//CERECİ’NİN BİLDİRİSİ İLGİ TOPLADI
Prof. Cereci'nin bildirisinde yer alan örneklerden yola çıkılarak, popüler kültürün aracı olan medyadaki gülmece amaçlı yapımların sık sık, geleneksel kültür içindeki mizah anlayışından uzak, fıkra, hikaye, türküler gibi geleneksel mizah unsurlarının daha kolay anlaşılmasını sağlamak amacıyla felsefelerinden uzaklaştırılarak kullanıldığı sonucuna ulaşıldığı öğrenildi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve İletişim Fakültesi Dekanı Önder Barlı'nın konuşmaları sırasında anlattıkları fıkralarla temasına uygun olarak başlayan kongreye değişik üniversitelerden katılan bilim adamlarının, çağdaş koşullarla birlikte mizahın da biçim ve içerik değiştirdiği, medyadaki mizah içerikli yapımların da gündeme göre biçimlendiği ve özellikle kolay anlaşılabilir basit unsurlarla oluşturulmaya çalışıldığı konusunda hemfikir oldukları bildirildi. Özellikle karikatürün, önemli bir mizah unsuru ve anlatım aracı olarak değerlendirildiği kongrede, karikatürün siyasal ve toplumsal yapıcılığının vurgulandığı belirtildi.
//OSMANLI KÜLTÜRÜNDE MİZAH
Prof. Dr. Hıfzı Topuz'un da konuk konuşmacı olarak katıldığı kongrede, mizahın ulusal ve uluslararası niteliğinden, Osmanlı kültüründeki mizah anlayışına, siyasi sistemlerle mizahın ilişkisinden medya yapımlarındaki mizah öğelerinin kullanım biçimlerine, savaş dönemlerinde karikatürün oynadığı rolden karikatürlerin açtığı krizlere kadar mizahın değişik alanlardaki durumunu içeren çok sayıda bildirinin sunulduğu öğrenildi. Yaklaşık 170 bilim adamının bildirileriyle katıldığı kongrede, medyada yer alan gülmeceye dayalı yapımların yanı sıra, 21. yüzyıldaki yaşamın ayrılmaz unsurları olan bilgisayar, internet ve mizah ilişkisi, medyada yer alan soğuk espriler, divan edebiyatı ve mizah ilişkisi, reklamlarda kullanılan mizah unsurları, Recep İvedik, Burhan Altıntop gibi karakterlerin mizahi yönleri gibi konuların da gündeme geldiği bildirildi.
//HAKSIZLIKLARA KARŞI BAŞKALDIRI
Pek çok bilim adamının, gazete, dergi, radyo ve televizyon yayınlarında yer alan mizah öğelerini canlı örneklerle açıkladıkları kongrenin, mizahla ilgilenen bilim adamı, düşünür, yazar ve çizerlerin bir araya gelip mizahı, sanatı ve gündemi tartışma ortamı oluşturduğu belirtildi. "Gülmenin Arkeolojisi ve Medyada Mizah Olgusu" adlı kongrede mizahın değişik açılardan tanımlarını yapan konuk konuşmacı Prof. Dr. Hıfzı Topuz, mizahın, düzensizliklere, haksızlıklara karşı bir başkaldırı olduğunu da vurguladı.
//GELENEKSEL KÜLTÜR VE MİZAH
Geleneksel kültür içindeki mizah unsurları kadar, çağdaş mizah unsurlarının da medyada kullanılabilir olduğunun tartışıldığı kongrenin, katılımcıların soru ve esprileriyle daha geniş bir boyutta gerçekleştirildiği dile getirildi. Geleneksel kültür döneminin artık kapanmakta olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sedat Cereci, geleneksel mizah anlayışının yerini hızla, daha kolay anlaşılabilen, basit unsurlarla oluşturulmuş, gelip geçici popüler kültüre bıraktığını belirtti. Yeni kuşakların büyük ölçüde popüler kültür ürünleriyle yetiştiğini söyleyen Prof. Cereci, geleneksel kültür içindeki insancıl unsurların unutulup gitmesinin, geleneksel değerlerin gericilik göstergesi olarak algılanmasının toplumsal gerilemenin nedenlerinden biri olduğunu vurguladı.