ERZURUM gazetesi
Prof. Dr. Songül Çakmakçı, dünyada 2 bine yakın gıda katkı maddesine izin verildiğini Türkiye'de bu rakamın 35 ile 400 arasında değiştiğini söyledi. Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Çakmakçı, dünyada 2 bine yakın gıda katkı maddesine izin verildiğini Türkiye'de bu rakamın 35 ile 400 arasında değiştiğini söyledi. Prof. Dr. Çakmakçı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde gıda mühendislerinden oluşan bilimsel bir komite kurulması gerektiğini söyledi.
ÇAKMAKÇI’NIN BİLİMSEL TESPİTLERİ
Güneş Vakfı tarafından düzenlenen konferansta konuşan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Çakmakçı, son zamanlarda gündeme sıkça gelen gıdalarda kullanılan katkı maddeleri hakkında bilgi verdi. Gıda katkı maddesinin kullanımının insanlık tarihi kadar eski olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Songül Çakmakçı, "İnsanoğlu ateşi bulduğunda tütsüyü kullanmış. Bazı gıda maddelerini muhafaza atmek için çeşitli otları, tuzu kullanmış. Eti pişirdiğinde tütsü hoşuna gitmiş. Eti daha uzun süre saklamak için tuzu kullanmış. Bu uygulamalar yüzyıllarca sürüp gitmiş. Günümüzde de kimse artık köyde oturmuyor. Tükettiği gıdayı kendi eliyle üretemiyor. Gıdaları muhafaza edebilmek için katkı maddesi kullanılıyor. Tüketicilerin beğenisi çeşitlilik ve değişiklik kazandı. Piyasada kolalı sakız bile var. O kadar değişik gıdalar var ki elbette bunlarda gıda maddesi kullanılacaktır" diye konuştu.
BİLİMSEL KOMİTE KURULMALI
Kadınların çalışma hayatında yer almasıyla birlikte hazır gıdalara talebin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Çakmakçı, "Bugün dünyada 2 binden fazla gıda için katkı maddesine izin verilmiştir. Bizde dinamik olarak 350 - 400 arasında gıda katkı maddesi çeşidi bulunmaktadır. 2 bin az rakamı az değil. Bunların kullanımına karar veren dünyada iki ayrı kuruluş var. Bizde işler iyi gitmiyor. Yasalar bu konuda Tarım ve Köy işleri Bakanlığı'na sorumluluk vermiş. Ancak bakanlıkta bilimsel komite kurulmamış. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde gıda mühendislerinden oluşan bilimsel bir komite kurulması ve konuyu incelemesi lazım" dedi.