ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
3 taraftar hakkında soruşturma
3 taraftar hakkında soruşturma
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
4 Temmuz 2011 Pazartesi - 01:03

Horasan için tarihi adım

Horasan Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’nın Erzurum valiliği ve Atatürk Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenleyeceği Horasan 1. Kültür ve Sanat Festivali 9 – 10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Horasan için tarihi adım

ERZURUM (İHA) - Horasan Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’nın Erzurum valiliği ve Atatürk Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenleyeceği Horasan 1. Kültür ve Sanat Festivali 9 – 10 Temmuz tarihleri arasında Horasan’da yapılacak.
Festival etkinlikleri 9 Temmuz Cumartesi günü Horasan METEM konferans Salonu’nda düzenlenecek olan “Anadolu’nın Aydınlanmasına Gönül Verenler, Horasan ve Horasan Erenlerinin tarihimideki yeri ve önemi” konulu panel ile başlayacak. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın başkanığını yapacağı paneleAnkara üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Akyüz, İstanbul üniversizesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Altan, Marmarü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Öztürk, ve İstabul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim Görevlisi Dr. İlhami Fındıkçı konuşmacı olarak katılacak.
FESTİVAL PROGRAMI
Horasan Baba türbesinin açılışının ardından Horasan Belediyesi Düğün Salonu’nda El Sanatları sergisi ve yöreselm yemek yarışası tertiplenecek. Toplu Nikah ve toplu sünnet törenleri ile devam edecek olan etkinlik havai fişek gösterisi ve Recep Akgül konseri ile sürecek. Festivalin ikinci gününde ise Hızırilyas Köyü’nde cirit gösterisi ve piknik düzenlenecek. Programda ayrıca Hızırilyas kaplıyacasının da açılışı gerçekleştirilecek.
FINDIKÇI’NIN AÇIKLAMASI
Organizasyon komitesi adına bir açıklama yapan İstabul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim Görevlisi Dr. İlhami Fındıkçı, “Yıllardır hep söyleriz, söyleniriz. Horasan’ın da bir şenliği bir festivali olsun diye. Nihayet 2011 in başlarında bu konudaki beklentilerin pratiğe dökülebileceği bir karar verildi. Değerli Kaymakamımız Mahmut Ağbal ve Değerli Başkanımız Hatem Bastem’ in öncülüğünde gerçekten de hummalı bir çalışma başlatıldı. Önce Horasan’da arkasından İstanbul da konunun enine boyuna tartışıldığı hazırlık toplantıları yapıldı. Sonra geniş kapsamlı aynı zamanda yol haritamız niteliğinde bir “Etkinlik Proje Taslağı” oluşturuldu. Bu arda tüm ilgili sivil toplum kuruluşları arasındaki koordinasyon için Horasan Dayanışma Platformu oluşturuldu. Böylece yoğun bir diyalog ile “Horasan 1. Kültür ve Sanat Festivali” programına son hali verildi, davetiyesi basılarak dağıtım kanalları oluşturuldu” dedi.
NASIL BİR FESTİVAL?
Dr. Fındıkçı, “Festival’in, her etkinliği titizlikle tasarlanan renkli bir programı var: Çok değerli konuşmacıların katılacağı panel, Horasan Baba Türbesi’nin açılışı, sergiler, toplu nikah töreni, sünnet şöleni, halk müziğimizin araştırmacı sanatçılarından Değerli Dostumuz Recep Ergül’ün açık hava konseri, gala gecesi ve havai fişek gösterisi, cirit müsabakası, piknik ve kaplıca açılışı… Festivalimizin ayırıcı bir özelliği, bütün giderlerin devletimizin olanaklarıyla karşılanmasıdır.
Horasan 1. Kültür ve Sanat Festival’inin temel amacı, odakta Horasan ilçemiz olmak üzere yöremizin genel olarak tanıtımına katkıda bulunmaktır. Bu çerçevede ilçenin temel tarihi geçmişi, kültürel özellikleri, yörenin tarihte oynadığı belirleyici roller, bu yörede yetişmiş ünlü simalar, yörenin temel ekonomik ve sosyal değerleri ile bir bütün olarak tanıtılması, bilinirlik oranının arttırılması, yöreye ilişkin farkındalığın oluşturulması hedeflenmiştir.
HORASAN ERENLERİ
Yörenin en temel değerlerinden birisi ilçeye adını da veren Horasan Erenleri ve bu ilçede meftun bulunan Horasan Erenlerinden Horasan Baba’dır. Anadolu coğrafyasının manevi değerlerinin yerleşmesi ve kökleşmesinde vazgeçilmez bir etkisi olan Horasan Erenlerinin birçok beldede, ilçede ve ilde manevi izleri bulunmaktadır. Ancak adını Horasan Baba’dan alan ilçenin Horasan Erenlerinin esas geçiş üssü, etkinlik merkezi olduğunu gösteren tarihi belgeler mevcuttur. Dolayısıyla festivalin önemli bir amacı da Horasan Erenleri’nin ve Onların öngördüğü insani değerler odaklı toplumsal bilincin yeniden canlandırılması ve tanıtılmasıdır.
ALPERENLER VE HORASAN ERENLERİ
Horasan Erenleri’nin en önemli özelliği, toplumu oluşturan bireyler arasında, birlik ve beraberliğin kökleştirilmesi, evrensel ahlaki ve insani değerlerin yerleştirilmesi, yörenin temel kültür ve inanç değerlerinin geliştirilmesi, sonuç olarak bölge ve toplumdaki kardeşliğin yaygınlaştırılmasıdır. Buradan hareketle etkinliğin önemli bir amacı da yöredeki, bölgedeki, toplumdaki ve dünyadaki temel insani değerler etrafında bir araya gelinmesi ve kardeşliğin yayılmasıdır. Böylece Horasan Erenleri mantığı ve kültürünün, günümüz insanının günlük davranışlarına yansıtılmasına aracı olması hedeflenmektedir. Bu çerçevede Fesival’in açılış etkinliği olan “Anadolu’nun Aydınlanmasına Gönül Verenler, Horasan ve Horasan Erenlerinin Tarihimizdeki Yeri ve Önemi” başlıklı, değerli konuşmacıların yer alacağı ve Atatürk Üniversitesi Rektörü, Değerli Hocamız Sayın Prof. Dr. Hikmet Koçak’ başkanlığında yapılacak olan panel, gerçekten de bölgeye ilişkin akademik araştırmalar için de önemli bir başlangıç olacaktır.”
DÜNYAYA AÇILAN KAPIMIZ: HORASAN
“Festival’in en önemli pratik amacı yöre insanının büyük şehirlere göç etmiş akraba ve hemşerileriyle bir araya gelmelerine, etkileşim ve iletişim kurmalarına yardım etmektir. Büyük şehirlerde yaşayan Horasanlıların yöreye ilgilerinin çekilmesi, iş adamı, akademisyen, sanatçı ve benzeri meslek erbabının yöreye ilgi göstermesi ile ilçede turizm ve ekonomik alanda bir hareketliliğin sağlanması da söz konusu olacaktır. Dolayısıyla Festival’in Horasan Kaymakamlığı, Horasan Belediye Başkanlığı ve Horasan Dayanışma Platformu tarafından her yıl geleneksel olarak organize edilmesi hedeflenmiştir.
Unutulmamalıdır ki yerel değerlerini, her türlü aşırılıktan arınmış olarak bütün hücreleriyle temsil edebilen kişi, aile, kurum ve toplumlar, küresel liderliğe oynayabilirler. Mademki dünyaya açılan kapımız Horasan olmuştur o halde insani krizin dalga dalga yayıldığı günümüzde Horasan ve güzelim Anadolu coğrafyasının temsil ettiği temel değerleri gönlümüzde ve günlük davranışlarımızda yaşatalım. Bu Festival’in gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen Değerli Valimiz, Sayın Rektörümüz başta olmak üzere, organizasyon komitesinde emek veren hemşerilerimizi, komitede adı olmayan ama arka plandaki yoğun emekleri ile çok güzel iş çıkaran arkadaşlarımızı, Horasan Dayanışma Platformu gönüllüsü arkadaşlarımızı ve tabii ki projenin her aşamasındaki önderlikleri için Belediye Başkanımız ve Kaymakamımızı sade bir Horasanlı olarak kutluyor ve teşekkür ediyoruz.”

 
TKK’dan üreticilere destek
 
Yılmaz’dan Erzurum teşekkürü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Olur’da festival coşkusu
Olur ilçesinde düzenlenen "7. Geleneksel Akdağ Kültür ve Sanat Festivali" başladı.
Dadaşlardan Arifiye buluşması
Sakarya Arifiye Erzurumlular Derneği Sakarya İl Ormanında düzenlenen piknikte bir araya geldi.
Milli Dirilişin 92’inci yılına eriştik
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'u teşrifinin ...
 
Türkçe Olimpiyatları'na tam not
9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın kapanış törenine 16 bin vatandaşın ...
Emniyet’ten Hatıra Ormanı atılımı
Aziziye İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından hatıra ormanı oluşturuldu. Aziziye ...
KUDAKA’dan Sosyolojik destek
Atatürk Üniversitesi ile KUDAKA, Erzurum, Erzincan ve Bayburt’ta toplumsal ...
 
‘Oyunla Büyü’
Erzurum'da, Palandöken Kaymakamlığı tarafından yürütülen "Oyunla Büyü" ...
Sezen faytonun tarihini anlattı
– Erzurum’u faytonlarla buluşturan tarihi olayın Rus işgali olduğu bildirildi. ...
Türkiye onlara minnettar
Türkçe okullarının bulunduğu 130 dünya ülkesindeki öğrencilerin Türkiye ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva