHRACAAT ARTACAK
Türkiye ile Nahçıvan sınırında yer alan Dilucu Sınır Kapısı'nda, sınır ticaret merkezi (STM) kurulmasıyla ilgili açıklama yapan Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Aslan, Iğdır'da sadece Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır kapısının faal durumda olduğunu belirterek, "Daha önceden STM gündeme geldi. Fakat İthalatçı, vergi söz konusu olduğundan bu konuya sıcak bakmadı. Bunun için STM'yi geçtiğimiz yıllarda açamadık. O yıllarda Nahçıvan ile yapılacak ithalatta ithal edilen ürünlerde menşei aranması ayrıca fon ve KDV alınacağından ticaret merkezi hayata geçirilemedi. STM'nin gündeme gelmesinin Iğdır'ın kalkınmasına katkısı olacaktır. Yalnız 1984'den beri fiilen açık, fiziken kapalı olan Boralan Sınır Kapısı maalesef kapalı. İran'la Iğdır arasındaki bu kapı faal durumda olmuş olsaydı İran'la yapılacak olan ticaret daha iyi tutardı diyorum. Söz konusu olan sınır kapımız açık olmuş olsaydı hem meyve hem de İran menşeli ürünler bölgemiz ve Iğdır'ımız için daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Nahçıvan ile aramızda olan sınır kapısından maalesef İthalat söz konusu olunca yapılabilecek bir ithalatın olduğunu düşünmüyorum. Nahçıvan'da zaten orta ve büyük ölçekli üretim yapacak sanayi kuruluşları yok" dedi.