Erzurumlu 13 yaşındaki Musa Kanğ’ın kaçırıldıktan sonra cesedinin bulunduğu Devlet Demir Yolları'na ait metruk yapının yıkılmayacağı bildirildi. TCDD Erzurum Gar Müdürü Ahmet Başar, 100 yıllık geçmişi bulunan binayı yıkmak istediklerini, ancak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, söz konusu yapıyı tescillediğini bildirdi.
//YIKIM KARARI ONAYLANMADI
Ömer Duygun İlköğretim Okulu 7'ncisınıf öğrencisi Musa Kanğ, 3 Kasım sabahı okula gitmek üzere evinden çıktıktan sonra kaybolmuş, cesedi, 9 Kasım gecesi Devlet Demir Yolları (DDY) kampusu içindeki metruk taş binanın içerisinde bulunmuştu. Cinayetin hemen ardından metruk binayı yıkmak için harekete geçen TCDD Erzurum Gar Müdürlüğü ise, savcılık soruşturması nedeniyle yıkımı ertelemişti. Binanın yıkılacağı yönündeki girişimlerin medya kuruluşlarında yer bulmasıyla birlikte harekete geçen Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, halk arasında “Gazhane” olarak bilinen yapıyı, tarihi niteliğe sahip olmasını gerekçe göstererek, tescilledi.
//BİNA TARİHİ ESER ÇIKTI
TCDD Erzurum Gar Müdürü Ahmet Başar, “Erzurum Devlet Demir Yolları 70 yıl önce kurulduğunda o bina varmış. Tahminen 100 yıllık olan binayı bir dönem yakıt deposu olarak kullanan DDY, daha sonra boşaltmış. Biz de yaşanan ve büyük üzüntü veren Musa olayından sonra orayı yerle bir etmek istedik. Savcılık, soruşturmanın devam ettiğini ve burada yer göstermelerin yapılacağını belirterek izin vermemişti. Soruşturmanın tamamlanmasını bekledik ve yıkım için hazırlıklara başlıyorduk ki, yapının tescil edildiğini öğrendik.” diye konuştu.
//GAZHANE ERZURUM KALESİNİN PARÇASI
Öte yandan TCDD Erzurum Gar Müdürü Başar’ın açıklaması, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yetkilileri tarafından da doğrulandı. Kurul yetkilileri, TCDD kampüsü içerisinde bulunan ve halk arasında ‘Gazhane’ olarak bilinen yapının, geçtiğimiz ayın 26’sında toplanan kurul kararıyla tescil edildiğini belirttiler. Yapıda bulunulan incelemelerin ardından, Gazhane diye tabir edilen metruk binanın, Erzurum’u çevreleyen sur duvarlarının parçası olarak kabul edildiğini kaydeden konu ile ilgililer, “Bu yapının Erzurum’u çevreleyen sur duvarlarının bir parçası olduğu, yapılan inceleme ve araştırmaların ardından kabul edildi. Bu yapı sonraları yakıt deposu olarak kullanılmaya başlandığından, Gazhane olarak isimlendirilmiş.” diye konuştular. Normalde tescil kararının çok daha önceden alınmış olması gerektiğine dikkati çeken Kurul yetkilileri, evrak eksikliği nedeniyle bu işlemin yapılamadığını ve kararın bu nedenle Mart ayında yapılan toplantıya kaldığını dile getirdiler.