İmamlar takipte
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Aktan, halkın duyarlı olup, teravih namazını hızlı kıldıran imamların, müftülüklere bildirilmesini istedi.
Atatürk Üniversitesi (A.Ü) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Aktan, teravih namazını hızlı kıldıran imamların, müftülüklere bildirilmesini istedi.
Prof. Dr. Aktan, yatsı, teravi ve vitir namazlarının Allah için kılındığını belirterek, bunlardan yatsı ve vitrin ağır, teravi namazının ise hızlı bir tempoyla kılınmasının yanlış olduğunu belirtti.
İnsanın yaptığıyla mutlu olmasının süratle mümkün olmayacağını ifade eden Prof. Dr. Aktan, şunları kaydetti:
''Süratli teravih namazı kılınması tamamen eski bir alışkanlıktan geliyor. İnsanın yaptığıyla mutlu olması, süratle bağlantılı değildir. Bu eşyanın tabiatına aykırıdır. Allah'ın huzurunda oluşun farkına varabilmek, ancak sükunetle mümkündür. Bu nedenle teravih namazının yavaş kılınmasına özen gösterilmelidir.''
VATANDAŞ DUYARLI DAVRANMALI
Atatürk Üniversitesi (A.Ü) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Aktan, vatandaşların teravi namazını hızlı kıldıran camileri müftülüklere bildirmeleri gerektiğini belirterek, ''Diyanet, denetimi müftülüklere bırakmış. Ancak, asıl denetim halkın kendisidir. Vatandaş çevresinde hızlı teravih kıldıran imamları yetkililere bildirmelidir'' dedi.
Bazı cami imamlarının cemaat gelmez endişesiyle teravih namazını hızlı kıldırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Aktan, ''Bazı imamlar, cemaat camiye gelmez endişesiyle bu yola başvuruyor. Aslında bu yapılanlar 10 dakikalık fark için'' diye konuştu.
Hz. Muhammed'in namaz kılışının örnek alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Aktan, şunları kaydetti:
''Peygamberimiz çok yavaş namaz kılardı. Peygamberi örnek alan herkes, namazı sakin kılmaya özen göstermeli. Peygamberimizin secdede birkaç dakika kaldığı anlar olduğu da düşünüldüğünde, namaz kılmada acele etmemenin önemi daha da iyi anlaşılıyor. Ayrıca diğer Müslüman ülkelerde teravi namazının olduğundan hızlı kılınması gibi bir durum da söz konusu değildir.''
TERAVİ NAMAZI
Prof. Dr. Hamza Aktan, teravih namazının ilk olarak Hz. Muhammed tarafından kılındığını ve nafile bir ibadet olduğunu, namazın, Hz. Ömer zamanında cemaatle kılınmaya başlandığını söyledi.
Teravih namazını Hz. Muhammed'in 8'le 20 rekat arasında ve genellikle yalnız başına kıldığını ifade eden Prof. Dr. Aktan, şunları ifade etti:
''Efendimiz tarafından ilk kez kılınan teravih namazı nafile bir ibadettir. Hz. Ömer zamanında cemaatle kılınmaya başlanan sözkonusu namaz için peygamberimiz (farz olmasından endişeleniyorum) şeklinde konuşmuştur. Dolayısıyla namaza gereken önem verilmelidir. Ayrıca teravih namazının bir özelliği de işi olan bir vatandaşın, 20 rekatı tamamlama gibi bir zorunluluğunun bulunmamasıdır. Yani istediği zaman bırakabilmesidir.''