İTÜ, OLTU KÖMÜR YATAKLARIYLA İLGİLİ FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLADI
YEREL EKONOMİYE KATMA DEĞER SAĞLANACAK
AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Erzurum'un Oltu İlçesi'ndeki kömür yataklarının değerlendirilmesi amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ile Ereğli Demir Çelik Fabrikası yöneticilerinin katkılarıyla fizibilite raporu hazırladı. Raporda, Oltu'daki kömür yataklarının değerlendirilmesi halinde yılda 6.5 milyon dolar gelir elde edilmesi öngörülüyor.
LİNYİT YATAKLARI DEĞERLENDİRİLMELİ
Ilıcalı, yaptığı açıklamada, bir süre önce yaşanan doğalgaz sıkıntısının, ülkenin kendi kaynaklarının yeterince değerlendirilmemesinden kaynaklandığını belirtti.
Ülkede linyit kaynaklarının çok olmasına rağmen geçmişte uygulanan yanlış politikalar sonucu ülkenin doğalgaza mahkum edildiğini ifade eden Ilıcalı, bunun için yerli kaynakların harekete geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son günlerde Türkiye'nin kömür yataklarının değerlendirilmesi ve termik santraller kurulması yönündeki açıklamalarını anımsatan Ilıcalı, bu kapsamda Erzurum'un Oltu İlçesi'nde Baydere kömür yataklarının değerlendirilmesi yönünde çalışma başlattığını bildirdi.
PAZAR SORUNU GİDERİLMELİ
Ilıcalı, Oltu'daki kömür yataklarını daha önce Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) değerlendirdiğini, ancak bir süre önce TKİ'nin buradaki işletmesinin kapatıldığını ifade etti.
Buradaki kömür yataklarının şu anda Oltu Kaymakamlığı'nca değerlendirilmeye çalışıldığını belirten Ilıcalı, ancak pazar sorunu nedeniyle yeterli kömür çıkartılamadığını kaydetti.
Ilıcalı, bölgeye termik santral kurularak buradaki kömür yataklarının değerlendirilmesi amacıyla İTÜ öğretim üyeleri ve ERDEMİR yöneticilerinin de aralarında bulunduğu uzmanların katkılarıyla fizibilite raporu hazırladığını ifade etti.
RAPOR BAŞBAKAN’A SUNULDU
Raporu Başbakan Erdoğan'a sunduğunu belirten Ilıcalı, Erdoğan'ın da konunun değerlendirilmesi amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na talimat verdiğini kaydetti.
Ilıcalı, Oltu'daki düşük evsaflı kömürlerin akışkan yataklı kazan teknolojisiyle elektrik enerjisi üretimine ve yöresel ısıtmaya dönüştürülmesi konusunda hazırlanan raporda, bölgede yılda 67 bin ton linyit kömürünün değerlendirilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.
ELEKTRİK SANTRALİ KURULABİLİR
Bölgeye 10.5 megawat elektrik üretim güç kapasiteli elektrik santrali kurulmasına raporda yer verildiğini anlatan Ilıcalı, santralde ara ürün olarak üretilecek buhardan da sıcak su elde edileceğini ve bu suyla 2500 konutun ısıtılabileceğini bildirdi.
Ilıcalı, kömür yataklarının değerlendirilmesi amacıyla bölgeye kurulacak termik santralin 15.7 milyon dolara mal olacağını belirterek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bu projeyi 2006 yatırım programına alması halinde 2008 Ocak ayında yatırımın tamamlanabileceğini dile getirdi.
Termik santralde üretimin başlaması halinde yıllık 6.5 milyon dolar gelir elde edilmesinin öngörüldüğünü kaydeden Ilıcalı, ayrıca yatırımın yörede istihdama yönelik de önemli fırsat sağlayacağına işaret etti.
BÖLGENİN DOĞALGAZA OLAN BAĞLILIĞI ORTADAN KALKACAK
Ilıcalı, projenin hayata geçmesiyle birlikte bölgenin doğalgaza olan bağlılığının da ortadan kalkacağının altını çizerek, bu sayede atıl durumda bulunan ülke kaynaklarının değerlendirilmiş olacağını belirtti.
Projeyi incelemek ve hayata geçirmek için özel müteşebbisleri de bölgeye davet ettiklerini ifade eden Ilıcalı, ''Projemizin hayata geçmesi halinde Türkiye'nin diğer illerine de model olacağımızı düşünüyorum. Çünkü ülkenin kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda insanlarımız harekete geçecektir'' diye konuştu.