SAMET ÖZÜNAL(GHA) - İlkbahar ve yaz mevsimine geçişle birlikte ortaya çıkan alerji ve yorgunluklara karşı vatandaşları uyaran uzmanlar, önemli tavsiyelerde bulundular.
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Feridun İlday, İlkbahar ayları ve mevsimsel geçişlerin alerjik hastalıkları ve yorgunluğu da beraberinde getirdiğini vurguladı.
MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SAĞLIK
“Bahar alerjilerinin nedeni çiçek tozları, yani polenlerdir” diyen Dr. İlday, polenlerin İlkbaharda atmosfere yayılmaya başladığını ve bu durumun Haziran aylarında en yüksek seviyeye çıktığını, sıcak iklimlerde ise polen mevsiminin 8 ile 9 ay sürdüğünü anlattı.
Dr. İlday, “Polenlerin alerjik hastalıklara neden olma potansiyelleri farklıdır. Polenler astıma değil, daha çok alerjik nezleye neden olur. Bir polenin alerjiye neden olabilmesi için 1 metreküp havada 25 ile 50 polen olması gerekir.” dedi.
Gösterişli ve renkli bitkilerin daha çok alerjiye neden olduğunun sanıldığını, “gül nezlesi” olarak bilinen hastalığa da gül polenlerinin değil, ağaç ve çayır polenlerinin yol açtığını anlatan Dr. Feridun İlday, atmosferdeki polen miktarlarının hava koşullarına bağlı olarak değiştiğini, sıcak, kuru ve rüzgarlı günlerde havada daha çok polen bulunduğunu kaydetti. Dr. İlday, “Polenler, rüzgarın etkisiyle kilometrelerce uzaklara taşınabilir. Yüksek binalarla çevrili sokaklarda binaların yüzeyi, statik elektrik nedeniyle polen çeker.” diye konuştu.
İLDAY’DAN BAHAR YORGUNLUĞU HATIRLATMASI…
Öte yandan özellikle bahar aylarında birçok insanın yorgunluktan yakındığını belirten Dr. Feridun İlday, yorgunluğun bahar yorgunluğu diyerek geçiştirilmemesi gerektiğini söyledi.
Her yorgunluğun bahar yorgunluğuna bağlı masum bir yorgunluk olmadığını belirten Dr. İlday, “Bu durumda çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü yorgunluk şikayeti aslında bir çok hastalığın belirtisi olabilir. Bahar yorgunluğu diyebilmek için hekimin hastayı muayene edip, diğer hastalıkların olup olmadığını ayırması gerekir. Yorgunluk belirtileri en çok kansızlık (anemi), şeker hastalığı (diyabet), hepatit (sarılık), bazı enfeksiyon hastalıklarında, tüberküloz ve bazı psikolojik bozukluklarda olabilir. Birçok hastalığın bir belirtisi olabilen kansızlık, aslında birçok hastalığın ön belirtisidir. Kronik bir kan kaybının sonucu ortaya çıkabilir. Hepatitte yorgunluk önemli bir belirti olarak kendini gösterebilir” diye konuştu.
Uzun süren yorgunluk belirtileri olan hastaların, hekim kontrolünden geçmeleri gerektiğini ifade eden İlday, “Yorgunluk belirtisi olanlarda gerekli tetkik ve tahliller yaptırılmalı. Çoğu kez bahar yorgunluğu deyip geçtiğimizde çok önemli bir hastalığı gözden kaçırmış olabiliriz. Yorgunluk nedeni ortaya koyulduktan sonra bahar yorgunluğu olduğu ortaya çıkar ise bu yorgunluğu yenmek için bol sıvı alınmalı. Taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli. Egzersiz yapılmalı. Antioksidanlar alınmalı. Sigara bırakılmalı. Uyku düzenine dikkat edilmeli. Stres ile başa çıkma yolları denenmeli. Kahvehane, kıraathane gibi duman altı mekandan açık havaya çıkılmalıdır.” şeklinde konuştu.