SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı uygun görürse, Erzurum’da “İl Afet ve Acil Durum Kampüsü” projesi hayata geçirilecek.
Erzurum, afet ve acil durumlar halinde sadece bölgenin değil, komşu ülkelerin bile can simidi olmaya hazırlanıyor. Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan “İl Afet ve Acil Durum Kampüsü” projesi, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı’nın onayından geçerse, Erzurum’un yardım eli, artık sınırlar ötesine bile uzanabilecek.
PROJE ONAY SAFHASINDA
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahhman Aktürk, “İl Afet ve Acil Durum Kampüsü” projesi hakkında bilgiler verdi. 143 dönümlük alanda hayata geçirilmesi tasarlanan projenin, Erzurum’un bölgede sahip olduğu ‘merkez il’ kimliğine yeni bir nitelik daha ekleyeceğini kaydeden Aktürk, “Bu proje hayata geçerse, olağanüstü durumlarda ve muhtemel doğal afetlerde Erzurum’un yardım eli Türkiye’nin dört bir yanına uzanacağı gibi, komşu ülkelere bile acil durum hizmeti sunulabilinecek” dedi. Yaklaşık maliyeti 36 milyon lirayı bulacak olan projeyi, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı’nın görüşüne sunduklarını anlatan Aktürk, projenin şu anda inceleme safhasında olduğunu belirterek, onay alınması halinde Erzurum’un yeni bir kimliğe daha kavuşacağını dile getirdi.
KAMPÜS ERZURUM HAVALİMANI YOLUNDA KURULACAK
Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahhman Aktürk, Erzurum Havalimanı yolu üzerinde kurulması tasarlanan “İl Afet ve Acil Durum Kampüsü”nün 4 ana birimden oluştuğunu vurgulayarak, bu birimlerin İdare, Çadırkent Bölgesi, Depolama ve Tatbikat Sahası ile Lojmanlardan müteşekkil olacağını söyledi. Aktürk, “Proje içerisinde İdari birim diye adlandırılan bölümde Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Afet Yönetim Merkezi, Sistem Salonu, Deprem Simülasyon Merkezi, Dershaneler, 450 kişilik konferans salonu ve yönetim binasından oluşacak. Ayrıca ayrı binalar şeklinde 112 Grup Amirliği, İtfaiye Grup Amirliği, Kızılay Bölge Afet Koordinasyon Merkezi, Deprem Araştırma Merkezi ve laboratuarlar yer alacak.” şeklinde konuştu.
Proje içerisinde Çadırkent şeklinde isimlendirilen bölümün ise, 55 dönümlük bir alanı kaplayacağını dile getiren Aktürk, bu alanın, aynı anda bir çadırın ya da 500 konteynırın kurulabilmesine olanak sunacağını ifade etti.
KAMPÜSÜN KAPSAMI
Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahhman Aktürk, “İl Afet ve Acil Durum Kampüsü” projesiyle ilgili diğer detayları ise, şöyle sıraladı: “Kampus içerisinde afetzedeler için dini tesis, okul, sağlık ve iaşe tesisi de bulunacak. Depolama bölgesinde Kızılay’a ait 5 adet biner metrekarelik depolar planlandı. Ayrıca tır parkı ve açık depolama sahası oluşturuldu. Yine aynı bölge içerisinde 300 konteynır muhafaza edecek şekilde depolama sahası tasarlandı. Ayrı bir birim olarak da, malzemeli eğitim ve tatbikat sahası planlandı. Bununla birlikte afet ve acil durumlarda görev alacak olan personeller için depreme dayanıklı lojmanlar bulunacak. Personellerimiz bu lojmanlarda ikamet edecek ve olağanüstü durumlarda hemen harekete geçebilecekleri bir yerleşim sistemi kurulacak.”