Proje desteğini DAP İdaresi’nin verdiği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Erzurumlu Gençler Yazarlarla Buluşuyor" etkinliği kapsamında Erzurumlu mütefekkir İbrahim Hakkı Hazretlerinin torunu yazar Belkıs İbrahimhakkıoğlu ile Yazar Ahmet Sarı, Erzurum Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi'nde liseli öğrencilerle buluştu.
Öğrencilerde kitap okuma alışkanlığının artırılması amacıyla, Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi’nde dördüncüsü düzenlenen programa, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü Kütüphane Hizmetleri Daire Başkanı Ahmet Aldemir, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kütüphane Müdürü Ayhan Tuğlu, Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Kültür Şube Müdürü Şahin Torun, Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Gülahmet Odabaş ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Öğrenci-yazar buluşması 1 yaşında
Programın açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, projenin bir yıl önce başladığını, bu kapsamında her ilçeye en az 2 defa gidildiğini ve bir hayal fikir olan Erzurumlu gençlerin yazarlarla buluşmasına sağladığı finansal destekle projenin gerçekleşmesine vesile olan DAP İdaresi’ne teşekkür etti.
Bugüne kadar 60 yazarı öğrencilerle buluşturduklarını ve bu kapsamda 60 bin adet kitap dağıttıklarını söyleyen Almaz, başarılı olan projenin galasını da yakın bir zamanda yapacaklarını kaydetti. Almaz, şunları söyledi:
“Sayı ağızdan kolay çıkıyor ama 60 bin kitap çok önemli bir rakam ve her kütüphanede bulunabilecek bir rakam değil. Yani dört tane çok teşekküllü ilçe kütüphanesi kadar bir yıl içerisinde yazar imzalı kitap dağıttık. Hatta birkaç yazarımız buna yüzyılın projesi dediler. Hayaller böyledir ve bu hayali gerçekleştirmekten dolayı tekrar DAP İdaremize teşekkür ediyorum. İnsan hayal gördüğü kadar yaşar ve gerçekleştirdiği kadar büyür. İnsan okumakla bilgi sahibi olur ve yazmakla da olgunlaşır. Yazarlarımız da bu olgunluğun zirvesinde olarak deneyimlerini sizlerle paylaşacaklar.”
Daha sonra söz alan ve projenin çıktıları üzerine konuşan Proje Koordinatörü ve Kültür Şube Müdürü Şahin Torun, 156 adet eli kalem tutan öğrenciyi tespit ettiklerini, bu öğrencilerin ülkede yayınlanan sanat ve edebiyat dergisine öykü, deneme, şiir yazabilecek çapta olduklarını söyledi.
“En az bir saat kitap okuyun”
Açılış konuşmalarının ardından yazarlar söyleşilerini gerçekleştirdiler. Okumanın öneminden bahseden yazarlar projenin iyi olana atılmış bir kıvılcım olduğunu söylediler. Öğrencilere sabır ve istikrar öğüdünde bulunarak, yazarlıkla ilgili yaşadıkları deneyimlerini aktaran yazarlar, hayatın çok çabuk geçtiğini ve öğrencilere ideallerinin peşinde koşmaları tavsiyesinde bulundular. Yazarlar, kendini merkeze alan bir hayatın hiçbir değerinin olmadığını ancak ötelere bakan, rahmani ideali gerçekleştirmenin asıl amaç olduğunu dile getirdikleri konuşmalarında yaşadıkları zorluklardan örnekler verdiler. Kitap okumanın yemek ve içmek kadar zaruri ihtiyaç olduğunu dile getiren yazarlar, hızlı gelişen teknolojik gelişmelere ayak uydurmakla birlikte okuma eylemeni bir adap şeklinde ve günde en az bir saat kaydıyla; yavaş ancak tefekkür ederek okumalarını istediler. Programın yapıldığı liseye adı verilen yazar, akademisyen ve fikir adamı Nurettin Topçu’nun hayatından kesitlerin anlatıldığı programda, yazarlar dünya klasikleriyle birlikte kendi klasiklerimizin de okunması tavsiyesinde bulundular.
Program, öğrencilere dağıtılan kitapların yazarları tarafından imzalanmasının ardından sona erdi.