ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
17 Şubat 2016 Çarşamba - 06:05

İlk cemre 20 Şubat'ta düşecek

Doç. Dr. Pervin Ergun, cemrenin 20 Şubat'ta havaya düşeceğini belirterek, "Yani havanın ısınacağı anlamına gelir. Havadaki bütün soğuğu yere indirecek demektir. Bu, kışın bütün soğuğu yere inecek demektir. Ama yine de baharın ilk müjdesi olarak algılanabilir" dedi.

İlk cemre 20 Şubat ta düşecek

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Toplumsal Uygulamalar Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Pervin Ergun, cemrenin 20 Şubat'ta havaya düşeceğini belirterek, "Yani havanın ısınacağı anlamına gelir. Havadaki bütün soğuğu yere indirecek demektir. Bu, kışın bütün soğuğu yere inecek demektir. Ama yine de baharın ilk müjdesi olarak algılanabilir" dedi.

Eski Türk tarihi geleneklerine göre havaların ısınmasına neden olan cemre olayına ilişkin Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Toplumsal Uygulamalar Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Pervin Ergun açıklamalarda bulundu. Ergun, "Halk takvimin önemli günlerinden birisi cemredir. Çünkü kış günlerinin müjdecisi olarak adlandırılmaktadır. Cemre 'kor' demek, 'ateş' demek. Bazı rivayetlere göre Arapça kökenli olduğu söylenir. Ama Arapça’da daha çok 'taş yığını' anlamında kullanılır. Şeytan taşlamada kullanılan 'taş yığını' cemre olarak adlandırılır. Türk kültüründe daha çok tabiatın, iklimin ısınması anlamına gelir. Bu da kış günleri olarak veya Kasım günleri olarak adlandırılan 8 Kasım'da başlayan kış günlerinin 100'üncü gününden sonraki 5 gün sayılarak oluşturulan bir takvimdir. Halk takvimine göredir. Bu da 100'üncü gün dediğimiz 15 Şubat oluyor. 15 Şubat'tan 5 gün saydığımızda 20 Şubat cemrenin göğe, havaya düşüşü anlamına gelir. Yani havanın ısınacağı anlamına gelir. Hava nasıl ısınacak? Aslında tam bir ısınma söz konusu değildir. Şubat bitecek Mart var. O yüzden havadaki bütün soğuğu yere indirecek demektir bu, kışın bütün soğuğu yere inecek demektir. Ama yinede baharın ilk müjdesi olarak algılanabilir. İkinci hafta yani 7 gün sonra 27 Şubat oluyor bu, cemrenin suya düşeceğine inanılır. Buzlar eriyecek, sular ısınacak anlamındadır. Üçüncü 7 gün Şubat ayının 28-29 çekmesine göre, 5 Mart ya da 6 Mart bu sene. Bu sene 5 Mart'a gelecek ve hepsi cumartesiye geliyor o yüzden belki insanlar çevrelerini daha iyi gözlemleyebilecekler" diye konuştu.

"HALK TAKVİMİNİ UYGULAYAN KESİMLER BUNU 'BÖCEK' OLARAK ALGILIYOR"

Doç. Dr. Ergun, cemre düşünce neler olduğuna ilişkin ise şunları söyledi:

"Tabiat ısınıyor, nasıl algılanıyor diye düşünecek olursak, bazıları bunu böcek olarak görünen bir şey mi diye merak ediyor. Eski Türkler veya Türk Dünyası, Anadolu Yörükler özellikle halk takvimini uygulayan kesimler bunu 'böcek' olarak algılıyor veya yıldızlarla bağ kuruluyor. Altay Türklerinde bu yaratılışın başında bir olağanüstü yaratık var bunun ölümüyle ilk ateş yaratılıyor yani bir mite dayandırılıyor. Günümüzde cemre ile ilgili şeyler günümüzde daha çok Arap kültürüne dayandırılmakla birlikte onlarda daha çok taş karşılığı kullanılıyor olması ve iklimsel bir şey olarak çok fazla yaygın olmaması bizi sanki Türk kültürüyle ilgiliymiş gibi gösteriyor. Bir de hayvancılıkla geçinen bir toplum olduğumuz için bu halk takvimi daha önemli oluyor. Özellikle 'koyunun yüzü geldi' diye bir gelenek var. Hayvancı Türkler bunları daha çok takip etmesi gerekiyor. Çünkü koyunun yüzü geldiğinde bir şenlik yapılıyor. Koyunun yüzü demek güzün koyunların hepsi koç katımı töreni yapılıyor. Bundan 100 gün geçince aynı cemrelerin düşüş gününe rastlıyor. İkisinin birlikte kutlamaları var. Cemreyle ilgili direkt bir kutlama olmamakla birilikte bu koyunun yüzü ile ilgili kutlamalar var. Yani bütün koyunlar gebe yavruları doğacak anlamında şenlik kutlaması söz konusu. O yüzden bizim için halk takvimi önem kazanmış oluyor. Daha sonra doğumunun kutlanması daha ileriki takvimde söz konusu oluyor. Suya böcekler düşüyor deniyor. Bunların da kurbağa yumurtaları olduğu, halk, köylüler veya Yörükler, hayvancılıkla uğraşan kesim sularda bunları gördüğünü söylüyor. 27 Şubat'ta suda kurtçuklar halinde görüldüğünü söylüyorlar. Kurbağa sesi de mesela cemrenin sesi olarak algılanıyor. O yüzden yani Türk dünyasındaki algılanışı Arap kültüründen biraz farklı. Bütün Türk dünyasında cemreyle ilgili uygulamalar var ve halk takviminde karşılığı olduğu için önemli hayvancı toplumlar için bu çok önemli bir süreç."

"CEMRE, YENİ YILIN HABERCİSİ OLARAK DA ALGILANIR TÜRK KÜLTÜRÜNDE"

"Cemre havanın, suyun, toprağın ısınması diye tanımlanabilir" diyen Doç. Dr. Ergun, "Cemre yeni yılın habercisi olarak da algılanır Türk kültüründe. Çünkü 21 Mart eski Türklerin yılbaşı, yeni gün bayramıdır. Bunun ön müjdeleridir aslında cemre. Bugünler eski Türk takvimine göre hıdırnebi bayramı kutlanır. Hıdırnebi hıdırellezden farklıdır. 5-6 Mayıs'taki hıdırellez ile aynı değil onun ön habercisidir. Cemre günlerinde kutlanan bir bayram o günlerde Hızırın geleceği düşünüldüğü için ambarlar, depolar, kilerler her şeyin kavanozların ağzı açılır bunlar ekilecek tohumlardır. Tohumlarda iz var mı diye bakılır yani ürünler ekilmeden önce bereketli olsun diye yeni yıla bir ön müjdedir cemre aslında. Sonrasında da üçüncü cemre geldiğinde kardelenler, nevruz çiçekleri açamaya başlar onlarında müjdecisidirler. Nevruzda da bunun kutlaması yapılır. O da bahar bayramı gibi değerlendiriliyor ama bahar bayramı değildir, tabiatın verdiği cevaba teşekkürdür, şükürdür. Hıdırellezi farklı değerlendiriyorum ben. Tabiat uyanmıştır artık, Allah'ın verdiği nimetler için şükretme vesilesidir, yaz başı bayramıdır" ifadelerini kullandı.

 
Ahıska Türklerine tarımsal destek
 
‘Bir değil, bin ev feda olsun’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karasu’da kuş sayımı
Iğdır’da, 2-23 Şubat tarihleri arasında yapılan ‘Kış Ortası Su Kuşu Sayımları’ ...
Erzurum’un medyan yaşı 26.6 çıktı
Türkiye’nin medyan yaş (ortanca yaş) verilerine göre, Erzurum’un medyan yaşı 26.6 çıktı.
ETSO’dan, “Mesleki Yeterlilik” açıklaması
Yücelik, 2015 yılı Nisan ayında, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek ...
 
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi tamamlandı
Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) ile KOSGEB tarafından ...
İş kuran engelliye hibe desteği
Türkiye Çalışma ve İş Kurumu, Engelli vatandaşların kendi işlerini kurması ...
ŞEHİRDER’de Başkanlık Gündemi
Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nde Şehir Akademisi’nin bu hafta ...
 
Kış Sempozyumunda şehircilik gündemi
Keskin, Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından ...
Eğilmez’den terör değerlendirmesi
Eğilmez, “Esed rejimi, Ruslar, Pyd ve Ypg her fırsatta dünya kamuoyuna ...
Zil, ASP vizyonunu paylaştı
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Şermin Zil, Aziziye Kaymakamlığı’nca ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva