ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor Sakarya maçını Saka yönetecek
Erzurumspor Sakarya maçını Saka yönetecek
Yıldırım ‘Seçkin ve Öncü Bilim Adamı’ seçildi
Yıldırım ‘Seçkin ve Öncü Bilim Adamı’ seçildi
MİT’ten Kamışlı’da nokta operasyon
MİT’ten Kamışlı’da nokta operasyon
Liseler arası Voleybol şampiyonası tamamlandı
Liseler arası Voleybol şampiyonası tamamlandı
‘Son bir haftada 41 terörist etkisiz hale getirildi’
‘Son bir haftada 41 terörist etkisiz hale getirildi’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
25 Aralık 2017 Pazartesi - 16:04

TDED İstanbul'da Erzurum gündemi

Ertaş, İstanbul Eyüp’teki TDED Genel merkezi Ahmet Yesevi Toplantı Salonu’nda “Cumartesi Buluşmaları” programında “Hudut Şehrinden Şiirin Hudutlarına” başlıklı bir konferans verdi.

TDED İstanbul da Erzurum gündemi

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, İstanbul Eyüp’teki TDED Genel merkezi Ahmet Yesevi Toplantı Salonu’nda “Cumartesi Buluşmaları” programında “Hudut Şehrinden Şiirin Hudutlarına” başlıklı bir konferans verdi.
Erzurum’un kurulduğu günden bu yana şehri ele geçiren birçok devletin hudut şehri olduğuna dikkat çeken TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, bugünkü ve kadim Erzurum’un sosyokültürel yapısında, insanının şahsiyetinde, sazında, sözünde, yüreğinde hudut şehri özelliklerinin her açıdan izdüşümlerinin olduğunu ifade etti. Erzurum’u anlamanın yolunun tarih ve sosyoloji düzleminde hudut kavramını anlamaktan geçtiğini söyleyen Ertaş, modern bir kavram olan “sınır” kelimesi kullanılmaya başlandığı 19.yüzyıldan itibaren Erzurum’un “hudut” ile kazandığı birçok zenginliği “sınır” ile kaybettiğini belirtti.
TDED Başkanı Murat Ertaş’ın konuşmasının devamında özetle şunları söyledi:
“Erzurum, farklı tarihlerde şehre hâkim olan devletlerden Doğu Roma’nın (Bizans’ın) doğu, Sasani devletinin batı, Gürcülerin güney, Arapların kuzey, Büyük Sekçuklu Devleti’nin batı, Osmanlının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin doğu sınırı olarak bugüne kadar bulunduğu coğrafyanın kaderini yaşamıştır. Erzurum’un bulunduğu coğrafya jeopolitik açıdan çok kıymetli, bir o kadar da doğal coğrafi sınır özelliği göstermektedir. Bunun sonucu olarak da bir hudut şehri olarak Erzurum’un devletler arasında sık sık el değiştirmesi, Erzurum’u kurulduğu günden bu yana garnizon şehir özelliklerini yüklemiştir. Osmanlıda sık sık İran’ın ve Rusların tacizine veya işgaline maruz kalan Erzurumlularda vatan hassasiyeti zirvede olmuştur. Rusla ve İranla merkezden uzak bir başına mücadele ettiği olmuştur. 9 Kasım Aziziye Destanı, 1916 Kargapazarı direnişi bu mücadelenin tarihe düşmüş onurlu fotoğraflarıdır. Erzurum’un etrafı kırkın üzerinde tabyalarla muhkem hale getirilmiştir; çünkü Erzurum doğunun can boğazıdır. Osmanlı döneminde sıkça kaybolan devlet otoritesi esnaf dayanışmasını ve serdengeçtilik kültürünü geliştirmiş, yaşadığı acılar onu “dadaş” kelimesiyle bir şahsiyet anıtı haline getirmiştir.
Erzurum’un hudutta yaşadığı kederler, güçlükler ve tüm güzellikleri en iyi gösteren unsurların başında türküler gelir. Erzurum’un türküleri ağırbaşlıdır, hüzün vardır, hasret vardır, kahramanlık vardır, gözyaşı vardır ve ayrıca türkülerimizde geniş bir gönül coğrafyası vardır. Türkülerimizde Tebriz, Şiraz, Belh, Delh vardır. Basra, Bağdat, İskenderiye, Yemen, Mısır, Tunus, Şam, Hicaz vardır. Buhara, Semerkant, Revan, İstanbul, İzmir, Bursa ve Konya vardır. Hudut şehrinde doğu batı yönündeki tarihi İpekyolu ve kuzey güney yönündeki ticaret yollarının üzerindeki şehrin şahsiyetinde, edebiyatında, söz dağarcığında, ilminde irfanında Kafkasya’da vardır, Türkistan da, Ortadoğu da vardır, Çin de Erzurum Doğu’nun Batı medeniyetiyle, Batı’nın Doğu medeniyetiyle tanıştığı bir hudut ve gümrük şehridir. Erzurum kültür ve edebiyatı bu nedenle çok zengindir. Velhasıl Erzurumlu hem kahramandır, hem alimdir, hem arif Erzurum bir şehrin ötesinde vatandır.”
Konuşmasında sıkça Erzurum türkülerinden ve şiirlerinden örnekler veren TDED Başkanı Murat Ertaş, salondan gelen soruları cevapladı. Programın yöneticiliğini yapan Şair Niyazi Gedik program sonrasında Murat Ertaş’a ve konuklara teşekkür etti. Program hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

 
Erzurumlu uzman çavuş tedavi altında
 
Koçak İlköğretim okulunda ilk ders zili çaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kur’an-ı Kerim’i güzel okumak için yarıştılar
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından imam hatip ...
Türkü Paşa'ya vefa gecesi
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, vefatının 6. yıldönümünde Türkü Paşa Sanatçı ...
‘Kutsal Emanet Kudüs’
Hz. Ömer'in mirası, Selahaddin Eyyubi'nin rüyası ve Sultan II. Abdülhamid’in ...
 
Erzurum ilgi odağı oldu
NESRİN ÇETİNKAYA-Geçtiğimiz günlerde İzmir’de düzenlenen Travel Turkey ...
Sağıroğlu’na bir ödül daha
DİLEK BAYRAK-Erzurum'un Kültür Elçisi ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ...
“Kudüs, Unutursak kalbimiz kurusun”
Ak Parti Aşkale İlçe Kadın Kolları Başkanlığı tarafından “Kudüs, unutursak ...
 
Solakzade'ye vefa
Erzurum’da bin 500’lü yıllardan itibaren devam eden "Binbir Hatim" geleneği ...
2018 hac müracaatları başladı
nesrin Çetinkaya-Erzurum Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, 2018 yılı Hac müracaat ...
25 yıllık hayal gerçek oluyor
NESRİN ÇETİNKAYA-25 yıllık bir hayal olarak Batı Kampüsü girişine konumlandırılması ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva