Diyanet İşleri Başkanlığının üç gün sürecek ‘Merkez Birimleri İstişare Toplantısı’ Afyonkarahisar’da başladı.Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda, tüm birim amirleri üç gün boyunca Diyanet İşleri Başkanlığının hizmetlerinin değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik hizmet planlamalarının yapılması konularını masaya yatıracak.
Diyanet İşleri Başkanlığının merkez teşkilatında görev yapan tüm üst düzey yöneticilerin ve birim amirlerinin katıldığı toplantının açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, son yüzyılda İslam dünyasının kendini aradığını kaydederek, “İslam dünyası kendisini arıyor. 1915 ile 2015 arasında geçen 100 yıl, Müslümanların bir varlık yokluk mücadelesi içine girdikleri yüzyıl olmuştur” dedi.
Son yüzyılın İslam dünyası için en zor yüzyıl olduğunu ifade eden Başkan Görmez’in konuşmasından önemli satırbaşları şöyle;
“SON YÜZYIL, MÜSLÜMANLARIN BİR VARLIK YOKLUK MÜCADELESİ İÇİNE GİRDİKLERİ YÜZYIL OLMUŞTUR…”
Bugün bu toplantıda öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. İslam dünyası kendisini arıyor. 1915 ile 2015 arasında geçen 100 yıl, Müslümanların bir varlık yokluk mücadelesi içine girdikleri yüzyıl olmuştur. Müslümanların en zor yüzyılı diyebiliriz. Biz bütün çalışmalarımızı yaparken bir taraftan da Türkiye’deki, İslam dünyasındaki ve dünyadaki gelişmeleri takip etmekle mükellefiz. Takip etmediğimiz takdirde hizmetlerimizi planlamamız mümkün olmaz.
“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA İSLAM, EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ OLMAYA DEVAM EDECEKTİR…”
Yüzyıl içinde yaşananlara baktığımız zaman siyasi ve sosyal gelişmeler Müslümanları daha çok egemen olmaktan uzaklaştırmıştır. Son yüzyıldaki bütün gelişmeler Müslümanların aleyhine tecelli etmiştir. İşgaller, istibdatlar, istilalar Müslüman varlıkları baskı altına almıştır. 2015’ten sonra İslam dünyasının geleceğiyle ilgili bir öngörüde bulunmak gerekirse doğrusu Müslümanlar ve İslam gerçeği artarak konuşulmaya devam edecektir. Türkiye’de ve dünyada İslam en önemli gündem maddesi olmaya devam edecektir. Bu bizim işimizi zorlaştıracak ve daha büyük hazırlık yapmamızı gerektirecek bir durumdur. Bu duruma hazır olmak gerekir.
“HER ZEVALİN BİR KEMALİ VARDIR…”
Önümüzdeki yıllarda Müslüman coğrafyasında iç çatışmaların azalması ve barış girişimlerinin başlaması hızlanacaktır. Her zevalin bir kemali vardır. Cuma günü Yemen’de bir camide 100’ü aşkın insan katledildi. Her gün yüzlerce Müslüman yüzlerce Müslümanı katlediyor. Büyük bir ıstırapla bunları takip ediyoruz. Mezhep çatışmalarıyla ilgili ciddi inisiyatiflerin alınmaya başladığı dönem olacaktır. Bölgede iç çatışmaları durdurmaya yönelik çabalar artacaktır. Birlikte yaşama ahlakı ve hukuku üzerinde bütün Müslümanlar yeniden duracaktır. Bu yüzden bizim bu yıl Kutlu Doğum Haftası temamız ‘Birlikte Yaşama Ahlakı ve Hukuku’ olmuştur.
“AVRUPA’DA İSLAM BİRİNCİ GÜNDEM MADDESİ OLMAYA DEVAM EDECEKTİR…”
Avrupa’da İslam birinci gündem maddesi olmaya devam edecektir. İslamofobi karşısında etkin çalışmaların yapılacağı dönem olacaktır önümüzdeki dönem.
Diyanet İşleri Başkanlığının son yıllarda evrensel bir iyilik hareketine dönüştüğünü kaydederek, hizmet kalitesinin de bu anlayış çerçevesinde şekillenmesi gerektiğini vurguladı. Diyanet’in hem yurtiçinde hem de yurtdışında birçok hizmeti yürüttüğünü belirten Başkan Görmez, din hizmeti yürüten bir kurumun toplumun sosyal sorunlarına ilgisiz kalmasının mümkün olamayacağını söyledi.
“TOPLUMUN SOSYAL SORUNLARINA İLGİ DUYMAYAN BİR KURUMUN DİN HİZMETİ İCRA ETMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR…”
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak toplumsal sorumluluk alanımızı genişlettik. Ulusal ve uluslararası çapta hizmetler oldukça arttı. Kimsesiz çocuklar, sokak çocukları, mahkûmlar, doğal felaketler, bakıma muhtaç insanlar, insani yardımlar… Bunlar din hizmeti yürüten kurumun olmazsa olmazı arasındadır. Toplumun sosyal sorunlarına ilgi duymayan bir kurumun din hizmeti icra etmesi mümkün değildir. Son yıllarda Diyanet’in bir iyilik hareketine dönüşmesi son derece önem arz ediyor. İslam toplumlarının bu ülkeye bağladığı umutları gördüğümüz zaman bizim nefes almadan çalışmamız gerektiği bir kez daha ortaya çıkıyor.
“DİYANET OLARAK İYİLİĞİN EGEMEN KILINMASI GİBİ TOPLUMSAL VAZİFELERİMİZİ NE KADAR YAPABİLDİĞİMİZ ÜZERİNDE DURMAMIZ GEREKİYOR…”
Diyanet İşleri Başkanlığının bütün hizmetlerini üç kategoride ele alabiliriz. İbadetlere yaptığımız rehberlik, cami içi hizmetler, hac ve umre hizmetleri gibi hizmetler bireysel kategoride yaptığımız hizmetlerdir. İyiliğin egemen kılınması, toplumda marufu egemen kılmaya çalışmak gibi toplumsal vazifelerimizi ne kadar yapabildiğimiz üzerinde durmamız gerekiyor. Ümmet kategorisinde, İslam kardeşliğini pekiştirme noktasında yaptıklarımız ve yapacaklarımızda üçüncü hizmet kategorimizdir.
Konuşmasının sonunda Başkan Görmez, toplantının hayırlara vesile olmasını niyaz ederek, asla unutulmaması gerekenin, bütün çalışmaların gayesinin rızâ-i bariye uygun olması olduğunu hatırlattı.