Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Simüle Hasta Uygulaması başladı
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrencilerin bir hastaya nasıl teşhis koyacakları kadar, hastayla görüşme tekniklerini de en iyi şekilde öğrenmelerini sağlayan “Simüle Hasta” uygulaması başladı.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tıp Eğitimi Ana Bilim Başkanı Doç. Dr. Hamit Acemoğlu, öğrencilerin gerçek hastalarla karşılaşmadan önce görüşme ve muayene eğitimlerinin hasta taklidi yapan bu kişiler üzerinde (simüle hastalar) öğretildiğini, sınav ve değerlendirmelerin de bu şekilde yapıldığını belirterek, Simüle hasta uygulamalarının tıp eğitiminde son zamanlarda önemsenmekle birlikte, Türkiye’de az sayıda tıp fakültesinde uygulandığını söyledi.
Bu çağdaş uygulamanın, ses ve görüntü kayıtlarının yapıldığı odalara, kayıtların izlendiği ve kaydedildiği sistem odasına, elektronik altyapıya ve teknik personele ihtiyaç duyduklarını da ifade eden Acemoğlu, “Fakültemizde bu altyapı sağlanmış olup, gönüllü kişilerden yararlanılarak simüle hasta uygulaması yapılmaya başlanmıştır. Amacımızın Tıp Eğitiminde hasta doktor iletişimini daha iyi öğretebilmektir” dedi.
Bu yıl ilk defa uygulandığını vurgulayan Doç. Dr. Hamit Acemoğlu, uygulanan simüle hasta eğitimleri için gönüllü olarak asistan, intörn, emekli memur, hizmetli, sekreter ve ev hanımlarından oluşan bir grup seçilerek, hazırlanmış senaryolar üzerinden nasıl rol yapacaklarının eğitimi verildiğini de belirtti.
Acemoğlu, iletişim becerilerinin uygulama ile daha kalıcı olacağından yola çıkılarak, bu yıl ilk defa 4 simüle hasta laboratuvarı ve 16 gönüllü simüle hasta ile 2. sınıflarda başladığımız dersin, önümüzdeki yıllarda müfredatımızda daha detaylı ve farklı konularda ve daha çok sınıfta yer almasını hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Simüle hasta ile eğitim uygulaması, her Cuma 14.00-15.00 arasında Morfoloji Binası 3. katta devam edecek.