ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
4 kişiye umut oldu
4 kişiye umut oldu
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
 Oltu hayvan pazarı yeniden açıldı
 Oltu hayvan pazarı yeniden açıldı
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - Ümraniyespor: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - Ümraniyespor: 1
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
19 Eylül 2008 Cuma - 00:15

Hat sanatı Türk Kültürünün vazgeçilmezi

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Sezer, Kültür merkezinde açtığı hat sergisiyle ramazan alında Erzurumluları hat sanatı ile buluşturuyor. Sezer, ülke genelirde ünlü hattatlardan Erzurumlu Hasan Çelebi’nin öğrencisi.

Hat sanatı Türk Kültürünün vazgeçilmezi

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Sezer, Kültür merkezinde açtığı hat sergisiyle ramazan alında Erzurumluları hat sanatı ile buluşturuyor. Sezer, ülke genelirde ünlü hattatlardan Erzurumlu Hasan Çelebi’nin öğrencisi.

TÜRK İSLAM MEDENİYETİNE AİT BİR OLGU

Geleneksel el sanatlarının emek verildiği için değerli olduğunu dile getiren Sezer hat sanatının Türk İslam Medeniyetine ait bir olgu olduğuna dikkat çekti.

Sergi ile  35 eseri Erzurumlu sanatseverin beğenisine bunduğunu belirten Sezer, “Üniversite öğrencileri Erzurum da olmadığı için ilgi yeterli değil. Buna rağmen Erzurumlular da ramazan ayının misyonu ile örtüştüğü için sergimizi ziyaret etmeyi tercih ediyor. Hat sanatı faklı alanlarda karşımıza çıkıyor. Günümüzde bazı büyük şehirlerde davetiyeler artık hattatlar tarafından hat işlemeleriyle yapılıyor. Hat sanatının önemi her geçen gün artıyor, fakat bu sanata sahip çıkmanın hepimizin görevi olduğunu düşünüyorum. İnsanlarımız en azından bu sanatın kendi kültürümüze ait bir sanat olduğunu bilmeli ve bu değeri paylaşmalılar. Hat sanatına geçmişimizden gelen nostaljik bir olgu gibi bakılmamalı. Her şeyin makineleştiği günümüzde makineleşmenin en büyük temsilcileri Amerikalıların ve Japonların gelecekte el sanatlarının en kıymetli değer olacağını söylemeleri oldukça manidardır” şeklinde konuştu.

MAKİNELEŞEN DÜNYADA HAT SANATI DAHA DEĞERLİ OLACAK

Günümüzde yok olmak üzere olan el sanatlarının geçmişte insanların yapabildiği en kıymetli işlerin başında geldiğine dikkat çeken  Sezer“Teknolojik gelişmelerin tavan yaptığı, gündelik yaşamın tamamen makineleştiği, el emeğinin nerdeyse bittiği bir zaman diliminde yaşıyoruz. Oysaki geçmişte her şey el emeğine dayalı idi. İnsanların el emeği ile yaptığı işlerde estetik bir kaygı oluşturmak istemesi ise el sanatlarını ortaya çıkarmıştır. Hat sanatı diğer el sanatlarının merkezinde olan kapsamlı bir sanat dalıdır. Hat sanatı insanların beğenisine hitap eden ve insanlara huzur veren bir sanattır. Bu sanat insanların kendilerini çok daha iyi hissetmelerine neden olur. Estetik bir kaygı ile hazırlanan bu yazılar, insanlar üzerinde tıpkı bir terapi gibi etki gösterir. Bu yazılara bakmak insana huzur verir. İnsanlar kendi isimlerinin hat sanatı ile yazılması onların kendilerini çok ayrıcalıklı hissetmesine sebep olur” dedi.

HAT SANATININ TARİHİ GELİŞİMİ

Sezer, hattatlık ve hat sanatının tarihi gelişimi hakkında şu bilgileri verdi; “Hat sanatı ve hattatlık İslamiyet’in doğuşu ile başlamıştır. Zaman içinde gelişip olgunlaşan bu sanat Osmanlı Devleti zamanında en güzel halini almıştır. Hatta bu konuda “Kur’an Hicaz’da inmiş Kahire’de okunmuş, İstanbul’da yazılmıştır” şeklinde güzel bir söz de vardır. Bilinen ilk Hattat Hz. Ali’dir. Hz. Ali’nin “Evlatlarınıza hüsnü hat öğretiniz, çünkü o işlerin en önemlisi, sevinçlerin en büyüğüdür” sözü ise hat sanatının önemine işaret etmektedir”

Latin Harfleriyle yapılan hat işlemesinin Hat Sanatına hak ettiği değeri yeniden kazandırdığını ileten  Sezer“Cumhuriyetin ilanı ile genç Türkiye Latin Alfabesine geçmiş, yetişen yeni neslin Arap Alfabesini bilmemesinden dolayı da bu sanat ve hattatlık unutulmaya yüz tutmuştur. Ancak bazı hattatlar bu sanatı Latin harfleriyle yeniden keşfetmiş ve geleneksel bir el sanatımız yok olması engellenmiştir” diye konuştu.

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vakıflar Yardımlaşma Kültürünü Yaşatıyor
Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Kars'ın Sarıkamış ilçesinde ...
Aslantepe'de Yeni Yerleşim Yeri Bulundu
Dünyanın ilk sarayının bulunduğu Aslantepe'de eski tunç dönemine ait ...
İstanbul’da Erzurum kültürü yaygınlaşıyor
İstanbul’un Esenler ilçesinde faaliyet gösteren Hasankale İlçesi Çevre ...
 
Erzurumlular, Birlik Gecesinde Buluştu
İstanbul’un Eyüp İlçe Belediyesi tarafından düzenlenen Erzurumlular Gecesi, ...
Sezer, hat sergisi açtı
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. ...
Geleneklerimize sahip çıkmıyoruz
“Yabancılar bile evlerine Türk hamamı yaptırırken, Türkler artık hamamların ...
 
Şair Bingöl Şehir Estetiğini Anlattı
Üniversite Kitabevi tarafından organize edilen Ramazan Sohbetleri devam ...
EDT’ye Viyanalı Yönetmen
Erzurum Devlet Tiyatrosu, 9 Ekim'de sergilenecek İki Efendinin Uşağı oyunu ...
Türk El Sanatları Korunmaya Muhtaç
Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi'nde de ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva