Dünyanın en büyük havaalanını yapmaktan büyük gurur duyduklarını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kendisini Viyana kapılarındaki akıncı beyi gibi hissettiğini söyledi.
Uludağ Üniversitesi tarafından Prof. Dr. Mete Cengiz Salonu'nda düzenlenen ‘2. Bursa İnşaat Zirvesi'ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, mühendislik yapılardan kentsel dönüşüme kadar bir çok konuya açıklık getirdi. Üniversitelerin proje kalitesi konusunda çalışmasını isteyen Güllüce, bu alanda çok iyi olunmadığını söyledi. İnşaatçı ve müteahhitlerin projeye angarya, alın teriyle uğraşan mühendise, mimara, ona verilen para havaya gidiyor diye baktığını ifade eden Güllüce, “Batılılar bunu eleştirir. Bu konuda kafa yapımızı biraz değiştirmemiz lazım. İdeoloji yerliliktir. Yani her şeyin yerli olması ideolojimdir. Yerli müşavirliği güçlendirme konusunda benim bir çabam var. Bizim yerli müşavirlikler oluşturmamız nasıl olacak. El ele vererek, nasıl inşaat sektöründe dünya ikincisi olduksa, hatta ben birinci olabiliriz diye düşünüyorum. Çin var karşımızda ama biz yine birinci olabiliriz diye düşünüyorum. Dünyanın 250 büyük firmasından 42'sinin Türk olması çok güzeldir. Her geçen gün sayısı da artacaktır. Dünyada diğer yaptığımız işlerin de, Türkiye'deki işlerin de müşavirliği konusunda kafa kafaya verip bu eksiğimizi giderelim” dedi.
Ankara'da açılışı yapılan Dioksin/Furan Analiz Laboratuvarı'nı hatırlatan Bakan Güllüce, "Oradaki mühendis arkadaşlarımız 'bundan dünyada 5 tane var' dedi. Ben müthiş gurur duydum. Yani dünyanın diye başlayan bir cümleyi düşünün. Böyle bir ülkenin bakanıyım diye düşündüm. Kendi adıma değil, ülkem adına, millet adına sevindim. Çünkü mahkeme kadıya kalmaz. Bugün varsınız yarın yoksunuz. Mesela, 'dünyanın en büyük havaalanını yapıyoruz' dediğimde kendimi Viyana kapılarında akıncı beyi gibi hissediyorum. Bardağın dolu tarafına baktığınızda, nereden geldiğime baktığımızda daha ileri dememiz lazım” diye konuştu.
"YEREL MİMARİ KONUSUNDA ÇOK İYİ DEĞİLİZ"
Yerel mimari konusunda Türkiye'nin iyi olmadığına dikkat çeken Bakan İdris Güllüce, şöyle devam etti: "Latin Amerika ülkelerinde müthiş bir konut açığı var. Bizim 1930'lı yıllarımızı yaşıyorlar. Müteahhitlerimizin oralara gitmesi gerekiyor. Biz şu an dünyanın en ileri teknoloji ile haritalar yapıyoruz. 5-6 santim hatayla tüm Türkiye'nin kadastrosunu bitireceğiz inşallah. Bunun dışarıya açılmasını istiyorum. Her şey bizim olsun, size bir şey kalmasın demeyiz. Afrikalılar, 'beyaz adam geldi elimize kitap verdi, kaynaklarımızı aldı' diyor. Biz öyle değiliz, biz gelirsek siz de kazanırsınız, biz de kazanırız, bize öyle bakmayın' diyorum. Bu bizim erdemli halimizdir. Afrika ve Latin Amerika'da çok büyük boşluk var. İş adamlarımızın hedefini biraz büyütmemiz lazım. Sermayem yetmiyor diyen olabilir. Ben akıl verecek değilim, fikrimi söylüyorum. Birkaç tane firma bir araya gelebilir. Bazı ülkelerde çok ciddi alt yapı sıkıntısı var. Bizim iller bankamız bir okuldur. Bütün Türkiye'deki alt yapısını yapmış, belediyelerin yandaşı, kardeşi olmuş, birlikte çalışmış. Bunun dışarıya pazarlanması ile ilgili çaba harcıyoruz. Kalkınma Bakanlığı'mızla birlikte müteahhitlerimize yol açmaya çalışıyoruz."
“TÜRKİYE'DE KONUT FAZLASI OLMAZ”
Türkiye’de konut fazlası var olduğunu söyleyenlere seslenen Güllüce, “Türkiye'de konut fazlası olmaz, pazarlama problemi olabilir. İkisi aynı şey değil. Eski çekirdek aile yapısından şimdi modern aile yapısına geçtik. Evlendiği gün yeni bir eve gidiyor. Nüfusu geç bir ülkeyiz. Bunun nasıl karşılanacağını aslında düşünmemiz lazım. Deprem kuşağı üstündeyiz. Binalarımızın çok önemli bir kısmı, 6,5 milyon diyorlar, bence daha fazla, analiz yaptırıyoruz, 81 ile gideceğiz. Böyle bir ülkede konut fazlası nasıl olur? Böylesine riskli yapısı da olan bir ülkedeyiz. Yabancıya daire satma konusunda, 'Türkiye satılıyor' diyorlar. Yok öyle bir şey, bakış açımızı değiştirmemiz lazım. Almanya da bizim vatandaşlarımıza satış yaptı ama yerinde duruyor. Bir Fransız da gelsin bizden alsın. Daire aldı diye vatan bütünlüğümüz gidecekse biz ölelim. Keşke daha çok insan gelse de satın alsa” dedi.
"RANTSAL DÖNÜŞÜM DOĞRU CÜMLELER DEĞİL”
Kentsel dönüşüm çalışmalarının 'rantsal dönüşüm' diye sunulduğunu vurgulayan Bakan Güllüce, şunları dile getirdi: "Deprem deyince 6 harf söylüyorsunuz. O kadar değil. Türkiye deprem kuşağındaysa, inşaat malzemeleri kalitesizse, burada rant var demektir. Deprem yok, binalar sağlam, inşaat malzemeleri çok iyi, mühendislikler iyi diyorsan, nereden çıktı kentsel döşünüm diyorsan, o zaman benim söyleyecek bir şeyim yok. Ben tartışmam o zaman. Ama Türkiye böyle. Gençler, internete girin görün, o binaların nasıl göçtüğünü, karton kağıt gibi katlandığını görün. Çok komik bina tarzları var. Her bölgede onlarca örneği var. İstanbul'daki binaların 2 kata indirilmesi gerektiği yönünde fikir söyleyen mimarlar var. Bu bir temenni ise, romansa sıkıntı yok. Kız Kulesi'nin yanına oturup roman yazarsınız."