ERZURUM(GHA) – Yrd. Doç. Dr. Başaran Gençdoğan, “Toplumumuzda problem çözme ve sağlıklı iletişim kurma konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor.” dedi.
Son günlerde Türkiye genelinde ve Erzurum’da yaşanan tartışma, yaralama, ölümle sonuçlanan kavga ve cinayetlerin, toplumun ruh sağlığında çok ciddi bozulmaların yaşandığını gösterdiği ifade edildi. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Psikolojik Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başaran Gençdoğan, toplumda küçüklere örnek olması gereken yetişkinlerin, tam tersine çözüm üreteme ve sağlıklı ilişki kuramama gibi sorunlar içerisinde olduklarını söyledi. Son zamanlarda Türkiye genelinde olduğu gibi, Erzurum’da kadınlara, çocuklara ve yetişkinlere yönelik olarak çeşitli şiddet girişimlerine rastlanmaya başladığını kaydeden Gençdoğan, bu olaylar içerisinde sonu ölüme varanların da bulunduğuna dikkati çekerek, “Bu olaylarla toplumun geneline bakıldığında psikolojik sağlığın giderek bozulduğu sonucuyla karşılaşıyoruz. Ayrıca bu olaylar yetişkinlerin problem çözme becerisi ve yetişkin birey olma olgunluğunun olmadığını ortaya koyuyor.” dedi.
Bu sorunların yaşanmasında eğitimsizliğin başrol oynamasının yanında, sosyal ve ekonomik koşullarla medyanın da etkili olduğunu vurgulayan Gençdoğan, toplumun bilinçlendirilmesi ve şiddete özendirilmesi noktasında kitle iletişim araçlarının da, kusur unsurları arasında bulunduğunu ifade etti.
GENÇDOĞAN: YETİŞKİNLERİN EĞİTİLMELERİ GEREKİYOR
Filmlerin, dizilerin ve çeşitli eğlence programlarının boy gösterdiği televizyonlarda, toplumun bilgilendirilmesi ve eğitilmesine yönelik olarak herhangi bir aktiviteye yer olmadığından yakınan Yrd. Doç. Dr. Başaran Gençdoğan, “Televizyon başta olmak üzere kitle iletişim araçlarının tamamı toplum üzerinde nasıl ki, şiddet eğilimi oluşturarak etkili oluyorsa, eğitme ve öğretme konusunda da kullanılabilinir. Bu bakımdan çeşitli önlemler alınması suretiyle bu gidişatı tersi istikamete döndürmek mümkündür.” dedi.
Yetişkinlerin problem çözme ve sağlıklı iletişim kurma gibi konularda eğitilmelerinin şart olduğunun altını çizen Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Psikolojik Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başaran Gençdoğan, bunu n bir süreç olduğuna işaret ederek, “Ruh sağlığının bozulmasının birden fazla nedenleri olduğunu hepimiz biliyoruz. Önemli olan bu nedenleri tek tek ortadan kaldırabilmektir. Bize göre sebeplerin başında eğitimsizlik geliyor. Bu bakımdan sorunun aşılması noktasında işe öncelikle televizyonlardan başlanmalıdır.” diye konuştu.