2 yaşındaki Ömer’in vücudunun dışarısındaki bağırsakları kâğıt havluyla temizleniyor. Erzurum’un Narman ilçesinde yaşayan 2 yaşındaki Ömer Acar, doğduktan 10 gün sonra büyük tuvaletini yapamadığı için hastanede yapılan cerrahi müdahale ile bağırsakları dışarı alındı. En geç bir yıl sonra bağırsakları yerine yerleştirilmesi gereken minik çocuk, yoksulluk nedeniyle ailesinin pansuman için gerekli tıbbi malzemeleri alamaması nedeniyle 2 yıldır bağırsakları dışarıda hayatta kalma mücadelesi veriyor.
Narman’ın Mercimekli köyünde çobanlık yapan Fatih- Sabire çiftinin ikinci çocuğu olarak Ömer dünyaya geldi. Doğumdan 10 gün sonra kakasını yapamayan Ömer babası tarafından Erzurum Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi’ne tedavi için götürüldü. Çocuk Cerrahi servisinde gerçekleştirilen operasyonla Ömer Acar’ın kalın bağırsakları dışarı alındı. Daha sonra Acar, tedavisinin ev ortamında devamı için taburcu edildi. Fatih- Sabire Acar çifti çocuklarını alarak köylerine döndü. Ancak, steril olmayan köy ve ev ortamında tedavisine devam edildi. Ömer’in pansuman için gerekli olan spanç, yara örtücü bant, kolostomi torbası ile steril diğer malzemelerini satın alamayan Acar çiftçi, çocuklarının açıktaki yarasını sağlık açısından riskli olan kağıt havlu ile temizleyip, üzerine ise normal bebek bezi bağlıyor. Günde 3 sefer kağıt havlu ile açıktaki bağırsakları pansuman eden anne Sabire Acar, seçimlerden bir hafta önce hastaneye çocuğunu kontrole götürdü. Doktorlar, bağırsakların bakımının iyi yapılamadığı için vücudun içerisine yerleştirilemeyeceğini belirterek aileyi köylerine geri gönderdi.
ÇOCUĞUMUN İYİLEŞMESİNİ İSTİYORUM
Anne Sabire Acar, oğlunun iyileşmesini ve yaşıtlarıyla sokak koşup oynamasını arzu ettiğini söyledi. Oğlunun rahatsızlığının kendilerini üzdüğünü ve pansuman için gerekli malzemeleri alamadıkları için üzgün olduklarını dile getiren Anne Acar,”Oğlumun açıktaki bağırsaklarını kağıt havluyla temizliyorum. Pansuman için gerekli malzemeleri alacak paramız yoktur. Oğlumun tedavi ve pansumanı için aylık en az bin lira gerekiyor. Eşim çobanlık yaptığı için bu parayı temin etmemiz imkansız. Bende oğlumun diğer yaşıtları gibi sokak koşup, gülüp oynamasını ve sağlığına kavuşmasını çok istiyorum.” dedi.
ÇARESİZİM
Kalp hastası babasına ait 3 odalı evde yaşayan Fatih Acar, oğlunun ilaç ve pansumanı için gerekli olan tıbbı malzemeleri satın alacak ekonomik gücün bulunmadığını kaydetti. Oğlunun dışkılama problemi nedeniyle bağırsaklarının dışarı alındığına değinen Baba Acar,”Yazları çobanlık yapıyorum. Oğlumun ilaçlarını ve kolostomi torbasını alacak param yok. Bir akrabamız aylar önce bir torba kolostomi torbası göndermişti. O da tükendi. Tek isteğim oğlumun iyileşip, sağlığına kavuşması.” şeklinde konuştu.