SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum’un Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) seferberliği başlatıldı. Söz konusu ilçelerde bulun 31 lisede, MHRS ve Hasta Hakları Eğitimleri başlatıldı.
Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nin pilot bölge olarak uygulanmaya başlandığı 2 ilden birisi olan Erzurum, şimdi de MHRS eğitimlerine ev sahipliği yapıyor. Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerindeki eğitim öğretim hizmeti veren 31 lisede, “MHRS ve Hasta Hakları Eğitimleri” başlatıldı. 2 Mayıs itibariyle başlanan eğitimlerin 6 Mayıs’ta sona ereceğini söyleyen İl Sağlık Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Gültekin Ceyhun, bu süre zarfında 21 bin 500 öğrenciye ulaşılmasının planlandığını kaydetti.
CEYHUN UYGULAMA HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nin, hastalardan çok büyük bir ilgi gördüğünü ve giderek yaygınlaştığını anlatan Ceyhun, sistemden faydalanan hasta sayısının artırılmasının, toplumun bilinç düzeyiyle de yakından ilgili olduğunu dile getirdi. Bu nedenle merkez ilçelerden başlayarak lise öğrencilerine yönelik bilgilendirme toplantıları yapmaya başladıklarını söyleyen Ceyhun, öğrencilere hem MHRS, hem de hasta hakları konularında bilgiler verdiklerini kaydetti. Erzurum’un merkez ilçe milli eğitim müdürlükleri ile koordineli biçimde yürütülen çalışma çerçevesinde önce lise sayılarının tespit edildiğini anlatan Ceyhun, “İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile organize ettiğimiz bilgilendirme toplantıları 31 liseyi kapsıyor. Bu liselerde 2 Mayıs tarihi itibariyle başlattığımız toplantıların sonunda 6 Mayıs akşamına kadar 21 bin 500 öğrenciye ulaşmış olacağız.” diye konuştu.
HASTA HAKLARI EĞİTİMLERİNİ 10 KİŞİLİK EKİP YÜRÜTÜYOR
Birbirinden ayrı 5 grup halinde toplam 10 sağlık personelinin katılımıyla sürdürülen eğitimlerin, Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nin kullanımının yaygınlaşmasını sağlayacağını, aynı zamanda hasta haklarının da öğrenilmesine imkan sunacağını kaydeden Gültekin Ceyhun, “MHRS aracılığıyla randevu almak isteyen hastalarımızın büyük bir bölümü sistemi çocuklarının yardımıyla kullanıyor. Bu nedenle lise çağındaki öğrencilerimize sistemin nasıl kullanıldığını ve ne işe yaradığını anlatarak, bu konuda kendilerine ve ailelerine yardımcı olmalarını istiyoruz.” dedi.
Öğrencilerin aynı zamanda hasta hakları konusunda da gerekli bilgilerle donatıldıklarını vurgulayan Bilgi İşlem Şube Müdürü Gültekin Ceyhun, “Hastalarımızın ve yakınlarının sahip olduğu haklar günümüzde bir takım sözleşme ve kurallarla teminat altına alınmıştır. Halkamızın büyük bir bölümünün bu haklarla ilgili olarak gerekli bilgiye sahip olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle toplantılarımızda hasta haklarını da ele alarak, çocuklarımızın bu hususta gerekli bilgileri edinerek ailelerine de yardımcı olacaklarını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.