Ekonomik krizle ilgili değerlendirmelerde bulunan Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Yardımcı, " Erzurum’da işsizliği önlememiz lazım. Eğer biz işsizliği önlersek, dolar bu seviyelerde kalsa bile hiç bir zaman reel sektörde işsiz kalan kolay kolay olmaz. İlk zamanlarda kredilerden dolayı zarar gören insanlar olacak. Ama, zaten Türkiye'nin bunu 4'üncü 5'inci yaşaması, yani bu bir ABD'deki, bir Avrupa'daki büyük firmalar gibi değil.." Dedi.
HÜKÜMET EKONOMİ POLİTİKASINI GÖZDEN GEÇİRMELİ
Yardımcı, dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye'de de doların aşırı şekilde yükselmesiyle sonuçlanan ekonomik krizin kendileri açısından ümit verici olduğunu belirterek, "Doların, 1,70-1,75'e doğru yükselmesi Türkiye'deki ihracatçıyı sevindirdi" diye konuştu.
Doların değer kazanmasının Türkiye'deki reel sektöre fayda sağlayacağını ifade eden Yardımcı"Bu reel sektörün biraz daha kapasitesini arttırmasına yarar. Doların değer kaybettiği dönemlerde, emek yoğun çalışan sektörler, Hindistan, Pakistan, Çin gibi uzak doğu ülkelerinin fiyatları ile mal üretemediği için, mal satamıyorlardı. Çok ucuz mallar geldiği için Türkiye'ye, çok ithalat olduğu için, reel sektör yavaş yavaş kapanmaya başlamıştı. Şimdi yeniden reel sektör canlanacaktır. Erzurum’da işsizliği önlememiz lazım. Eğer biz işsizliği önlersek, dolar bu seviyelerde kalsa bile hiç bir zaman reel sektörde işsiz kalan kolay kolay olmaz. İlk zamanlarda kredilerden dolayı zarar gören insanlar olacak” dedi.
İHRACAT VE İTHALATTA DURUM
İhracat ve ithalattaki durumu da kriz açısından değerlendiren Yardımcı" Türkiye'deki normal geçinen. İhracatçıda ihracat yapamadığı için fabrikalarını kapatmaya başladı. Bilhassa konfeksiyon ve tekstil ürünleri.Avrupa'daki mağazalar şimdi Türkiye'den ürün ithal etmeye başlayacak. Buradan yüklüyorsunuz 1 gün sonra onlarda. Hindistan'dan, Pakistan'dan almaya kalkarsanız minimum 15 - 20 gün sürüyor. Türkiye'nin şansı bence arttı.Yaklaşan yerel seçimlerin ekonomik programa zarar vermeyeceğine inanıyorum” dedi.
ÜRETİM GİRDİ MALİYETLERİ ARTIYOR
Sanayinin üretim girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı önemli sorunları olduğunu ve Elektrik üretimindeki doğal gaz payının azaltılması gerektiği ifade eden Yardımcı, elektrik üretiminin, Türkiye'nin doğal kaynaklarına dayanması, hidrolik santrallerin özel sektör eliyle kurulması, finansal yönden teşvik edilmesi gerektiğini de kaydetti.