İSTANBUL (İHA) - Geçtiğimiz Mart ayında yapılan "İslam Ülkeleri Akademisyen-Yazarlar Birliği Tanıtım ve 1. Genel Kurul Toplantısı"nın ardından büyük ilgi gören İSÜAY, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda üniversite öğretim üyesinin ilgi odağı haline geldi.
Üyelik başvurusunda büyük artış görülen İSÜAY Birliği, Türkiye'de çok sayıda üyelerinin bulunduğu Ankara, İzmir, Bursa, Çanakkale, Eskişehir, Isparta, Antalya, Kayseri, Malatya, K.Maraş, Gaziantep, Çorum, Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Erzurum, Konya, Van, Sivas, Rize, Sakarya, Düzce, Tekirdağ, Samsun'dan sonra 81 ilin tamamında şubeler açacak.
Yurtdışında ise öncelikli olarak KKTC, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, İran, Suriye, Irak, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus, Pakistan, Kırgızistan, Afganistan, Fas, Cezayir, Yemen, Etiyopya, Sudan, Endonezya, Malezya, Kuveyt, Libya, Yemen, Umman, Katar, Makedonya, Bangladeş, Nijerya, Lübnan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Somali ile diğer İslam ülkelerinde de şube açma çalışmalarına başladı.
Birlik Basın Müşavirliği'nden verilen bilgiye göre, İslam Ülkeleri Akademisyen-Yazarlar Birliği'ne bugüne kadar yüzlerce akademisyen üyelik başvurusunda bulundu. Başvurular, sadece Türkiye ve yukarıda isimleri verilen İslam ülkeleri ile sınırlı olmadı. Kuruluş tarihi üzerinden 180 gün geçmiş olmasına rağmen üniversitelerde ve İslam ülkeleri üniversitelerinde görevli çok sayıda akademisyen ile yazarlar üyelik başvurusunda bulunmaya devam ediyor.
İSÜAY (İslam Ülkeleri Akademisyen-Yazarlar Birliği), sosyal bilimler, yönetim bilimleri, teknoloji, bilişim, eğitim, kültür, sağlık, sosyal ve temel İslam bilimleri alanında akademisyen ve yazarlarla müşterek çalışmalar yapmak, proje geliştirme ortamlarını ve imkanlarını meydana getirmek için kurulan bir kurum.
İSÜAY, İslam ülkelerinde yayınlanan akademik özellikteki bilgi, belge, basılı ve süreli yayınları bir araya getirerek; ihtisas kütüphaneleri, belge arşivleri ve bilgi bankaları ihdas edecek. Birlik, İslam ülkelerinde kaynakların gelecek nesillerin de yararlanacağı yeterlikte kalabilmesi için sürdürülebilir çevre kavramının benimsenmesine; doğal hayatın ve kaynakların akılcı kullanılması ve korunmasına yönelik bilincinin artırılmasına katkıda bulunmayı da hedefliyor. İSÜAY, ayrıca İslam ülkelerinde
sürdürülebilir kalkınmayı destekleyip; yönetimde adalet, barış ve huzur ortamının sağlanması; ekonomide ise üreten, katma değer sağlayan ve paylaşan nitelikli insanların yetiştirilmesini de amaç ediniyor. Şartlarını haiz olan her akademisyen ve yazarın üye olabileceği birliğe girebilmek için en az iki üyenin referansı gerekiyor.
Birlik, aylık konferanslar, seminerler, paneller ve çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde basılı ve süreli yayınlar da neşredecek. İSÜAY'ın ilk etkinliği; "Kutlu Doğum Haftası" münasebetiyle 20 Nisan'da Fatih'teki Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde yapılacak.
İkinci etkinlik de Mayıs ayı içinde Ankara'da konularında uzman 7 akademisyen-yazarın konuşmacı olarak katılacağı "İSÜAY'ın yeni anayasaya bakışı" konulu bir panel olacak. İslam Ülkeleri Akademisyen- Yazarlar Birliği tarafından yurtiçinde ve yurtdışında düzenlenecek etkinlikler, her ay periyodik olarak devam edecek.