Atatürk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölü Öğretim görevlileri Zekeriya Kaya’nın yönetmenliğini ve Zeynep Tuna Kaya’nın yapımcılığını yaptığı 55 dakikalık belgeselin danışmanlığını ise Prof. Dr. Yavuz Aslan yaptı.
//ERMENİ ZULMÜ ANLATILIYOR
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gösterilen belgeselin birinci bölümünde özellikle 1915 sonrasında Erzurum ve çevre illerde Büyük Ermenistan hayaliyle hareket eden Ermeni çetelerinin ve bu çetelere dâhil olan sivil Ermenilerin gerçekleştirdikleri Müslüman kıyımı, kazı sonuçlarından elde edilen veriler, yazılı belgeler ve o dönemi yaşamış olan tanıkların ifadeleri işleniyor.
//HOCALI KATLİAMI
Belgeselin ikinci bölümünde de, 26 Şubat 1992 tarihinde Karabağ’da yer alan Hocalı kasabasında Ermenilerin gerçekleştirdiği soykırım ele alınıyor. Hocalı’nın bir gecede yaşadığı vahşetin öncesi ve sonrası tanık ifadelerinin yanı sıra aynı günlerde çekilmiş soykırım belgeleriyle anlatılıyor.
Belgeselin son bölümünde ise, aralarında çok uzun bir zaman olan iki tarihi olayın adeta birbirini ispatlayan benzerliklerine yer veriliyor.
Her iki olayda Rusların aktif rol oynaması, Ermenilerin Türklerle sorunsuz birlikte yaşama arzularının Türkler zor durumda kaldığında düşmanlığa dönüşmesi dikkat çeken benzerlikler olarak belgeselde vurgulanıyor. 1992’de gerçekleştirilen Hocalı soykırımından yıllar önce kayda alınan 1918 tanıklarının anlattığı katliam tarzının Hocalı’da yapılanlarla örtüşmesine belgeseldi dikkat çekiliyor.
//BARLI: TARİHİMİZİ YETERİNCE BİLMİYORUZ…
Belgeselin gösteriminden önce bir sunuş konuşması yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Barlı, bu tür belgeseller çekmeye devam edeceklerini ifade etti.
Dekan Barlı, 1915 olaylarını tarihi belgeler yerine, tamamen propaganda imkânlarıyla Ermenilere soykırım yapılmış gibi anlatan ve dünyayı bu yalana inandıran Ermeni lobisi karşısında, bu tür çalışmalarla bugüne kadar yapılmamış olmasının büyük bir eksiklik olduğunu vurguladı. Dekan Barlı, “Kendi dedelerinin ve yakın tarihte soydaşlarının yaşadığı acılarından habersiz bir Türk milleti var,” dedi.
//ERMENİ PROPAGANDASI UYARISI
Barlı, “Hatta ülkemizde özellikle son zamanlarda kimi zaman aleni kimi zaman gizli ve dolaylı bir şekilde Ermeni tezinin propagandası yapılmaktadır. Belgeselin yapılmasındaki asıl amaç, Türk milletinin tarihin iki noktasında yaşadığı acı olayların gerçekliğini ortaya koymak ve kendi tarihi hakkında milletimizi bilinçlendirmektir,” diye konuştu.
Büyük bir beğeni toplayan “Tarihin Yansıması – Erzurum’dan Hocalı’ya Ermenilerin Soykırım Hareketi” adlı belgeseli Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, akademisyenler ve öğrenciler izledi.