BESİCİLİKTE BARINAK SORUNU
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, Erzurum’da büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en büyük sorunun, ahırlar ve hayvan barınaklarının yetersizliği olduğunu söyledi. Erzurum’da hayvanların Mayıs ayıyla birlikte meralara çıkarıldığını anlatan Okuroğlu, meraların ot kalitesinin düşmesiyle birlikte Eylül ayından başlanarak hayvanların yeniden kapalı ahırlara alındığını kaydetti.
VERİM VE KALİTE KAYBI
Okuroğlu, hayvancılıkta verim elde etme açısından hayvan barınaklarının önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Verimli ve sağlıklı hayvanların modern ahırlarda barınma zorunlulukları vardır. Hayvancılığa barınakların yapımı ile başlanır. Barınak sağlıklı olursa başarı şansı artar. Tersine ilkel ve yanlış yapılırsa sorun üreticinin karşısına sıkıntı olarak çıkar. Hatalı barınakların sonradan düzeltilmesi çok zor ya da imkansızdır. Dolayısıyla ahır, tekniğine uygun olarak inşa ettirilmeli ve uygun özelliklere sahip olmalıdır” dedi.
BESİCİLİKTE YENİLENME ŞART
Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin, hayvanlarını barındırdıkları ahırların planlamalarına büyük özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, “Hayvancılıktan beklenen verimi elde edebilmek için planlı ve uygun ahır yapımı oldukça önemlidir. Çünkü kazanabilmek için, hayvanları belli bir disiplin altında uzun süreli barındırmak, gerekli olan birçok işlemi belli bir düzen içerisinde gerçekleştirmek zorunluluğu vardır. Bu nedenle, ahırların planlanmasına büyük özen gösterilmelidir. Ahır planlaması denilince sadece sağılır ineklerin barınacağı yapı düşünülmemelidir. Bu iş bir bütün olarak ele alınmalı, sağılır inek ahırı yanında, buzağı, dana, düve ve kuru ineklerin barınacağı ahırlar ile ot, silaj, katı-sıvı gübre depoları, çeşitli koruma yapılarının birlikte düşünülmesi gerekir” diye konuştu.
Ahırların yapımında barınacak hayvanların temiz hava, sıcaklık ve nem gibi çevre isteklerinin en iyi biçimde karşılamasına dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, hayvan barınaklarındaki sürünün yönetiminden, havalandırma sistemlerine varıncaya kadar planlamanın büyük önem taşıdığını dile getirdi.
BESİCİLİKTE KATMA DEĞER OLUŞTURMANIN ŞARTLARI
Bölgede kışın ahırlara kapatılan hayvanların, üşümemeleri göz önünde bulundurularak havalandırmadan mahrum bırakıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, ahırlarda havalandırmanın, yaz-kış gerekli bir unsur olduğunu kaydetti.
BARINAKLAR YETERSİZ VE İLKEL OLUNCA...
Okuroğlu, “Aşırı sıcaklarda hayvanları rahatlatıcı gölgelik, fanlarla havanın sirkülasyonu, su püskürtme gibi önlemler mutlaka alınmalıdır. Çoğu yetiştiricinin ahırında olduğu gibi, havasız, pis kokulu, nemli ve aşırı sıcak ahırlarda hayvanları tutmak, onlara eziyet olup, sağlıklarını sürdürmelerine ve verimli olmalarına imkan yoktur. Hayvanlar, soğuk ve düşük nemli ortamlara daha kolay uyum yapabilmelerine karşın, nemli sıcak ortamlarda önemli ölçüde rahatsız olurlar. Yeterince havalandırmanın yapılmadığı fazla nemli ahırlarda, yalıtım da iyi değilse yapı elemanları üzerinde yoğunlaşan nemin hayvanlar üzerine damlaması hayvanları çok rahatsız ederek hastalanmalarına ve verimlerinin düşmesine neden olur. Yüksek sıcaklık ve bağıl nem hayvanlarda yem yeme isteğini azaltacağından hayvan veriminde büyük oranda düşüşler kaydedilecektir. İyi bir havalandırma sisteminin kurulması, gerektiğinde soğutma sistemiyle ortam sıcaklığının düşürülmesi ve iyi bir yapı yalıtımıyla bu sorun giderilebilir” diye konuştu.