Yeni öğretim yılınızın, millete,devlete ve özellikle Erzurum'umuza hayırlı,uğurlu olmasını,yüce Rabbimizden niyaz ederim.
Başarılar ve muvaffakiyetler dilerim. Muhterem Hocam,artık üniversite olarak bu klasik eğitimi bırakalım.İcat yeteneğimizi kanıtlayalım.Bakınız bu 58 yıldır,bu üniversite bu şehire,katma değeri yüksek teknolojik ürünler icat edip bir katkıda bulunamadı.Bir ürünü üretip icat edip kullanıp satamadı.Bu şehire bir katkıda bulunamadı.Mesela bugüne kadar,buluş sahibi olarak belge olan patent alamadı,bunu sanayi ürünü haline dönüştüremedi, satamadı, bu şehire milyar dolar dövizleri getirip bu şehrin insanlarının refahına bir katkısı olmadı.Halbuki biz millet olarak taa 13.yy'da,"AHİLİK" sistemiyle patent ve sınai hakları konusunda dünyada ilk düzenleme yapan ülkeler içerisinde yer almaktadır.Ahilik sistemi ile yenilikçilik teşvik edilmiş ve bölgesel düzeyde fikri haklae verilmiştir.Ne var ki patent konusunda,dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda olmamıza rağmen, bugünkü bu gelişmikle o ilk sıraları koruyamadığımız açıkça görülmektedir.Mesela her yıl açıklanan,dünyanın en iyi,500,400,200,100 üniversiteleri arasında hiç olamadınız.
Neden? Halbuki devletimiz bugüne kadar size her türlü imkanı sundu ve sunuyor.Her türlü konforunuz var. Kuş sütüne kadar her şey var. Yok yok. Un var, şeker var, yağ var ama bir türlü helva yapamıyorsunuz.Neden? 2012 yılı itibariyle yılda patent alan ülkeler sıraya konmuş. ABD bu sıralamada, yüzde 26 ile ilk sırada, Japonya,Almanya, Çin G.Kore hemen arkasında.Bu tabloda bizim payımız ise ne yazık ki yüzde 0.29'dur. Bunun anlamı ise yüzde 1'in, üçte birinden bile düşük ve çok çok aşağılarda.Muhterem Hocam, artık bugün dünyanın geldiği noktada,
rekabet edbilme,bilgi çağının gereklerine bağlıdır.Hep yeni icat ve keşifler yüksek katma değer üretmeye vesile olmaktadır.Biz artık üniversitelerimizle bunu yapmalıyız.
Bugün yazılımla milyar dolarlık sermaye gücü,dünyanın yapısını savuran, sallayan tesire sahiptir.Kim ne derse dersin,bugün dünyanın bu konjonktüründe ekomomik güç,siyasi güç,askeri güç hepsi artık bilgiye dayanmaktadır.Muhterem Hocam,sizden istirham ediyoruz,artık bu bilgiyi üretiniz.Rahmetli Erdal İnönü,bir bilim adamı olarak "Türkiye bilgi üretemediği için geri kalmıştır" diyerek çok çok doğru söylemişti.Ne yazık ki bizim üniversitelerimiz bilgi üretemiyor.Bizim kültürümüzde üretme yok.Daha çok alıp-satma kültürüne sahibiz.Neden kendi ürettiğimiz ürünleri dünya pazarına sürüp Türk markalarını oluşturamıyoruz? Çünkü üniversiteniz ve diğerleri,bilgiyi üretebilen ve araştırabilen yerler değil,
bilgi aktaran ve belleten yerlerdir.Çünkü
üniversitenizde ve diğerlerinde,
ihtisaslaşma yoktur.Artık "tekkeyi bekleyen, çorbayı içer" zihniyeti terk edilmelidir.Bilimsellikte liyakat sistemine geçilmelidir.Akademisyenler kadrolu değil,sözleşmeli olmalıdırlar.Kendini geliştirenlere paye ve ödül verilmelidir.
Muhterem Hocam, artık 58 yıldır takip ettiğiniz bu pasif öğrenme sistemini lütfen,Allah rızası için terk ediniz.
Gelişmiş ülkelerin kullandıkları,aktif öğrenme sistemini uygulayınız.Gelişmiş ülkelerdeki gibi,sanayii ile içli-dışlı olunuz.Eğitim,tarım,çevre,imar,teknolojide bugüne kadar bu şehire ve bu şehir halkına veremediklerinizi artık veriniz.Bu bir vefa borcu ve sizin asli görevinizdir.Artık bu lüks hayatı terkediniz.Çalışınız,üretiniz,
patent alınız,satınız bu ülke ve bu şehire milyar dolar dövizi getiriniz. Bu Dadaşlara daha müreffeh bir hayatın imkanlarını sununuz. Bunu dört gözle bekliyoruz.Bu fedakâr,vefakâr Dadaşlar ve bu Dadaşlar Diyarı buna layıktır ve bunu çoktan hak etmişlerdir.Selam ve saygılarımla, Hoşça kalınız.Allah'a emanet olunuz.