Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, Radyo Üniversite'de 'Bir Konu Bir Konuk' programına katılarak yeni eğitim-öğretim dönemi başlangıcında değerlendirmelerde bulundu.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, Radyo Koordinatörlüğünü Jale Alcan üstelendiği 102 Radyo Üniversite'de yayımlanan 'Bir Konu Bir Konuk' programında Deniz Gez'in sorularını cevaplandırdı. Rektör Prof. Dr. Koçak, programda 2012-2013 eğitim-öğretim yılın ve Atatürk Üniversitesi'nde yaşanan değişimler konusunda açıklamalarda bulundu.
200 BİN MEZUN
Atatürk Üniversitesinin 1957 yılında açıldığını, Türkiye'nin en eski üniversitelerinden birisi ve bugüne gelene kadar da 200 bine yakın mezun verdiğini anlatan Prof. Dr. Koçak, "Bugüne geldiğimizde de 20 fakültesi, 2 yüksekokul, 12 meslek yüksekokul, 7 enstitüsü olan 2 bin 500'ün üzerinde Öğretim üyesi ve 3 bin 500'ün üzerinde çalışan olan 60 bini örgün öğretim, 40 bin de uzaktan eğitim olmak üzere açık öğretimde tabi bu alanlar içinde olmasıyla 100 binin üzerinde öğrencisi olan bir üniversiteyiz. Geçmiş yıllardan başlayıp geçen yıl üzerine koyduğumuz işlerimiz var çalışmalarımız var.2012-2013 eğitim-öğretim yılının başarılı geçtiğini düşünüyorum. Gerek sosyal ve sağlıkla ilgili çalışmalarda üniversitemiz hem Türkiye içerisinde hem uluslararası arenada kendisinden söz ettiren bir üniversite olmuştur. Yenilik olarak dediğinizde tabi yeni bölüm açma olabilir, yeni fakülteler kurma olabilir veya etkinlik olarak ta bizim düşüncemiz tabi bilimsel faaliyetlerin dışında çünkü her bir bölüm fen bilgisi, sağlıkçı olan arkadaşlar, sosyal bölümde olan arkadaşlar her bölüm kendisiyle ilgili birçok çalışmalar yapıyor. Önem verdiğimiz diğer bir bölümde özellikle Erzurum ve çevresine ait geçmişi bize getirecek olan gerek tarihi kişilikleri ve tarihi eserlerde bunun içerisinde olmak üzere ve bunlara kaynak eser oluşturmak." dedi.
YENİ KARTLI GEÇİŞ UYGULAMA SİSTEMİ
Yeni kartlı geçiş uygulama sistemi hakkındaki soruları cevaplandıran Atatürk Üniversitesi Hikmet Koçak, "Bu sene akıllı kart uygulamasına geçiyoruz. Öğrenci sayımız çok, hastanenin yurtların ve dişçiliğin kampüste olması nedeniyle trafik sorunu yaşanıyor. Akıllı kart hizmetiyle kimlik olarak hem giriş çıkışlar hem yemekhane ve umuma açık yerlerde geçerli olacak. Bu yapılanlar başta öğrenciler olmak üzere hepimizin güvenli ve huzurlu bir ortamda ders yapmalarını sağlayacaktır. Hastane ve yurt girişi ayrı tutulmak kaydıyla kampüs içerisine kartı olanlar girecek kartsızlar giremeyecek hgs sistemi olacak. Öğrenci, öğretim elemanları ve idari personele de yine kart vereceğiz ve müsaade edilen yerlere giriş yapılacak. Turnike sistemiyle geçişler yapılacak" şeklinde konuştu.
ÜNİVERSİTE HASTANESİ
Sağlık hakkında dinleyicilerin sorularına yanıt veren Koçak,"Sağlık hepimiz için gerekli bugün ister tıp fakültesi olsun ister olmasın veya köyde yaşayan bir vatandaş olarak sağlığa ihtiyacı olduğunda bu sağlığın kazada olabilir hastalıkta olabilir felç de olabilir yani her türlü hastalıkta en iyi sağlık hizmetini almak durumundadır diye düşünüyoruz onun için öncelikle hastaneleri birleştirmeyi önemsedik biz. 2 hastane birleştirildi şu anda hastanemizde 1400 yataklı oda mevcut odalar tek ve 2 kişilik olmak üzere bazı odaları 3 kişilik modern bir hastaneye sahibiz. Biz hizmet kalitesine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Hastanemizde organ nakli, kemik iliği nakli, tüp Bebek, hiperbarik oksijen tedavisi bu Ankara'dan bu tarafa sadece bizim merkezde var. Organ nakli açısından hastanemiz 2004 yılına kadar gidiyor ama 3-4 senedir büyük gayretlerle iyi bir yere geldik. Kamu hastaneleri içerisinde şuan Türkiye'de karaciğerde 2. sıradayız, böbrekte 7. sıradayız sağlık hizmetleri adına üniversitemiz çok iyi bir yerde. Yine tamamlayıcı tıp yöntemleri tedavi merkezi Türkiye'de ilk biz açtık." diye konuştu.
TÜRK ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ İLK GENEL KURUL TOPLANTISI ERZURUM'DA YAPILACAK
Rektör Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi başlangıcından itibaren yurtdışı anlaşmaları olduğunu ifade ederek, "Üniversitemiz başta ABD'deki büyük üniversiteler olmak üzere Avrupa'daki üniversitelerle ve özellikle Kafkas ve Orta Asya ile de ikili ilişkiler ve anlaşmalar sağlandı. Bugün hem ipek yolu üniversiteler konsorsiyumu çerçevesinde dünya 30 ülkeden yaklaşık 200'e yakın üniversite ile işbirliğimiz var. 4 ülke cumhurbaşkanını kurduğu bir kuruluştur Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkiye. 29 Mayıs'ta Bişkek'te Türk üniversiteler bir yönergesi kabul edildi. Türk üniversite dünyası çalışma alanı tespit edildi ve bu yani 4 ülkeden15 üniversitenin kurucu olduğu bir topluluk oluştu ve onun başkanlığını da 2 yıllığına biz yapacağız ve gelecek yılki toplantıyı da mayıs ayında Erzurum'da yapacağız." dedi.
ÜNİVERSİTENİN AÇILIŞINA SITKI ALP KATILACAK
Atatürk Üniversitesinin bu yılki akademik eğitim - öğretimin 4 Ekim Cuma günü yapılacak olan törene bu seneki açılış dersini Sıtkı Alp'in vereceğini kaydeden Koçak, "Sıtkı Alp hoca Şenkayalı köyde doğmuş yürüyerek Şenkaya'ya gitmiş ilkokulu ortaokulu orda okumuş, matematik öğretmeni olmuş ve daha sonrada Zeki Çalışkan bir kişi. Öğretmenliği esnasında dershane kurmuş ve şimdi Çankaya üniversitesinde Mütevelli heyet başkanı. İçimizden ve bölgemizden yetişmiş biri olarak hayatını anlatacak. Köyden çıkıp öğretmen olup ve bu günlere gelmesi çalışmasına bağlı bir tesadüf değildir. Bugüne kadar en büyük yardım eden üniversitemize Sıtkı Hocamızdır." şeklinde konuştu.
Programın ardından Atatürk Üniversitesi Rektörü Hikmet Koçak, 102 Radyo Üniversitenin şeref defterini imzaladı. Radyo Üniversite tarafından özel olarak hazırlanan katılım belgesi Prof. Dr. Koçak'a takdim edildi.