BARLI İLETİŞİM’İN YENİ VİZYONUNU ANLATTI
Atatürk Üniversitesi Radyo Üniversite’nin ‘Güne Özel Saatler’ programına konuk olan Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Barlı, Fakültenin, vizyonu, misyonu ve yapılacak yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi. İletişim öğrencilerinin daha iyi yerlerde staj yapabilmeleri için medyanın yoğun olduğu yerlerdeki sektörlerle görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Barlı, “Öğrencilerimizin stajlarını yakından takip edebilmek için staj komisyonu oluşturduk. Öğrencilerimiz teorik bilgilerini pratik bilgilerle pekiştirebilecek ve rapor tutacaklar. Fakültemizin yapacağı mülakatı geçtikten sonra mezun olabilecekler” dedi.
EĞİTİMDE KALİTE VE VERİMLİLİK
Eğitim öğretimin kaliteli bir şekilde yapılabilmesi için öncelikle fakülte bünyesinde birimlerin ve bölümlerin alt yapısal imkanları çok iyi bir şekilde hazırlanması gerektiğini anlatan Barlı, “Sınıfların hacmine göre öğrenim olması gerekir. Bu açıdan bizim fakültede, öğrencilerin hacmine göre sınıflar daha küçük, bunun için diğer fakültelerle iş birliği yapıp amfilerden yaralanacağız” dedi.
Alt yapı açısından her sınıfta projeksiyon sisteminin ve bilgisayarların olması gerektiğini vurgulayan Barlı, “Öğretim üyelerimiz derslerini bilgisayar tabanlı hazırlıklar yaparak, kendi odalarından Powerpoint sistemi ile internet üzerinden sunumlarını sınıflarda yapabilecekler” diye konuştu.
DERS PROGRAMLARI YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLECEK
Ders programları alanında düzenlemeler yapmak için çalışmalar başlattıklarını söyleyen Barlı, “Her bölümden öğretim üyesi arkadaşlarla oluşturduğumuz komisyonlar önümüzdeki dönemden itibaren dersleri yeniden şekillendirmek için çalışacak. Onlarla işbirliği içinde olup kendi müfredatımızı Türkiye’de model alabileceğimiz üniversite varsa onlardan ve aynı zamanda dünya ölçeğindeki araştırmaları devam ettirerek yeniden yaz dönemi için öğrencilerimize, dünya ile entegre olmuş bir program hazırlamayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu
BİLİMSEL PROJELERE HIZ VERİLECEK
Kaliteli bir eğitimin yapılabilmesi için, bilimsel projelere çok önem verdiğini kaydeden Barlı, “Her bölümden arkadaşlarla proje grupları oluşturduk. Çalışmalarımıza hız verdik. TÜBİTAK şeklinde, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP), biçiminde projeler yapıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde bunların sonuçlarını alacağız ve öğrencilerimizle paylaşacağız” diye konuştu. Lisans öğrencilerini araştırma projelerine dahil ettiklerini belirten Barlı, “Öğretim üyesi, asistan, araştırma görevlisi ve lisans öğrencileriyle işbirliği içerisindeyiz. Bizim için önemli olan herkesin birlik içinde olması ve birlikte bir şeylerin yapılabilmesi. Projelerimizi daha da geliştirerek, uluslararası bilimsel yayınlar yapacağız” dedi.
ÖĞRENCİLERE ULUSLAR ARASI DÜZEYDE STAJ İMKANI
Eğitim öğretim açısından öğrencilerin yaptığı stajların göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Barlı, şunları söyledi, “Bu yüzden yeni komisyon üyeleri belirledik ve şirketlerle işbirliği yaptık. Uluslar arası çaptaki kurumlarda, öğrencilerin staj yapmaları için bir takım çalışmalar yaptık. Olumlu sonuçlar aldık. Öğrencilerimiz fakültemizde aldığı teorik bilgileri, staj yaptığı kurumlarda pratik bilgilerle pekiştirebilecek. Staj yapan öğrencilerimiz rapor hazırladıktan sonra mülakatı tabi tutulacaklar. Mülakatı geçen, stajlarını hakkıyla yapan öğrenciler mezun olabilecekler.”
MEZUNLAR NASIL İSTİHDAM EDİLECEK
Mezun olan öğrencilerin iş istihdamının sağlanabilmesi için öncelikle öğrencilerin kendisini her alanda geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Barlı, şunları ifade etti; “Öğrencilerimizin özelikle yabancı dili olacak ve teknik açıdan donanımlı olması gerekir. Eleman isteyen kurumlar bizimle irtibata geçiyor. Açıkçası, onların istedikleri nitelikte eleman bulmakta zorluk çekiyoruz. Bu konuda bizim de hatalarımız olabilir. Bunun için, mezunlarımızı izleyebilmek için veri tabanı oluşturulabilir ve mezun olanlar ne yapıyorlar, hangi pozisyondalar bunlar takip edilebilir. Buradan mezun olunca özel sektörde çalışacakları için niteliklerini geliştirsinler. Kendilerini her alanda geliştiren ve donanımlı bir şekilde mezun olanların iş bulmakta zorlanacaklarını sanmıyorum.”
İLETİŞİMCİLER ÖĞRETMEN OLABİLECEK Mİ
İletişim Fakültesinden mezun öğrencilerimize iş istihdamı sağlayabilmek için medyanın yoğun olduğu yerlere rutin ziyaretler gerçekleştirdiğini söyleyen Barlı, “Bu gezilerde sektörlerle dirsek temasında bulunarak, öğrencilerin niteliklerini anlatıp, fakültemizi tanıtmaya çalışıyorum. Medya okuryazarlığı için bir istek geldi. Çeşitli temaslarda bulunduk. Çok umutlandırmak istemiyorum fakat, fakültemizde Tezsiz Yüksek Lisansı gerçekleştirmeyi planlıyorum ve bunun sonucunda Formasyon aldıktan sonra öğretmenlik hakkını kazanacaklarına inanıyorum. Öğretmen hakkı kazanan öğrencilerimiz, iletişim liselerinde, sosyal bilimler liseleri ve ilköğretimlerde, öğretim hakkını kullanabilecekler. Önümüzdeki günlerde bu konuda gelişmeler olacak."
İYİ BİR TANITIM ŞART
“Şehrimiz ve üniversitemiz bulunduğu noktayı hak etmiyor, şehrimiz tanıtıma muhtaç” diye konuşan Prof. Dr. Barlı, şunları söyledi: “Televizyon, radyo ve gazetemiz sayesinde hem üniversitemiz, hem de şehrimizin tanıtımı söz konusu olacak. Mart ayında yeni yayın dönemine adım atacağız. Gazetemizde, içerik, mizanpaj açısından bir takım değişimler oldu. Bu değişimleri yapmaya devam edeceğiz. Üniversitemizde tanıtım eksikliği var. Bu kadar büyük bir üniversiteye daha kaliteli öğrencilerin gelmemesinin nedenini tanıtım eksikliğine bağlıyorum. Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak sürekli belgesel üreten, bölgenin bütün özelliklerini ele alan belgeseller yaparak tanıtım yapabiliriz. Uluslar arsı düzeyde bir dergi çıkarmayı düşünüyoruz. Ayrıca e-dergi çıkarmayı ve internet yayınını daha da geliştirmeyi düşünüyoruz.”
Sektöre donanımlı, kültürel değerlere sahip, basın etiğine sahip yeni nesiller yetiştirip basın sektörünün hizmetine sunmayı amaçladıklarını belirten Barlı, “Amacımız arzu edilen profile uygun gençler yetiştirmektir. Üniversitemizi uluslar arası kongrelerin merkezi yapmayı planlıyoruz. Bunun için 2011’de geniş planda bir kongreyi şehrimizde yapmayı ümit ediyoruz. Film festivallerini ulusla arası düzeyde yapmayı planlıyoruz. Özellikle patenti fakültemize ait olan Kar Film Festivali’ni uluslar arası boyuta taşımayı ve daha renkli olması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.