Erzurum’da üniversiteli gençler, Türkçenin yozlaştırılmasına engel olmak için güç birliği oluşturdular. Türkiye Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Atatürk Üniversitesi Öğrenci Kulübü Gönüllüleri Gürkan Karaca, Serdar Balıklı ve Emre Temur, hazırladıkları “Türkçenin İşlevselliğinin Korunması ve Yozlaştırılmasının Önlenmesi” konulu proje çerçevesinde, başta yabancı kelimelerin kullanıldığı işyeri tabelaları olmak üzere düzgün Türkçe kullanılmayan her hareketin karşısına çıkacak.
//YOZLAŞMA TEHDİTİ
Türkiye Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Atatürk Üniversitesi Öğrenci Kulübü Gönüllüsü Gürkan Karaca, dünyanın kullanımı en kolay ve en zengin dillerinden olan Türkçenin, son yıllarda yozlaştırılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, Türkçenin korunması ve düzgün kullanılmasını teşvik etmek amacıyla “Türkçenin İşlevselliğinin Korunması ve Yozlaştırılmasının Önlenmesi” adlı bir proje hazırladıklarını söyledi. Bu proje çerçevesinde halkın düzgün Türkçe kullanımı ve bir takım özentiler yüzünden dilin yozlaştırılmaması konularında bilgilendirileceğini anlatan Karaca, özellikle yeni yetişen neslin, bu konuda çok ihmalkar davrandığını söyledi. Toplum Gönüllüleri Vakfı gönüllülerinden Serdar Balıklı ise, hazırladıkları proje gereğince Erzurum’da çeşitli konferans ve paneller düzenleyeceklerini belirterek, alanında uzman akademisyenlerin de desteğiyle, Türkçenin düzgün kullanımı konusunda kamuoyuna bilgiler aktarılmasını sağlayacaklarını kaydetti.
//YÜRÜYÜŞ VE KİTAP OKUMA ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Toplum Gönüllüleri Vakfı Gönüllüsü Serdar Balıklı, Türkçenin doğru ve düzgün kullanımını teşvik amacıyla yapılacak olan çalışmalar arasında yürüyüş ve kitap okuma etkinliklerinin de bulunacağını dile getirerek, “Önümüzdeki ay içerisinde gerçekleştireceğimiz etkinlikler kapsamında, halkımıza el ilanları dağıtarak, Türkçenin özelliğini ve güzelliğini anlatacağız. Dilimizi neden korumamız gerektiğine ve bu meselenin taşıdığı büyük öneme, halkımızın da katılımıyla bir yürüyüş organize ederek dikkat çekeceğiz.” diye konuştu.
//YABANCI TABELALAR İÇİN GİRİŞİM
Gönüllülerden Emre Temur da, Türkçenin karşı karşıya bulunduğu en büyük tehlikenin yabancılaşma ve yozlaştırılma olduğuna işaret ederek, özellikle işyeri tabelalarında bu duruma rastlamanın mümkün olduğunu ifade etti. İşyerlerine ait tabela ve görsellerde son yıllarda yabancı kelimelerin sıklıkla kullanılmaya başlandığını vurgulayan Temur, “Etkinliklerimiz dahilinde ilimizdeki belediye başkanlarımızla bir araya gelecek, yabancı kelimelerin bulunduğu işyeri tabelalarıyla ilgili olarak yeni bir düzenleme ya da yaptırım talebinde bulunacağız. Çünkü bu tür tabelalar insanların dilinde zamanla aşinalık kazanıyor ve dilimizin yozlaşmasına neden oluyor.” ifadelerini kullandı.
Gerçekleştirecekleri etkinliklere Erzurum halkından da katılım ve destek beklediklerini anlatan Türkiye Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Atatürk Üniversitesi Öğrenci Kulübü Gönüllüleri, Türkçeyi koruma ve muhafaza etme görevinin, herkesin üzerine düşen en büyük sorumluluk olduğunu sözlerine eklediler.
SAMET ÖZÜNAL/GHA